Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, dün, Keşan yerel gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

ÖDENEĞİ BULUNMAYAN HİÇBİR İŞ İÇİN İHALEYE ÇIKILAMAZ

Saat 14.00 sıralarında başlayan ve Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirilen toplantıda; CHP’li Belediye Meclisi Üyesi Ercan Ersoylu ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Keleş de hazır bulundu.

Açıklamasında ilk olarak Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri ve Trafik Elektronik Denetleme Sistemi Kurulumu Projesi’yle ilgili bilgi veren Başkan Özcan, “Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapıldı ve Ek 16. Madde’de denmektedir. Ayrıca bir de konuyla ilgili şu madde bizim için önemli. Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesi’ne göre <İdareler, bu kanuna göre yapılacak ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez. Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez. Bu kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Diğer ihale usulleri kanunda belirtilen özel hallede kullanılabilir. Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.> denmektedir.”

KİMİN SİLAHŞÖRLÜĞÜNÜ YAPIYORSUN

Keşan Belediyesi’nin bu maddelere ilişkin olarak çalışmalar yürüttüğünü belirten Özcan, şunları söyledi: “Emniyet Müdürlüğü ile ön protokol imzaladık ve protokol Ankara’ya gitti ve bu işin onayı geldi. Konuyla ilgili ihale aşamasına geldik. Bu işle ilgili diğer belediyelerin yaptıklarına baktık. Malkara, Edirne ve Tekirdağ bu işi, kendi hisselerine düşen %30’luk paydan, işin başkaları tarafından belli süreliğine yürütülmesi şeklinde karara bağlamış. %30’luk payın bazısı 14’ünü almış bazısı 15’ini almış. Ancak Kamu İhale Kanunu’na göre bu yasaya tabi kuruluşlar iki şekilde ihale yapabilirler. Biri kasadan para çıkan ihaleler, diğeri de kasaya para giren ihaleler şeklinde. Bize göre diğer belediyelerin yaptığı yanlış bir uygulama. Belediye olarak bu işin belediye bütçesinden fon ayarlanarak 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılması gerekli. Diğer firmalarla %30 üzerinden bir anlaşmaya girilemez. Belediye olarak Kaymakamlık aracılığıyla konuyu Valilik’e de sorduk. 2 aydan bu yana cevap gelmedi, Bakanlık’a soru soruldu herhalde. Eğer Bakanlık’tan denirse biz de bu işi yaparız. Bizim ihalemiz de hazır. Kanunlara uymak zorundayız. Bile bile yanlış yapılmaz. Sonuçta bu işin cezası var. Parlamentodan çıkan yasa bana bunu emrediyor. Ben Keşan Belediye Başkanıyım ve kimseden gizlim saklım yok, alnım da açık. Herkes aklına geleni de yazamaz. İthamlarla ilgili dava sürecimiz başlatılmıştır. Bir kişi yılın 365 günü de bir kuruma sataşır mı? Kimin silahşörlüğünü yapıyorsun. Gelin sorun cevabını da vereyim. Bu iş, karayolu güvenliği ve vatandaş güvenliği ile ilgili. İhaleye çıkmamamızın ve durdurmamızın sebebi daha önceki uygulamaların mevcut yasalara aykırı olduğunu düşünmemizden kaynaklanıyor. Konuyla ilgili işin yasal olması için görüş sorduk.”

VALİ BEY BANA KONUYLA İLGİLİ HEP SORUN OLMADIĞINI SÖYLEDİ. PEKİ, ŞİMDİ BU YAZILAR NEYİN NESİ?

Başkan Özcan, basın açıklamasının ikinci bölümünün Keşan’a doğalgaz gelmesi ile ilgili olduğunu anlattı ve şunları açıkladı: “28 Aralık 2013’de Bakanlar Kurulu’nun kararına göre nüfusu 10 binin üzerindeki yerleşim yerleri eğer doğalgaz almak istiyorlarsa 6 ay içerisinde o ilin özel idaresi eliyle açılan bir hesaba o yerleşim yerindeki elektrik abone sayısının % 60’ının ön abonmanlık bedeli yatırmaları gerekiyor. Biz 2013’ün Haziran ayında işbirliği yaptık ve 30 kişi para yatırdı. Keşan’da yaklaşık 30 bin elektrik abonesi var ve istenen sayıya ulaşılması mümkün değil. Süre bir kere daha uzatıldı ama yine olmadı. Bakan Mehmet Müezzinoğlu daha sonra 4500 aboneye de kabulüm dedi. Bakanlar Kurulu’nun kararının üzerinde bu iş yapılabilir mi, söylenen ne kadar doğrudur bilemem. Biz bununla ilgili de çaba sarf ettik ve 31 Aralık 2014 sonuna kadar 1500 kişi abonelik yatırdı. Biz de Keşan Belediyesi olarak 2014 yılı kapanmadan belediye meclisinden 4500’ün kalan kısmının abone ücretini daha sonra tahsil edilmek üzere belediye tarafından karşılanacağına dair karar aldık. Geçenlerde belediyeye yazı ve geldi ve gelen yazıda 4500 sayısından kesinlikle bahsedilmiyor. Uzunköprü ve Keşan’ın %60’lık abone sayısını yakalayamadığı belirtiliyor. Peki, biz bu tiyatroyu neden oynadık? Seçim sürecinde izinli olduğum için konuya ilişkin cevap vermedim. Ancak ortalığı gerip de olacak işi olmaza sürüklemenin kime ne faydası olur! Biz gerekli yazılarımızı yazıp BOTAŞ’a gönderdik. 7 Haziran’da güçler değişti. Hedefimiz Keşan’a doğalgazı getirmek. Vali Bey bana konuyla ilgili hep sorun olmadığını söyledi. Peki, şimdi bu yazılar neyin nesi? Oy kaybedileceği veya kazanılacağı düşüncesiyle hiçbir şey tarafımızdan yapılmadı. Bundan 4-5 ay önce Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı ile TANAP Projesi kapsamında bazı imzalar attı. Edirne’nin güneyinde bir depolama istasyonu kurulacak. Belediye olarak bu işin takipçisiyiz ve biz işin oluruna bakarız.”

MALİYE BAKANLIĞI’NDAN ONAY ÇIKMIŞ BAŞBAKANLIK ONAYI BEKLİYORUZ

Başkan Özcan, basın açıklamasına ayrıca Erikli’deki pazaryeri konusunda da şunları dile getirdi: “Erikli’deki esnafımıza yönelik olarak festival stantlarımızı kurup bu yıl böyle idare edeceğiz. Yıldız Market’in önündeki yerin henüz resmi onayı gelmedi. Onayı geldiğinde çelik konstrüksiyon şeklinde işe başlayacağız. Ancak bu tip dükkanlar seneye yetişebilirdi. Hem belli bir maliyeti ve hem de inşaatın kurulma süreci var. Kamu İhale Kanunu’na göre işi yapıyoruz ve 5 ayı bulacak bir iş. Maliye Bakanlığı’ndan onay çıkmış Başbakanlık onayı bekliyoruz. Bu sene böyle olacak.

Bu arada Yayla’daki Atık Su Arıtma Sistemleri’nin işlemleri devam ediyor. Limandan merkeze kadar olan kazılar bitti. Limandan meydana kadar olan kısmın asfaltlamasını bir haftaya kadar bitireceğiz.” dedi.               

BAŞKAN ÖZCAN, YARIN ANKARA YOLCUSU

Başkan Özcan, açıklamasının son bölümünde 17 Haziran 2015 Çarşamba günü, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Genel Merkezi’nde belediye başkanlarıyla yapılacak toplantıya katılmak üzere Ankara’ya de gideceğini açıkladı.