Özcan, Pazaryeri Projesi’yle ilgili eleştirileri de yanıtlayarak, “Hiçbir esnafıma, <Burayı ben halledeceğim, çıkın ne haliniz varsa görün> diyemem. Ama şunu da söyledik; yepyeni bir sistem yapılıyor, bu sistemin ufak tefek sıkıntıları olacak, önemli olan en az sancıyla bunu atlatmak.

 

Belediye Başkanı Mehmet Özcan, geçen Cumartesi günü saat 14.30 sıralarında Halk Ekmek Şirketi binasında düzenlediği basın toplantısında; İzmir’de katıldığı seminer, kentsel dönüşüm ve Pazaryeri Projesi’yle ilgili eleştirileri cevapladı ve Kapalı Cezaevi’nin 2 ay içerisinde boşaltılması kararı ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Sözlerinin başında Keşan’ın Saros Körfezi’ne kıyısı olması nedeniyle üye oldukları Kıyı Ege Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen seminere katıldıklarını ifade eden Özcan, “Keşan Belediye Meclisi’nden seçilmiş 5 üye ile Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nce düzenlenen belediye mevzuatları ile ilgili, kentsel dönüşüm, borçlanma kanunu gibi konularda bilgilendirme semineri vardı. Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği ile ortaklaşa yapılmış, güzel bir seminerdi. İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan Kaya Termal Otel’de yapıldı. Biz kötü hava koşulları nedeniyle Cuma günü döndük. Oldukça faydalı bir seminer oldu. ” dedi.

AKLIN YOLU BİR

Daha sonra kentsel dönüşüm konusunda yöneltilen eleştirilere cevap veren Başkan Özcan, şöyle konuştu: “İktidar partisi ilçe yönetimi bizim söylemlerimizin tam tersine kel alaka bir açıklama yapmış. Gazetelere baktım. İktidar partisi milletvekili Sayın Müezzinoğlu, kentsel dönüşümün TOKİ eliyle yapılmasının gerekliliğini söylemiş ki bu bizim de söylemlerimizin aynısı. Aklın yolu bir. Ben daha önce bu konuda açıklama yaparken, Hakan bey daha yönetimde bile değildi. Ona rağmen böyle bir açıklama yapıyorsa etrafını da değerlendirmiyor ya da algılamıyor demektir. Hakan beyle Müezzinoğlu’nun açıklaması aynı değil. Keşan, aklıselimi bulur.”   

BU SİSTEMİN UFAK TEFEK AKSAKLIKLARI OLABİLİR

Pazaryeri Projesi kapsamında işyerlerini boşaltacak esnafın kendilerine verilecek yerlerde mağdur olacakları yönündeki açıklamalara da değinen Başkan Özcan, şöyle konuştu: “Biz yaklaşık 1 ay önce ihale bittikten sonra Köşk Düğün Salonu’nda, haftanın 6 günü kepenk açan esnafımızı çağırarak toplantı yaptık. Bu toplantılar da mı açıklık getirmemiş? Ben buranın belediye başkanıyım. Hiçbir esnafıma, <Burayı ben halledeceğim, çıkın ne haliniz varsa görün> diyemem. Ama şunu da söyledik; yepyeni bir sistem yapılıyor, bu sistemin ufak tefek sıkıntıları olacak, önemli olan en az sancıyla bunu atlatmak. Bu cümleyi açarsanız, bunun altında her şeyi bulursunuz. Sonradan gelenler var. 100 tane esnafın 100’üne de benim verebileceğim bir şey yok. 3-5 tanesi tabii ki açıkta kalabilir. Bu söz gelişi tabii. Bizim arzu ettiğimiz, mümkün olduğu kadar büyük çoğunluğun ekmeklerini bizim göstereceğimiz yerde kazanması. Bugünkü haliyle 100 TL kazanıyorsa, belki 100 TL’den az kazanarak çarklar dönecek.

 2 SENE SABIRLI OLMAK GEREKLİ

Biz, yaptığımız toplantıda esnaftan 10 kişilik bir komisyon istedik. Planlamaları yaptık. Hakan bey merak etmesin, biz bunları ondan çok daha önce düşündük. Biz bu duyarlılığı ondan çok önce gösterdik. Her yeni sistem içerisinde mutlaka uygulama anında ufak tefek sıkıntılar yaşanır. Gelecek iyi günler için bunu yapmayalım mı? Yapalım. 2 sene sonra burası bitiğinde herkes gayet nezih ortamlarda ticaretini yapar konuma gelecek. Kaç dönemdir bu projeyi belediye başkanları programına aldılar. Allah’a şükür bunlar benim dönemimde oluyor. Trakya’da, İller Bankası’ndan en büyük devlet parasını aldık. Sıkıntı olacak ama hepsini halledeceğiz.” diye konuştu. 

PAZARYERİ PROJESİ’Nİ AZİZ YILDIRIM’IN FİRMASI YAPACAK

Mehmet Özcan, Pazaryeri Projesi ihalesinin 21 Aralık Perşembe günü itibariyle kesinleştiğini hatırlattı ve şunları söyledi: “27 Aralık 2012 tarihinde ihaleyi alan Maktaş Makine ve Elektrik Ticaret Limited Şirketi - Alkan İnşaat İş Ortaklığı ve İller Bankası yetkililerine sözleşme için davetimiz oldu. Firma sahibinin de Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım olduğunu öğrendim. Kesin değil ama muhtemelen imza törenine kendisi de katılacak. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile görüşmemizde ise temel atma törenine kendisinin de katılabileceğini söyledi. Ama bu sayın bakanın takdirine bağlı. Belki de beklediği bir şeyler vardır. Öte yandan başka işlerimiz de bitiyor. Mesela ana kolektör hattının imalatının %40’ı bitti. %60’lık bir imalatımız kaldı. Bu da en geç Ağustos ayına kadar ana kolektörlerin imalatı bitecek demektir.

CUMHUTİYET MEYDANI PROJESİ SIRADA

Cumhuriyet Meydanı’nı Projesi’nin hatırlatılması üzerine bu konuyla ilgili olarak da bilgi veren Özcan, “Bunun mimarı planlarını yaptırmaya başlayacağım. Şu an özel bir firmayla görüşüyorum. Gerekli bilgileri verdik. Ama bu da bir süreç işidir. Akşamdan sabaha yıkılacak şeklinde düşünmeyin. Bunun projesini yapmak bile en az 1,5 yılımızı alır. Bu projenin içinde köy garajı da var. Ama önce görüşülecek, bir uzlaşıya varılacak. 25-30 dönümde bu proje uygulanacak. Bu az bir yer değil. Keşan’ın meydan eksikliğini giderecek bir proje olacak. Bu projede düzenli otopark sistemini de hayata geçireceğiz. İnsanlara düzenli bir park alanı göstermezseniz ortalığı çorbaya çevirirsiniz.” dedi.

BU KONUDA DİYALOG OLMADI

Başkan Özcan, son olarak AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun, “Keşan Kapalı Cezaevi, 2 ay içerisinde boşaltılacak” şeklindeki açıklamasını değerlendirdi. Özcan, bu konuda şunları söyledi. “Bir yerler boşaltılmadan mevzuat gereği belediyeler ile işbirliği içerisinde olunması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Destek Kıtaları’nın karşısında hapishane için ayrılmış 80-90 dönümlük hazine yeri var. Bunu yaparken şehirciliği de düşünmek lazım. Yeni adliye binası için ayrılan yer belli. Şehircilik açısından uygun mu? Değil. Vatandaş bir oraya gidecek, bir buraya gidecek. Şehircilik açısından bazı resmi kurum, ticari kurum işleyişlerinde insan trafiğinin akışkanlığını belirli yerlerde toplarsanız düzgün bir şehircilik olur. Bu konuda bir diyalog olmadı. Biz kent ne istiyorsa bunu beraber yapmak istiyoruz.”