Başaran, Keşan’ın ihtiyacını karşılayan Kadıköy Barajı’nda şu an itibarı ile 5 milyon 541 bin metreküp su bulunduğunu ve bu rakamın şebeke suyu olarak bu yılki ihtiyacı karşılayabilecek seviyede olduğunu kaydederek, “Barajda % 10’luk doluluk oranı var. Biz bu suyun 1 buçuk milyon metreküpünü ölü hacim olarak sayıyoruz. Biz Keşan olarak yılda yaklaşık 2.5 milyon metreküp su kullanıyoruz. 4 milyon metreküp su bize yaz boyunca yetecektir. Geçen yıl bu aylarda barajda 20 milyon metreküp civarında su vardı. Geçtiğimiz yıl bunun dışındaki su çeltik sulaması için kooperatif tarafından kullanılmıştı ancak bu yıl tarımsal sulamaya su vermeyeceğiz. Keşan olarak bu yıl şebeke suyu sorunu yaşamayız. Elimizdeki rakamlar bunu gösteriyor. Eylül, Ekim aylarında yağmur yağışı gelirse barajlarımız tekrar dolacaktır. Bu yıl çok kurak bir sezon geçirdik. Geçen yıl tarımsal sulamaya da su verdiğimiz ve bu yılın kurak geçmesiyle barajdaki su azaldı. Geçen yıl yaz sezonunun bitmesiyle barajda 3,5 4 milyon metreküp su kalmıştı. Bu rakam Mayıs başında 6,5 milyon metreküpe kadar çıktı. Bu suyun bir kısmı buharlaştı bir kısmı da bu zamana kadar kullanıldı.” dedi.

UZUN SÜRECEK KESİNTİLER HARİCİNDE SIKINTI YAŞAMAYIZ

Açıklamasına programlı ya da programsız olarak yaşanan elektrik kesintilerine değinerek devam eden Başaran, “Bütün motorlarımız elektrikle çalıştığı için böyle bir kesinti için belirli merkezlerimizde jeneratörlerimiz var ve bunlar her an çalışabilir durumda bekletilmektedir. Keşan’a su vermek için elektrik kesintilerine karşı da hazırlıklıyız. Çok uzun sürecek kesintiler haricinde sıkıntı yaşamayız.” şeklinde konuştu.

SU KAYNAKLARININ ÇOK DİKKATLİ KULLANILMASI GEREKİYOR

Başaran, son olarak, mahalle çeşmelerini amaç dışı kullandığı için şebeke dışında bıraktıklarını belirterek, “İnsanlar bir iki bidon su alıp evinin ihtiyacını karşılamak yerine, hortum bağlayarak bahçe sulamayı tercih ediyor. Ya da araba ve eşya yıkamaya başlıyor. Bu anlamda sokak çeşmelerinde çok yüksek miktarlarda su sarfiyatı gerçekleşiyor. Su hayati bir ihtiyaç olduğu için kesilemiyor ancak kullanımına dikkat edilmelidir. Su kaynaklarının çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Yaz mevsiminde, aşırı sıcaklardan dolayı yeraltı suları çekiliyor ve bu durumun ilerleyen yıllarda sıkıntılara neden olabilir. Vatandaşlarımızın, hayat kaynağımız olan suyu daha bilinçli kullanması ve israftan kaçınması gerekiyor. Halkımızdan su kullanımı konusunda daha hassas davranmasını istiyoruz. Su kaynaklarımızı korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın en iyi yolu suyu bilinçli kullanmaktan geçmektedir.” diye konuştu.