AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 17.00 sıralarında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’na gelen Danış, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ve bazı muhtarlar tarafından karşılandı.

Toplantıda; Keşan Kaymakamı Nuri Özder ve bazı kurum amirleri de hazır bulundu. 

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

TARIM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN HAYATA GEÇMESİ BİZİM İÇİN ELZEM

İlk olarak söz alan Hüseyin Boyalık, “Bakanımız Çanakkaleli ve bizim Ankara’da Trakya’nın bir eli ve aynı zamanda da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcımız. Bakanımız bize her anlamda destek olan, Edirne ve Trakya anlamında ilgi ve alaka gösteren bir büyüğümüz. Keşan’ımızın en büyük sorunu; Tarım Organize Sanayi Bölgesi. Tarım Organize Sanayi Bölgesinin hayata geçmesi bizim için elzem ve özellikle Hamzedere Projesi’nden sonra sulanabilir alanların artmasıyla hem hayvancılığın hem de ürün çeşitliliğin artması açısından Tarım Organize Sanayi Bölgesinin olması kaçınılmaz görünüyor. Bizim bölgemizin katma değerinin artması için istihdamın artması için Keşan’ımızdaki yoksul ve iş bulamayan vatandaşların istihdam edilmesi açısından Tarım Organize Sanayinin önemi çok büyük. Biz artık netice almak istiyoruz. İnşallah sizin katkılarınızla Tarım Organize Sanayi Bölgesi noktasında bir sonuca vardırırız.” dedi.

Toplantıya katılanlara “Hoş geldiniz” diyen Özkaya, toplantıda konuşulan sorunların çözümü anlamında hep birlikte hareket edeceklerini kaydetti. 

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

DİŞİ KUZULARI TOPLAMA BÖLGESİNE ALIP İHTİYACI OLAN BÖLGELERE İLETİRSEK BU SIKINTI AŞILMIŞ OLUR

Daha sonra söz alan Kaymaz işe şunları söyledi: “Keşan Ticaret Borsası Mezbaha İşletmeciliği birinci sınıf mezbaha olup, bölgemizde en çok hayvan kesimi yapan işletmeyiz. Yıllık küçükbaş kesimimiz 80 bin, büyükbaş kesimimiz 12 bin civarında. Dişi hayvan kesimi ile ilgili çıkan son kararnamede ekonomik verimliliğini yitiren, belli bir yaşın üzerinde olan hayvanlarımızla ilgili serbest ve temel hekimlerden alınan rapor ile ilgili bir maliyet biniyor. Bununla ilgili örnek veriyorum ayağı kırık olan ve tedavisi mümkün olmayan hastalığa dahil mezbahamızda bulunan Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımızın veteriner hekimi bunlara dahi rapor istiyor. Bu raporlarda son nihai karar bunun üreticiye kilogram başına 50 kuruş gibi bir maliyet getirdiğinin farkındayız. Bu üreticimizi üzüyor. Bununla ilgili bir düzenleme yapılıp, Hayvan Sağlık Komisyonunda gündeme alınmasını talep ediyoruz. İkinci konu küçükbaştaki dişi kuzu kesimi ile ilgili sıkıntılarımız var. Bizim bölgemizdeki koyun ırkı, et ırkı olduğu için mera sıkıntımız var. Dişi kuzuların elden çıkması gerekiyor, bir alt yapı hazırlanıp dişi kuzuları toplama bölgesine alıp ihtiyacı olan bölgelere iletirsek bu sıkıntı aşılmış olur. Dişi hayvan damızlık ile ilgili ödenen 100 bin TL gibi bir rakam var, bu rakamın çok olumlu olduğunu ancak rakamın biraz daha yukarı taşınmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili yardımlarınızı bekliyoruz.”

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

ARAZİDE BUNUN UYGULANIRLIĞI MÜMKÜN DEĞİL

Necmi Kaymaz’ın ardından söz alan İbrahim Girgin, Keşan, İpsala, Enez olarak Hamzadere bölgesinde 3 kurumun bütün çalışmaları birlikte bölgenin kalkınması için yaptığını dile getirerek, Bölgenin Bakanı sıfatıyla hepimiz size bakıyoruz. Gıda OSB birinci önceliklerimizden, Hamzadere olmazsa olmazımız. Sulama kanallarının bir an önce bitmesiyle bölgenin kalkınmasına en büyük katkıyı sağlayacak çift ürün ve ürün desenimiz değişecek. Zaireci olmam vesilesiyle yeni hayata geçen gübre takip sisteminin işlevsel olmadığını, dünyada eşi benzeri bulunmadığını ve şu anda çiftçiye ton başına 60 TL maliyet yüklediğini ayrıca bunun ticaretini yapan kesimin de her depoya bir kamera sistemi gibi bir düzeneğin olduğu ve bu dönemde tepkilere yol açacağı kanaatindeyim. Tek bir gübrede uygulanıyor ama bütün gübrelere geçildiği an uygulaması mümkün değil. Arazide bunun uygulanırlığı mümkün değil. Bu dönemde bir daha gözden geçirilmesi talebimiz olacak. Şeklinde konuştu.

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

3 ODA VE BORSA BİRLİK BERABERLİK İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ

Toplantıda konuşan İsmail Şapçı ise şöyle dedi: “Bölgede 3 oda ve borsa birlik beraberlik içerisinde çalışıyoruz. Bölgemizde en önemli konumuz Gıda OSB. Hamzadere bölgemizde kanalların tamamlanması çok önemli, OSB ile bunu birleştiriyoruz.” 

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ

Toplantı Murat Arıkan’ın konuşmasıyla sürdü.

Arıkan, şunları söyledi: “Bölgemiz suya kavuşuyor. Katma değeri yüksek tarım ürünleri konusunda da hayvancılık konusunda da pilot projeler yapılması sizden ricamızdır. Bölgemizin refah seviyesini ancak bu şekilde ilerletebiliriz. Desteklerinizi bekliyoruz.”

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

10’AR DÖNÜM VERİN, BAMYA EKELİM

Türkmen köyü Muhtarı Hakkı Yilber, yaptığı konuşmasında, düşük gelirli vatandaşların arazi sorununa dikkat çekti. 

Yilber, şöyle dedi: “Köyümüzdeki araziyi güçlüler ekiyor. 500 dönüm yeri olan insanlar 100 dönüm daha ekiyor. Biz köyden çıkmak istemiyoruz. Bize 10’ar dönüm verin, biz bamya ekelim, üretelim köyümüzden çıkmayalım. Kiralamak için Keşan Mal Müdürlüğü’ne dilekçelerimiz verilmiştir. 2136 dekar bir alan mevcut.”

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

Keşan TSO Meclis Üyesi Ertan Sağoğlu, Hamzadere bölgesi olarak Teknik Tarım Gıda Lisesi oluşturulması açısından fizibilite hazırladıklarını söyledi.

Bakan yardımcısı bölge sorunlarını dinledi

ANKARA’DA KAPIMIZ AÇIK

Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ardından Mehmet Daniş söz aldı.

Danış, “Borsa ve Ticaret Odası seçimlerinde görev alan herkesi tebrik ediyorum. Allah yardımcınız olsun. Keşan’a hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin, bizde Keşan için yapabileceğimiz ne varsa her zaman emrinizdeyiz. Ankara’da kapımız açık. Keşan, İpsala ve Enez Hamzadere bölgesi olarak beraber hareket ediyor ve bu doğru bir şey. Bakanlığımızın tarıma bakışıyla örtüşüyor. Bakanlık olarak tarıma havza olarak bakıyoruz. Trakya’yı da havza olarak görmek istiyoruz. Hamzadere bölgesini de alt havza olarak görebiliriz. Hem üretirken hem pazarlarken hem de markalaşırken güçlerimizi birleştirmeliyiz. Bölgenin en büyük avantajı da bu.” dedi.

ET İTHALATI YAPIYORUZ

Mehmet Daniş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık olarak büyükbaş ve küçükbaşta dişi hayvan kesimi konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Et ithalatı yapıyoruz. Et açığımız var. Anaç hayvanımızı çoğaltmamız gerek. 5,5 milyon anaç hayvanımız var. 7 milyon ulaşan rakamlarda bizim et ithalatımız biter.  Mümkün olduğu kadar dişi hayvan kesimini zorlaştırmaya çalışıyoruz. Sahte raporla hayvanların kesildiği bize rapor ediliyor. Dişi kuzularımızı kesmeyelim diyoruz. Ancak bunları bakacak yer ve sermaye olmayabiliyor. Bununla ilgili de bakanlık olarak arayış içerisindeyiz. Halk elinde ıslah projeleri yürütüyoruz. Buralarda da elde edilen damızlıkların da satılamadığı bize rapor ediliyor. Bunların satışına aracılık etmemiz gerekiyor. Elde edilen bir damızlık var ve üretici elinde çıkaramıyor. Bu da sorun. Damızlık değeri olan ineği adam kestirmez diyeceksiniz ama öyle olmuyor. Etin fiyatı 32 TL’ye çıktı. Büyük firmalar süt fiyatını baskılamaya başladı. Bunları dönemsel olarak yaşıyoruz. Şu anda süt fiyatları iyi. Ama 1,21 TL iken kesimi engelleyemiyorduk. Adam illa mezbahada kestirmiyor kaçak da kestiriyor.”

AİLE İŞLETMELERİNİ BÜYÜKBAŞTA 100 BİN TL KAYNAKLA DESTEKLİYORUZ

Daniş, sözlerine şöyle devam etti:  “Aile işletmelerini büyükbaşta 100 bin TL kaynakla destekliyoruz. Ziraat Bankası ile ciddi bir çalışma yapıldı. Trakya’da aile işletmelerinin ihtiyacı olan bir şeydi. Aile işletmelerini bir tık daha yukarıya çıkarmak istiyoruz. Ortalama şu anda 5. İşletme büyüklüğü 8-10 yapabilirsek olumlu olacak. İnşallah başarılı olacağız. Bizim büyükbaş hayvancılığımızın %77’si aile işletmelerinde yapılıyor. Önemli bir destek. Kalıcı bir uygulama olur diye ümit ediyoruz. Üreticinin beklediği bir uygulamaydı.” 

HAZİNEYİ İKNA EDEMİYORUZ

Arazi edinme konusunda çalışmalarının olduğunu dile getiren Mehmet Daniş, “Bu konuda hazineyi ikna edemiyoruz. Faizsiz ve uzun vadeli kredi çalışmamız söz konusu. 2014’te arazilerinin miras yoluyla bölünmemesi kanunun çıkardık. Orada kanun arazi edinene düşük faizli kredi verilmesine görev veriyor. Hamzadere Barajı’nın bitirilmesiyle ilgili elimden geleni yapacağım. Gübre takip sistemiyle ilgili çok itirazlar oluyor. Bunu bir heyet ile Ankara’da bitkisel üretim ile bir araya gelebiliriz. Türkmen ve Siğili köylerinde hazine alanlarının kiralanması konusunda Kaymakam Bey de bu konuyu sahiplenecek. Biz de Tarım İl Müdürlüğü olarak her türlü desteği vereceğiz. Sera konusunda ne destek vereceğimizi de çalışacağız.” şeklinde konuştu. 

EN BÜYÜK PROBLEMLERDEN BİRİ TARIMIN FİNANSMANI VE FİNANS YÖNETİMİ

Tarım lisesine değinen Daniş, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni tarım makineleri çıkıyor. Makinelerin eğitimin verileceği merkezler oluşturabilir miyiz? Bunları da zaman içerisinde eğitim müessesesi haline getirebilir miyiz? Benim endişem 4 yıllık tarım lisesine öğrenci gelir mi? Çocuk televizyonu açacak, sanayi 4.0 konuşulurken öğrenciyi tarım lisesine nasıl çekeceğiz? Biraz daha modern bir tasarım gerek. Tarım teknolojileri eğitim merkezleri uygulamaları gibi. Bunu geliştirebiliriz. Ekonomi ilave edilebilir. En büyük problemlerden biri tarımın finansmanı ve finans yönetimi. Bazı yıllar çok iyi paralar kazanıyoruz, bazı yıllar ürün para yapmıyor.” 

SİZLERİ ANKARA’YA DAVET EDELİM

Gıda OSB konusunda bilgi aldığını dile getiren Mehmet Daniş, “Haftaya konuyla ilgili bir ekibin buraya yönlendirileceği bilgisini aldım. Bu konuyu takip edeceğiz. Arkadaşlarımız gelsin ve sahada raporlamasını yapsın. Daha sonra hazır hale getirdiğimizde sizleri Ankara’ya davet edelim. Rafet Sezen vekilimizle heyeti bakanımıza çıkaralım. Bu konuda mesafe alırız. Coğrafi işaret çalışmalarımız çok önemli. Bunların sayısını arttırmalıyız.” 

Konuşmaların ardından Danış’a İpsala pirinci ve plaket takdim edildi.