BÜLENT SAYLAM-AYGÜL KONAR

MALİ TABLOYA GÖRE 50 YIL GERİ GİTTİK

Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerin ardında göreve başladıktan sonra çıkarttıkları mali tablo ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 4 bin 500 nüfusu bulunan Beyendik Beldesi'nin mali tabloya göre 50 yıl geri gittiklerini ve 15 milyon TL'yi aşkın borcu bulunduğunu söyledi. Örnek, göreve başladıktan sonra mali tablonun tespiti için yaptıkları çalışma sonucunda vahim bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını, elde ettikleri sonuca bakıldığında Beyendik Beldesi'ni yöneten kişilerin, kendi ekonomilerinin de bu kadar kötü olup olmadığını da merak ettiğini dile getirdi.

ELİMİZ KOMUMUZ BAĞLANMIŞ DURUMDAYIZ

Beyendik Belediyesi borcunun, bir kişinin değil, tüm Beyendik halkına ait olduğunu hatırlatan Muhammet Örnek, "Acaba kendi ekonomilerini de bu kadar kötü yönetmişler midir? O kadar kötü bir yönetimle karşılaştık ki gerçekten şu anda anlatmakta zorluk çekiyoruz. Keşke bu borçla kalsaydı. Maalesef bu borcun yanında Beyendik’in var olan gelir kaynaklarının devri, mülkleri de satılmış görünüyor. Elimiz komumuz bağlanmış durumdayız. Şimdi sizlere açıklayacağım bu borç tablosu, bırakın bir belde yönetmeyi, yeniden bir belde, kasaba kurulmasını sağlar. Açıklamam bir şikâyet olarak algılanmasın. Beyendik halkı bilgilensin diye açıklıyorum. Biz bu borcu biliyorduk ve 2014 yılında Beyendik’in iyi yönetilmediğini, sıkıntılar içerisinde olduğunu seçimlerde anlattık. Fakat maalesef bildiğimiz üzere çok az bir farkla seçimi kaybettik. Keşke o zaman kazansaydık da daha kötüye gitmeseydik. Yani şu anda biz 50 yıl geriye gitmiş durumdayız." dedi.

SSK, VERGİ, EMEKLİ SANDIĞI, BİRLİKLERE OLAN BORÇ 7 MİLYON 748 BİN 22,52 TL

1 Nisan 2019 tarihi itibariyle devraldıkları mali tabloda yer alan İller Bankası’na olan borçlarını açıklayan Örnek, "İller Bankasından çekilen kredi 5 milyon 666 bin TL, çekilen krediden kullanılan para 4 milyon 890 bin TL. İl Banka bu zamana kadar ödenen kredi miktarı 1 milyon 214 bin TL. İl Banka kalan kredi borcumuz 3 milyon 676 bin TL, buna faiz de ekleniyor. Bu tutarın 2 milyon 717 bin 916,38 TL faizi var. İl banka olan toplam borcumuz 6 milyon 428 bin 667, 89 TL. İl Banka çekilen ve kullanılmayan para 776 bin TL. SSK, vergi, emekli sandığı, birliklere olan borç 7 milyon 748 bin 22,52 TL. Bu borç ödenmediği için her ay SSK ve vergiye ortalama 154 bin 960 TL faiz biniyor. Bu borç yapılandırılmış ancak ödenememiş. Esnafa borç olmadığı söylendi. Fakat esnafımıza da 251 bin 597, 17 TL’lik bir borcumuz var. Seçime 15-20 gün kala bankadan 290 bin TL’lik özel bir bankadan kredi çekilmiş. Bu 290 bin TL’lik paraya 80 bin 129,46 TL faizi var. Toplamda bankaya da 174 bin 135,32 TL’lik borcumuz var. Personel alacakları, maaşları, primleri, sosyal denge ile birlikte 418 bin 468,67 TL. Toplamda 15 milyon 220 bin 892,17 TL’lik bir borç. Bunun yanı sıra beldemizin en büyük sorunlarından birisi içme suyu. İçme suyu ile ilgili talep edilen İller Bankasına bir kredi miktarı var. Bu talepte de KDV hariç 9 milyon 832 bin TL’lik bir bedel çıkardılar. Bu proje de yüzde 50 destekli olacak. Bunu da koyduğumuzda KDV dahil 5 milyon 800 bin 880 TL. Topladığımızda Beyendik Belediyesi'nin borcu 21 milyon 21 bin 772,17 TL." diye konuştu.

KALORİFER SİSTEMİ OLAMAYAN BELEDİYEYE KALORİFER ATEŞÇİSİ

İktidar partisinden olan bir belediyenin 3 dönemlik mali tablosunun ortada olduğunu kaydeden Örnek, "Onu geçtim, Maliye Bakanı’nın Trakya’dan olduğu, para kasasının Trakya’dan olduğu bir yönetimde ortadaki tablo bu. Beyendik’in nüfusu şuanda 4 bin 500’e yakın. Bunun yanı sıra borçlarla yetinmemiş bu borçların üzerine Beyendik’in devir mülkleri olan 27 adet dükkân satılmış. Tarla ve araziler de bunun yanında. Belediyeye gelir getiren kaynaklardan biri olan ulaşım da özelleştirilmiş ve ulaşım da altın tepsiyle birilerine rant kapısı olarak sağlanmış. Bunların yaptıkları tek iş 3 dönemdir personel almaktan başka bir iş değildir. 5 memurumuz, 15 sendika işçimiz var. Bunların 3’ü emekli olmuş. 6 tane şirket işçisi, İŞKUR’dan 35 kadın, 14 erkek toplamda işçi sayımız 72. Personel gideri yüzde 40 olması gerekirken, Beyendik’te bu oran yüzde 55. İşin garip tarafı, kalorifer sistemi olamayan belediyemizde kalorifer ateşçisi olan personelimiz var. Sendikaya ait bir personelin aldığı maaş 5 bin 800 TL'nin üzerinde. 3 bin adet akıllı su sayacı alındı. Bu 3 bin adet su sayacı için İller Bankası’ndan 450 bin TL’lik bir para talep edilmiş. Verilen para 447 bin 810 TL. Ayriyeten şahıslardan, Beyendik halkından her saat başı 300 TL para alındı. Vatandaştan bu para toplandı fakat biz hala İller Bankasına bu saatlerin parasını ödüyoruz. Vatandaştan alınan bu paralar İller Bankası’na çekilen saat kredisi için ödenmemiş. Şuanda ödüyoruz. İcralık, hurdalık yığınına dönmüş araç filomuz var. Bir sürü araç icralık. Şu anda 2 tane kamyonumuz var, kepçelerimiz var, itfaiyemiz var. İtfaiye alındı. Ancak 11 katlı binalarımızın bulunduğu Beyendik Belediyesi'ne ait itfaiye aracında, kaldıraçlı merdivenimiz yok." şeklinde konuştu.

MAALESEF ARTIMA TESİSİ ŞU ANDA ÇALIŞMIYOR

Arıtma Tesisi için kredi çekildiğini, ancak tesisin şuanda beton yığınından ibaret olduğunu vurgulayan Başkan Örnek, şunları söyledi; "Beton yığını içinde köpekler, kediler cirit atıyor. Kanalizasyon için para çekildi. 3 gün kanalizasyon büzleri içinden akması gereken o kanalizasyon, yolun üstünden aktı. Şuanda tekrardan ıslah etmeye çalışıyoruz. Bu da bize mali olarak büyük bir yük. Böyle bir belediye ile karşı karşıyayız. TOKİ Konutları'nın oraya, kanalizasyon ile ilgili tanklar konuldu. O tankların içine arıtma bandı da konuldu ama maalesef şuanda çalışmıyor. Çözememişler, olmamış, becerememişler."

YAPTIRDIĞIMIZ SON TAHLİL SONUÇLARINDA, SUYUN SAĞLIKLI OLMADIĞI RAPORU GELDİ

Sözlerinin son bölümünde, beldenin en büyük kaynağının ulaşım sektörü olduğunu, ancak zarar ettiği gerekçesiyle bu sektörün kooperatife verildiğini ifade eden Muhammet Örnek, sözlerini şöyle tamamladı; "İki kooperatif kuruldu daha sonra tek kooperatife döndü. Şu anda kooperatifin yüzde 51’i Beyendik’te oturanların, yüzde 49’unu ise Enezliler aldı. Muhtemelen bir süre sonra Beyendikli kalmayacak. Biz de diyoruz ki bize gelir getiren bir şey lazım. Çünkü bu otobüsler gerçekten de doğru düzgün kullanıldığında, ekonomik anlamda belediyeye sıcak bir para gelecek, bir kaynak olacaktır. Bizim şu andaki düşüncelerimizden biri, bu otobüsleri bir şekilde devreye sokmak. Böylece vatandaşımızın, halkımızın hizmetine hem ekonomik hem de rahat bir şekilde hizmet etmeyi düşünüyoruz. Mali tablo çok sıkıntılı ama biz elimizden geleni yapacağız. İçme suyu ile ilgili biz yıllardır kullandığımız suyun sağlıksız olduğu söylüyorduk. Fakat bizlere su çok sağlıklı, kullanılabilir deniyordu. Yaptırdığımız son tahlil sonuçlarında, suyun kullanılabilir olmadığı, sağlıklı olmadığı raporu geldi. Biz yıllardır zehirleniyoruz. Ayrıca bir sitede iki şirkete ait işçiler uzun süre ikamet etmişler ancak su parası ödememişler. Yaptığımız çalışmada bir firmanın 191 bin TL, diğer bir firmanın ise 74 bin TL’lik su alacağımız var ve muhatap bulamıyoruz."

Örnek, bu açıklamasının ardından açıklamasında yer verdiği tesisleri gezdirdi.