*TMO’ya, sıfır gümrükle pirinç ithal edebilmek için 100 bin tonluk tarife kontenjanı açılması, Türkiye’nin yüzde 35’lik çeltik üretimini gerçekleştiren bölge üreticisinin tepkisine neden oluyor.

 

 

Bakanlar Kurulu, TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)’ne, 1 Eylül 2015 tarihine kadar sıfır gümrükle pirinç ithal edebilmek için 100 bin tonluk tarife kontenjanı açarken, bu konunun, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayan Keşan, İpsala ve Enez bölgelerinde çok tartışılması bekleniyor.

23 MART’TA KARARLAŞTIRILDI

TMO Genel Müdürlüğü’nce kullanılmak üzere, Pirinç İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın, Ekonomi Bakanlığı’nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 25 Mart 2013 tarihinde alındığı bildirildi. Buna göre, ithalatta, Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar çerçevesinde, sıfır gümrükle 100 bin tonluk tarife kontenjanı açılarak, TMO’ya tahsis edildiği bilgisi edinildi. 1 Eylül 2015 tarihinde sona ereceği ifade edilen tarife kontenjanı dönemi çerçevesinde yapılacak ithalatta, aynı madde kapsamındaki sıfır gümrük vergisi, bunun dışında yapılacak ithalatta ise İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde pirinç için tespit edilen gümrük vergisi uygulanacak.

1 EYLÜL 2015’E KADAR GEÇERLİ OLACAK

Bu karar kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü ithal lisansı düzenlenecek. Bu karar kapsamında düzenlenen ithal lisansları 1 Eylül 2015 tarihine kadar geçerli olacak. Karar kapsamında ithal edilecek maddeye ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmiş olması zorunlu olacak. Ayrıca, ithal lisansının üçüncü kişilere devredilmeyeceği kaydedilirken, kararın 26 Nisan 2013 tarihinden itibaren geçerli olduğu da bildirildi.

ÇELTİK İTHALİNE GEREK YOK

Öte yandan, Keşan, İpsala ve Enez bölgelerinde yapılan çeltik üretiminin, Türkiye’nin yüzde 35’lik ihtiyacını karşıladığı her platformda dile getirilerek, bu üretimin ülke ekonomisine kattığı katma değer de gerek siyasiler, gerekse üreticiler tarafından vurgulanıyor. Bu açıklamalar ve bölgedeki çeltik üretimine gösterilen öneme rağmen, TMO’ya verilen 100 bin tonluk pirinç ithal kontenjanının bölge üreticisinin yanı sıra tüm Türkiye’deki üreticileri olumsuz yönde etkileyeceği yorumları yapılıyor. Üreticiler tarafından, bunun Türkiye’deki çeltik üretimi ve fiyatlarını son derece olumsuz yönde etkileyeceği dile getirilerek, Türkiye’nin pirinç ithalatına gerek duymadığı vurgulanıyor.