Belediye Başkanı Mehmet Özcan dün yaptığı açıklamada, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde proje yetkililerinin Keşan’a geldiğini ve yetkililer ile görüşme fırsatı bulduğunu söyledi. Başkan Özcan, Keşan’a doğal gaz yatırımı gelmesi için Edirne Valiliği’ne yazdıkları yazıya hâlâ bir cevap verilmediğini de bildirdi.

BÖLGEMİZDEN YENİ BİR DOĞALGAZ HATTI DAHA GEÇECEK 

 TANAP planlanmasının ardından 3. bir doğalgaz hattının bölgeden geçeceği bilgisini aldığını ifade eden Özcan, Geçtiğimiz günlerde TANAP yetkilileri sosyal araştırma için Keşan’a geldiler ve ben de bu yetkililer ile görüşme fırsatı yakaladım. TANAP yetkilileri bu bölgeden 3. doğalgaz hattının çekileceği ve bunun için araştırma yaptıklarını ifade ettiler. Yetkililer ayrıca bu bölgede bırakılan vanaların doğalgaz bağlantı vanası değil, doğal afetler sonucu oluşabilecek tahribatlar nedeniyle bırakılan emniyet vanaları olduğunu söylediler.

KEŞAN’A DOĞALGAZ TEKİRDAĞ ÜZERİNDEN GELECEK

Bu doğalgaz hattının belirli noktalarına aktarma tesisleri de yapılması gerekiyormuş. Bir de bu doğalgaz kokusuz bir gaz olduğu için piyasaya dağıtılmadan önce Marmara Ereğlisi’ndeki tesis gibi geniş kapsamlı tesislerin kurulması şartı varmış. Bu bilgiler dahilinde yıllardır konuşulan Keşan’ın yanı başından vana geçiyor söylentileri fos çıkmış oldu. Ben doğalgaz prosedürlerini bilmediğim için yıllarca Keşan’a doğalgaz gelecek mi-gelmeyecek mi şeklinde yaptığım açıklamalarda hep temkinli konuşmaya özen gösterdim. Keşan’a doğalgazın gelebilmesi için önemli olan vana değil kokusuz gazın dağıtımı yapılabilmesi için gerekli olan geniş çaplı tesistir. Bana göre muhtemelen Keşan’a olası gelecek olan doğalgaz Tekirdağ üzerinden gelen hat ile gelecektir” dedi.

VALİLİKTEN DİLEKÇEMİZE CEVAP BEKLİYORUZ

Bakanlar Kurulu’nun, “Mevcut Doğal gaz Dağıtım Bölgeleri Lisans Kapsamı Dışında Kalan İlçelere Doğalgaz Ulaştırması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar”ın Resmi Gazete’nin 28 Nisan 2013 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Edirne Valiliği’ne Keşan’da çalışma başlatılması için İl Özel İdaresi tarafından açılacak banka hesap numaralarının duyurusu için dilekçe verdiklerini ancak henüz bir cevap alamadıklarını söyleyen Özcan, şunları söyledi: Valiliğimize gönderdiğimiz dilekçemize hâlâ cevap bekliyoruz.

ABONE BAŞINA 335 LİRA YATIRILACAK

Ancak biz Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne bu kapsamda Keşan’daki abone başına düşen para miktarını hesaplattırdık. Bize gelen en son yazıda Keşan’a doğalgaz gelebilmesi için abone başına yatırılması gereken paranı 335 TL olduğu bildirildi. Bu para da kararnameye göre 28 Eylül’e kadar yatırılması gerekmektedir. Ancak hâlâ ortada ne hesap numarası var ne de başka bir açıklama. Süre kısalıyor ve her abone bu parayı tak diye yatırabilecek maddi güce sahip değil. Bu yapılacak olan çalışma bölgenin referandumu gibi bir çalışma olacak.

ABONE SAYISI TESPİTİ TARTIŞMALI BİR ORAN

Kararnamede belirtilen abone sayısının %60’ının para yatırması çok ciddi bir orandır. Tartışılması gereken bu rakamdır. Bizim dezavantajlı mahallelerimizde yaklaşık 5-6 bin abone var. Bunların maddi imkânları da ortadadır. Keşan’da doğalgazı en çok kullanacak olanlar işletmelerdir. Bu bir avantajdır. Bir de bu TANAP projesi ile belki de uygulanacak politikalar sonucu doğalgaz fiyatlarında düşüş de yaşanabilir.”