Başkan Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin maddi olarak değerlendirmesini yaparak, gazetecilerinde sorularını yanıtladı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 18-24 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri 655.Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni, 15 Temmuz akşamı ülkede yaşanan kanlı darbe girişiminin ardından UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kırkpınar’ın şanına, şöhretine, geçmişine, gelenekselliğine yakışır bir Kırkpınar’ı bitirdiklerini belirtti.

Gürkan, Öncelikle geçtiğimiz 654.Kırkpınar’dan bu yana bir yıldır olağanüstü çaba harcayan, bunun hazırlıklarını gerçekleştiren Başkan Yardımcılarım Sayın Çiğdem Gegeoğlu’na, Sayın Selçuk Çakır’a, Sayın Ertuğrul Tanrıkulu’na, Sayın Hüsnü Güler’e, Sayın Hakan İşcan’a çok teşekkür ediyorum. Kırkpınar Güreşlerimizin öteden beri koordinatörlüğünü yapan, benimde çok eski yıllardan bu yana mesai arkadaşım olan Sayın İbrahim Doğan’a teşekkür ediyorum. Yine burada bizimle beraber birlikte olan Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Selim Bilginkaya’ya, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Hasan Avcı’ya, Mali Hizmetler Müdürümüz Ruhi Takındı’ya ve belediyemizin tüm çalışanlarına gerçekten teşekkür ediyorum.” dedi.

 KIRKPINAR BİLGİ, BELGE VE DOKÜMANTASYON MERKEZİ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, göreve geldiği ilk yıl çalışmalarını başlattığı Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi’nin Kırkpınar’ın gelecek kuşaklara taşınması açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Göreve geldiğim yıl Kırkpınar’la ilgili yeni bir birim kurmuştuk. Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi. Bu benim çok önemsediğim bir merkez. Çünkü ülkemizde birçok kurumda arşivleme en büyük sıkıntılardan biri. Kırkpınar ile ilgili 1830’dan sonra sağlıklı arşivlere ulaşabiliyorsunuz. Ondan öncesine ulaşmamız pek mümkün olmuyor. Kırkpınar’ı gelecek yıllara değil; gelecek yüzyıllara taşımak adına Kırkpınar’ın kayıt altına alınması, arşivlenmesi, kaybolması ihtimal olan bilgi, belge, dokümantasyon ve objelerin koruma altına alınması gerekiyordu.

Şu ana kadar Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi’nde 100 bine yakın belge, bilgi, çeşitli objeler, padişah fermanları gibi aklınıza gelebilecek her kategoride belgeyi tarayıp, elektronik ortama aktardık. Bunu bizden sonraki kuşaklarda yaşatmayı başarırsa, 100 yıl önceki Kırkpınar’a kaç kişi katıldı, kim başpehlivan oldu, ağası kimdi, hangi kategoride hangi pehlivanlar güreşti, derece kimler aldı gibi bilgilere ulaşma şansına sahip olacaklar.

Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi ile görevlendirdiğim ve ilk günden bu yana bunu başarıyla yerine getiren Kültür ve Sanat Danışmanım Sayın Ender Bilar’a çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Gürkan, www.edirnekirkpinar.com web adresi üzerinden yayın yapan Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi ile rakamsal bilgiler vererek, merkezin aktif olarak Kırkpınar araştırmacılarının ve güreş severlerin ilgi odağı olduğunu belirtti. Gürkan, “Merkezle ilgili birkaç rakam vermek istiyorum. 5 dilde yayın yapan bu dokümantasyon merkezimiz 18-25 Temmuz 2016 tarihleri yani Kırkpınar Haftası’nda 9 bin 690 kez oturum açılarak giriş yapılmış. 8 bin 432 kullanıcı kayıt yaptırarak, sayfa 20 bin 691 kez görüntülenmiş. 1 yılda bu web sayfamızda 29 bin 103 kez oturum açılmış; 24 bin 372 kullanıcı kayıt yaptırarak; Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon sayfası 82 bin 574 kez görüntülenmiştir. Gayet güzel bir rakamdır. En önemli noktası da şudur ki; 100 farklı ülkeden giriş yapılmış. Bu da demek oluyor ki, bu merkez sayesinde Kırkpınar 100 farklı ülkeye ulaşmış durumda. Ayrıca, bu girişlerin yüzde 53’ü mobil, yüzde 44’ü masaüstü bilgisayarlardan, yüzde 3’ü de tablet kullanılarak yapılmış.” dedi.

KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ’NDE BİLET SATIŞ REKORU KIRILDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 655.Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde tüm yılların bilet satış rekorunu kırdıklarını ifade etti.

Gürkan, gerçekleştirdiği basın toplantısında Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin rakamsal değerlerini de şu şekilde aktardı: “Kırkpınar’la ilgili birkaç istatistiki bilgi vermek istiyorum. 2016 Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne yerel ve ulusal 209; yabancı 53 basın mensubu katılmış.  Cuma, cumartesi fotoğraf sanatçısı 109 kişi, Pazar günü fotoğraf sanatçısı 52 kişi katılmış.

655.Kırkpınar’da kullanılan zeytinyağı miktarı toplamda 2 bin 100 litre. Pehlivanların gözünü, terini silmekte kullandığı uzunluğu 3 km’yi bulan yani 3bin metre salaştur bezi kullanılmış.

Yine bu 3 günlük güreşler esnasında Kırkpınar sahasında görevli, güvenlik görevlileri, çalışanlar, basın mensupları yani sürekli orada görev yapanlar için toplam 9 bin 200 adet kumanya dağıtılmış.

Pazar Günü geleneksel hale getirdiğimiz Türk Bayrağı seremonisinde 7 bin 500 adet bayrak dağıtılmış.

Bilet satışlarımızı söylemek istiyorum. Bu yıl şenlikleri iptal etmemize rağmen, tüm zamanların bilet satış rekorunu kırdık. Toplam 5 bin 776 adet para ile bilet satılmış. Ve bunun geliri de 347 bin 120 lira.

Yine pehlivanlar dışındaki 100 hakem, 9 cazgır ve 43 saha görevlilerine toplam 185 bin 192 lira yolluk ve harcırah ödedik. Çeşitli boylarda dereceye giren 1969 kayıt yaptıran pehlivandan 918’i Kırkpınar Yağlı Güreşleri Yönetmeliği gereği yolluk almaya hak kazandı. 918 pehlivana toplam 622 bin 695 lira yolluk Kırkpınar’ın bitimi itibarı ile yapıldı. Şu an itibarı ile hiçbir pehlivana borcumuz yok.” dedi.

KIRKPINAR 3 KANALDAN CANLI YAYINLANDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu yıl canlı yayınlar gerçekten iyiydi. 2013 yılında yayın hakları sözleşmesi yaptığımız NTV Spor bu yıl, bizimde uyarılarımızı dikkate alarak Tek Rumeli TV ve Rumeli TV ile birlikte canlı yayınları yaptılar. Şu ana kadar bana gelen izlenimler çok olumlu. Ama gerçekten hem zaman olarak hem her üç kanalında yorumcularla güreşleri anlatması birçok noktada kalitenin artmasına ve daha keyifli izlenmesine yol açtı. Ben buradan her üç yayıncı kuruluşa, hem NTV Spora; hem Tek Rumeli TV’ye; hem Rumeli TV’ye teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Başkan Recep Gürkan son olarak, “Değerli arkadaşlarım yağlı güreşlerin biraz dışına gelirsek yani festival alanımıza gelirsek; bu yıl konserleri etkinlikleri iptal etmemiz nedeniyle, tabi ki çok doğal olarak dışarıda çok fazla canlılık yoktu. Zaten böyle bir şey de beklemiyorduk. Tabiki Kırkpınar’da her yıl olduğu gibi aksaklıklarda, eksikliklerde olmuş olabilir. Biz bu aksaklıkları, eksiklikleri tarafımıza bildirilmesi haline düzeltmeye çalışıyoruz. Göremediklerimiz, fark etmediklerimiz olabilir. Bunu hem sizler hem de değerli vatandaşlarımız, güreş severler bize bildirirse 656. Kırkpınar’da bunları da telafi etmek için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.

Diğer taraftan bu yoğun hafta nedeniyle birebir bizimle beraber mesai yapan enerji harcayan emeğini ortaya koyan Kırkpınar’a katılan tüm siz sayın basın mensuplarımıza, Kırkpınar’ın hem ulusal hem de uluslararası alanda duyurulması çabalarınızdan ötürü teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.