Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgaristan’daki TIR sürücülerinin yol kapama eylemi sonrası birtakım incelemelerde bulunmak üzere Kapıkule'ye geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgaristan’daki TIR sürücülerinin yol kapama eylemi sonrası birtakım incelemelerde bulunmak için Kapıkule Gümrük Sahası’na geldi. Sorunun Bulgaristan’daki yönetim boşluğundan kaynaklandığını ifade eden Bakan Yazıcı, “Bulgaristan’da yönetim boşluğu dolaysısıyla taşıma alanında faaliyet gösteren bazı firmalar tamamen hukuk dışına çıkarak taşıma özgürlüğünü ortadan kaldıracak bir eylem içerisindeler” dedi. 
Saat 15.00 sıralarında Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule Gümrük Sahası’na gelen Bakan Hayati Yazıcı; Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, İl Jandarma Alay Komutanı Selman Kömürcü, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın tarafından karşılandı. VİP Salonu’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcı, yaşanan sorunun Bulgaristan’daki yönetim boşluğundan kaynaklandığını ifade etti.
“BAZI FİRMALAR HUKUK DIŞINA ÇIKTI”
Bulgaristan’da taşıma alanında faaliyet gösteren bazı firmaların tamamen hukuk dışına çıkarak taşıma özgürlüğünü ortadan kaldıracak bir eylem içerisinde olduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, “Komşularımız kamu düzenin tevsi etme ile yükümlüler ve bunu sağlamaları gerekir” dedi. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyesi bir ülke olduğunu ve Türkiye’nin de Avrupa Birliği ile gümrük anlaşması yaptığını kaydeden Yazıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
ZARAR GÖREN TÜRK TAŞIMACILAR
“Bundan büyük ölçüde zarar gören bizim tüccarımız, bizim taşımacılarımız ve sanayicimiz zarar görmüştür. Üçüncü ülke taşımacılığında taşıma belgesi almamak süresiyle yapılan taşımacılık Türk taşımacılar aleyhine gelişmiştir. 2012’de 45 bin taşımacı bunu Bulgar plakalı araçla taşımış, 12 bin taşımacı da Türk plakasıyla taşımış. Bu şekilde arada büyük bir mesafe açılması olmuş.”
Bu tür sorunlarda Türkiye’nin kendine özgü yöntemler uyguladığını da ifade eden Bakan Hayati Yazıcı, “Hiçbir zaman inatlaşmaya girmedik. En büyük meseleleri çözmekte en zengin ortam diyalogdur. Bizim ay sonuna kadar öteledik dememizin amacı, herkes otursun konuşsun diye. Geri adım atmak nedir hiç oraya bakmayız, biz önümüze bakarız. Ay sonuna kadar öteleyin diye sözlü talimat verdik. Pazartesi yazılı talimat verilecek” dedi.
UZUN TIR KUYRUKLARI OLUŞTU
Diğer yandan Bulgaristan’daki eylem sonucu Kapıkule Gümrük Sahası’nda uzun TIR kuyrukları oluştu. Erser Gümüş isimli TIR şoförü 24 saattir sırada olduğunu belirterek, “Gümrükler kapandı. Bulgaristan’da sorun çıktı. Sorun, aldığımız duyumlara göre Bulgar arabaları rahat değilmiş. Tam aksi oluyor. Bizim Bulgar’dan çekmediğimiz şey kalmadı. Bulgar tam aksini gösteriyor bize” dedi. Mehmet Dinler isimli sürücü ise yollarda perişan olduklarını ifade ederek, “Ekmek, aş, her türlü problem var. Yatamıyoruz sıcakta. Yetkililer yardımcı olursa memnun oluruz” diye konuştu.
BULGAR SÜRÜCÜLERİN YOL KAPAMA EYLEMİ
Türkiye'den aldıkları ve üçüncü ülkelere geçişlerini sağlayan dozvola (yol geçiş belgesi) sayısının artırılması için Kapıkule'nin karşısındaki Kaptan Andreova ve Hamzabeyli'nin karşısındaki Lesova Sınır Kapıları'nı TIR geçişine kapatan Bulgar TIR sürücüleri, bir süredir yol kapama eylemi gerçekleştiriyordu. (İHA)

SIKINTI İPSALA’YA

YANSIDI

Öte yandan, Bulgaristan sınır kapısının kapalı olması nedeniyle, TIR’ların İpsala Gümrük Kapısı’na yönlendirilmesi üzerine, Keşan-İpsala karayolunda da 15 kilometreye varan bir TIR kuyruğu oluştu. (İHA)