AYGÜL KONAR

Balcılar, İpsala bölgesinde kuraklık ile ilgili bir sıkıntının yaşanmadığını ve verimin beklentiyi karşılayacağını belirtirken, Edirne bölgesine doğru yabancı otlar ile ilgili bir mücadelenin devam ettiği bilgisini vererek, o bölgede verimin biraz daha düşük olabileceği bilgisini verdi.

“BAZI SAHALARDA HASAT DAHA ERKEN OLABİLİR”

Çeltik hasadının 1 Ekim itibari ile başlamasının beklendiğini belirterek açıklamasına başlayan Balcılar, İpsala bölgesinde su ile ilgili bir sıkıntının yaşanmadığını belirterek, “Normalde bu yıl ekilişler hava durumu etkenleri sebebiyle geç kaldı. Hasat 1 Ekim’de başlar. Bazı ürünler tek tük olsa da biraz daha erken çıkabilir, bazı sahalarda hasat daha erken olabilir. Bölgemizde genelde İtalyan tohumları ekiliyor ve bunlar genelde geç olgunlaşan cinslerdir. Bölgemizde üç tane barajımız var. Bu barajlarımızın su seviyesi yüksek. Doluluk oranları da yüksek olduğu için, İpsala bölgesinde su ile ilgili bir sıkıntımız yok. Ama Edirne’ye doğru barajlarımız biraz boş. Meriç Nehri’nde herhangi bir sıkıntı olduğu gün ki Allah bunu göstermesin, oradaki üretici arkadaşlarımız zahmet ve sıkıntı çeker. İpsala bölgesinde su sıkıntısı yok, bırakın bu seneyi, bir dahaki seneye yetecek kadar bile suyumuz var. Ama bundan 20 gün önce Edirne DSİ Bölge Müdürlüğü ile Bulgaristan arasında bir protokol yapıldı. Bu protokolden sonra Meriç’e düzenli olarak su salınıyor” dedi.

“HASAT DÖNEMİNDE İPSALA BÖLGESİNDE BİR SIKINTI YOK”

Sedat Balcılar, Sarıcaali Köyü’nden itibaren, çeltikte yabancı otlarla mücadelenin devam ettiğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı: “Hasat döneminde İpsala bölgesinde bir sıkıntı yok. Üretici ürününe çok iyi bakmış. İlçe Sağlık Müdürü, Kaymakam Bey, Ziraat Odası Başkanı ile incelemelerde bulunuyoruz. Fakat Sarıcaali Köyü’nden itibaren, oradan ileri köylerde yabancı ot mücadelesinde başarılı olunamadı. Çeltiklerin içerisinde yabancı otlar var. O bölgelerde verimin biraz noksan olması bekleniyor. Edirne’ye doğru biraz sıkıntılar var, fakat İpsala bölgesinde sıkıntı yok.”