Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki inşaat çalışmalarını yerinde inceledi.

Saat 14.30 sıralarında, Keşan Belediyesi Şehir Plancısı ile birlikte şantiyeye gelen Özcan, burada çalışmalar hakkında Proje Sorumlusu Hüseyin Yılmaz'dan bilgi aldı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Basın mensuplarına konu hakkında bilgi veren Mehmet Özcan, DSİ’nin ihaleyi alan Türkerler - Lotus ortaklığındaki firma tarafından, 16 Kasım 2013 Cumartesi günü yer teslimini yaparak projenin başlatıldığını ifade etti. Özcan,“Atık Su Arıtma Tesisi’nin, Keşan Belediyesi'nin Keşan'a uygulamaya başladığı pazaryerinden sonraki 2. büyük projesi. KDV ve diğer harcamalarla birlikte yaklaşık 15 milyon TL’lik bir yatırım. Ergene Havzası’nı kurtarma operasyonları kapsamında, Bakanlar Kurulu kararı ile DSİ'ye yetki verilerek Trakya'da 11 yerleşim yerine atık su arıtma tesisi yaptırma kararı alınmıştı. Mayıs 2011'de DSİ ile protokol imzaladık. Protokol çerçevesinde DSİ atık su arıtma tesisinin inşaatını yapacak, ama atık su arıtma tesislerine kadar ana kolektörlerin imalatını biz yapacağız. Kollektörlerin imalatını bitirmek üzereyim. Bizim daha önce İller Bankası’na yaptırdığımız arıtma tesisi projesini DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'ne verdim. DSİ incelediği proje üzerinde bazı sistemlerin yeni teknolojiye uygun hale getirilmesini istedi ve o nedenle yeni proje ihalesi gibi çalışmalarla bir yıla yakın süre geçti. Ve 2013 Eylül'de ihale ve Kasım ayında da müteahhit firmaya yer teslimi yapıldı. Çalışmalar başladı.”

Keşan'ın şu andaki nüfusunun yaklaşık 60 bin olduğunu ve atık su arıtma projesinin de yaklaşık 110 bin nüfusa cevap verecek bir tesis olduğunu dile getiren Özcan, sözlerini  Bu da demek oluyor ki nüfusu her geçen gün artan Keşan'ın 2050 yılına kadar atık su arıtmadaki ihtiyacını karşılayacak. Problemimizi çözecek olan atık su arıtma tesisi işine başlamış oluyoruz diyerek sürdürdü.

BİR YILDA BİTECEK

Hava şartlarının müsait olmasıyla birlikte projenin 360 iş gününde teslim edileceğini aktaran Mehmet Özcan, Tesisin faaliyete geçmesinin ardından yıllardan beri Keşan'ın pisliğinin aktığı cevizlik deresi, o kötü manzaradan kurtulacak. Buradan çıkacak arıtılmış sular da cevizlik deresine akıtılmış ve arazilerde daha sağlıklı bir suyla sulama yapılacak. İnanıyorum ki 2 yıl süre sonra burada balık tutulacak ve temiz bir dere yatağı olacak.” şeklinde konuştu.

Çevre konusunda Keşan'a kazandırdığımız en büyük kazançlardan biridir bu. diyen Özcan, şöyle devam etti: Öncelikle halkımıza ve Keşan'a hayırlı olsun. Bunlar tamamen bir emek ürünüdür. Biz belediye olarak işi çok sıkı tuttuk. Darısı da Trakya'daki diğer belediyelerin başına. Müteahhidime hayırlısı olsun diyorum. Allah bitirmeyi nasip etsin. Kolay gelsin.”

YILMAZ: İŞİ ZAMANINDA TESLİM EDERİZ

Proje Sorumlusu Hüseyin Yılmaz da azot ve fosfor giderimli, ileri derecede biyolojik arıtma tesisi için 74 bin m2 yer ayrıldığını ve tesisin 35 bin m2 alanı kapsayacağını kaydetti.

Çalışmalara hafriyat ile birlikte başladıklarını aktaran Yılmaz, tesisin dünya standartlarında olacağını ve hava şartlarının müsait olması durumunda işi zamanında teslim edeceklerinin altını çizdi.