Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün yaptığı açıklamada, devam eden  ve önümüzdeki süreçte yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

HERŞEY BİR PLAN DAHİLİNDE YAPILMALI

 Geçen hafta içerisinde İlbank’tan genel bir heyetle görüşmelerde bulunduklarını belirten Özcan, şöyle konuştu: “2040 ve sonrasına yönelik su projeksiyonlarımızı ile ilgili çalışmalarımızı 3 yıl önce başlatmıştık. 2030’a kadar su problemimiz yok. Ancak Keşan büyüyor. Yapılacak olan ilave su şebekelerinin bir plan ve proje kapsamında devam etmesini arzu etti. Öngörülerimiz doğru çıktı. İzzetiye ve Paşayiğit bize katıldı ve ileride Yenimuhacir de bize katılacaktır. Bunları düşünerek 30 yıl için gelişme ile birlikte ne kadar su ihtiyacımız olacağının planlanmasını yapıyoruz.  Örneğin önümüzdeki yıllar için Paşayiğit’in etrafında su bulunamadı. Şimdilik su kaynağımız var ama organize sanayi bölgesi geldiğinde yetmeyecek. İzzetiye’nin kuzey kısmında su kaynağı bulduk ve yetecektir. 5 yıl sonra ciddi kuraklık olacağı söyleniyordu. Şuanda 8 ilave kuyunun ruhsatları alındı ve 2016 programında kuyuların açılması çalışmalarına başlayacağız. Keşan doğu istikametine büyüyor ve yapılar yapıldıkça şebeke borularının getirilmesini istemiyorum. Her şey bir plan dâhilinde yapılmalı. Ayrıca Paşayiğit’e İlbank’ın çizdiği içme suyu ve kanalizasyon şebekesi projeleri vardı. İhaleye çıkaracağız ancak mahalle içerisinden geçen Edirne-Keşan yolunda karayolları tarafından genişletilmeler yapıldı. Bu nedenle 2 projemizde tadilatlar yapılması gerekiyor. Bu konuya da görüştük. Gerekli tadilat çalışmaları yapılıyor.”  

TEMEL ATMA TÖRENİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Keşan’ın çok uzun yıllardır kullanılan vahşi çöp depolama alanının rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Özcan, şunları söyledi: “Bu hafta sonuna doğru temel atma töreni yapmayı düşünüyorum. En geç 1 yıl içerisinde çöplükten kurtularak göze batmayan bir manzaraya kovuşulacağını vatandaşımız görecek.”

KATI ATIK TESİSİLERİ KASIM’DA HİZMETE GİRECEK

Kömür denetimlerine devam ettiklerini dile getiren Özcan, “Bu yıl Kasım ayı başından itibaren yeni tesislerimizi kullanmaya başlayacağız. 10 gün önce müdürlüklerimizle bir toplantı yaptık. Cürufu ayırmamız lazım. Büyük apartmanların önüne cüruf atılması çöp konteyneri koyacağız. Bunları siparişi veriliyor. Encümenden aldığımız kararlarla ilgili bir takım şeyler geçireceğiz. Cürufu çuvala doldurana çuval başı iade vereceğiz. Buna benzer tedbirler alıyoruz. Bir de okul, site gibi alanlar için de 2 kamyon alacağız ve periyodik olarak alımlar yapacağız. Bu atıkları direk tesisimizin içine dökmememiz lazım. Şu anda yeni katı atık tesisimizin içerisine ayrıştırma tesisi yapmayı hedefliyoruz. O zaman ayrıştırma tesiste yapılacak. İlk aşamada düzenli depolama faaliyeti için izinlerimizi aldık. Şimdi işletme ihalesini hazırlıyoruz” diye konuştu.

YAYLA’NIN ARITMA SUYUNU TARIMDA KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Geçtiğimiz Pazartesi günü Halkbank ile çalıştıklarını bir konu olduğunu kaydeden Mehmet Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yayla Sahili Atık Su Arıtma Tesisimiz bitmek üzere. Yazın maksimum kapasitesi 3 bin 200 ton/gün. Arıtılmış suyun tarımsal maksatlı kullanımını görüştük. Bin dönüme yakın bir alanın sulaması konusunda ön görüşme yaptık. Su günümüzde ciddi bir malzeme. Boşa akacağına damlama sulama şeklinde sulama yapılabilir ve verim artışı sağlanır. Asfaltlama çalışmaları devam ediyor. 4.5 G ihalesi alan firma çalışmalara başladı.”

DSİ BU KONUDA OLUMSUZ GÖRÜŞ VERMİŞ

Gerçekleştirdiği Edirne ziyareti ile ilgili bilgi veren Mehmet Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “3 nedenden ötürü ziyaretlerde bulundum. 1.’si Çelebi köyü yakınlarına yapılacak olan aktarma istasyonu. DSİ bu konuda olumsuz görüş vermiş. Yüz yüze görüştüm. Aktarma istasyonları vatandaşın gözünde ne ise üst seviyede, konudan uzak olan kurumlarında pek bilgisi yok. Konuyu detaylı bir şekilde anlattıktan sonra tekrardan görüş isteyecekler. Erikli Sahili’ne içme suyu getirme konusunu da Edirne’de görüştüm. Şuanda projesi çiziliyor. Bir diğer konu ise bizim hastanın durumunu sordum. Hastadan kastım atık su arıtma tesisi. Burada yaşanan sorunun nasıl giderileceğini görüştüm. Tesisin etrafında ful dolay hendek kazılacağını ve proje çalışmalarının devam ettiğini bilgisini aldım. İnşallah çözüm olur.”