AYGÜL KONAR

ALTININ ONS FİYATI PSİKOLOJİK SEVİYE OLAN 2 BİN DOLARI AŞTI

Altın sektörünün durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Balcı, “Son günlerde dünyada altının hızla değer kazanmasının ardında birçok neden gösterebiliriz. Yeni tip koronavirüs salgınına yönelik ikinci dalga endişeleri ve ABD ile Çin arasında devam eden gerilimin desteklediği altın fiyatlarında rekorlar devam ederken, altının ons fiyatı psikolojik seviye olan 2 bin doları aştı. Türkiye’de ise, altının gram fiyatı son bir haftada 440 TL iken, 470 TL’yi aştığını görüyoruz. Kırdığı rekoru neredeyse saat başı yineleyen altın, yatırımcısına güvenli bir liman ve kaybettirmeyen bir araç olduğunu kabulünü koruyor” dedi.

KUYUMCULARIN TAVSİYE VE UYARILARINI GÖZ ARDI EDİLMESİN

Kredi çekerek altına yatırım yapanların çok dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Necmettin Balcı sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de tasarruflarını yatıran ve duyumlar üzerine kredi çekerek altına yatırım yapanların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bundan sonraki dönemde, altında zaman zaman düzeltmeler yaşanabilir. Bu yüzden ani düşüşlerde yaşanabilir. Altının uzun süreli bir yatırım aracı olduğu unutulmamalıdır. Kısa sürede altından para kazanırım hayaline kapılanlar zarar etmeyi de, göze almalılar. Altın yatırımcılarına tavsiyem bulundukları kasaba ve semtlerdeki güvenilir kuyumculardan alışveriş yapsınlar. Ayrıca, kuyumcuların tavsiye ve uyarılarını göz ardı edilmesin. Bir de önemli bir tavsiyem; bazı uyanık kuyumcular, çeyrek ve gram altını diğer kuyumcuların sattığı fiyatın altına satmaya çalışıp, müşteri çekmeye çalışırlar, güven kazanıp alacağınız diğer altın ürünlerini diğer kuyumcuların sattığı fiyatın çok üzerine satarlar. Sakın böyle oyunlara gelmeyin. Çok gezen kazanır tezi bazen karşılığı zarar olabilir. Bu yüzden genelde alışveriş yaptığınız bir kuyumcunuz olsun. Alışveriş yapmadan önce başka kuyumculardan fiyat araştırması yapabilirsiniz. Yine de kendi kuyumcunuza gidin. Eğer diğerlerinden pahalı bir fiyat söyledi ise, kendisini uyarın. O da, sizin başka yere gitmenize razı gelmez. Zarar etmediği sürece sizi boş çıkartmaz. Çünkü zaman zaman kuyumcular ellerinde gram ve çeyrek altın kalmayınca, yüksek fiyata alıp satabilir. Bu gayet normal bir şeydir.”

ALTIN YATIRIMCISINA TAVSİYEM, 22 AYAR BİLEZİK VEYA 24 AYAR KÜLÇE ALTIN ALABİLİRLER”

Balcı sözlerini şöyle tamamladı: “Son günlerde altın yatırımcılarından gram altın, çeyrek altın ve ata lira bulamadıkları yönünde şikayetler almaktayız. Bu doğrudur. Çünkü bu altınlar daha çok talep gördüğü için geri dönüşleri de yok denecek kadar azdır. Bu yüzden son günlerde işçilik fiyatları da, çok yükseldi. İşçilik fiyatları normale dönene kadar altın yatırımcısına tavsiyem, 22 ayar bilezik veya 24 ayar külçe altın alabilirler.”