HABER MERKEZİ

Konuyla ilgili olarak bir tek gazetecinin gelip maaşları ile ilgili bilgi almadıklarını söyleyen Aktan, “Keşan Belediyesi başkan yardımcılarının maaşlarıyla ilgili olarak yerel basında yaratılan spekülasyonları bir süredir izlemekteyim. Bugüne kadar, bir tek “gazeteci”nin, gelip, “Gerçekten aldığınız maaş 12 bin lira mı? Siz bu konuda ne diyorsunuz?” diye sormadığını da kamuoyunun bilmesini istiyorum. Aksini iddia eden varsa buyursun açıklasın!” dedi. Aktan’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bu gazetecilere ve onların soruları üzerine yorum yapanlara bakarsanız, Keşan Belediyesi’nde işçi ücretlerinin gecikmesinin sebebi belediye başkan yardımcılarının maaşlarıdır! Keşan’daki her türlü olumsuzluğun sebebi belediye başkan yardımcılarının maaşlarıdır! Ellerinden gelse, yeni Keşan Devlet Hastanesinin bir türlü açılamamasının sebebini de belediye başkan yardımcılarının maaşlarına bağlayacak kadar sistemli bir linç operasyonunun içine girilmiştir.

Oysa; seçilmiş belediye başkan yardımcılarının maaşları, Belediye Kanunu’na göre, belediye meclisi tarafından belirlenir. Ve bu, her zaman, belediye meclisindeki tüm siyasi partilerin katılımıyla, oybirliğiyle alınan bir karardır. Özetle, ben ve seçilmiş diğer başkan yardımcıları, Keşan Belediye Meclisi’ndeki tüm siyasi parti temsilcilerinin oybirliğiyle belirlediği maaşı almaktayız.

MAAŞ 9 BİN 35 LİRADIR

15 Ocak 2018 itibariyle de bu maaş 5.000 TL civarındadır. Ve bu miktar, yılın ilk iki üç ayından sonra, vergi dilimlerinin artmasıyla daha da düşmektedir.

Bilindiği üzere, kamuda çalışan işçi ve memurların tabi oldukları sendikalar, sürekli olarak hak arayışları gerçekleştirmiş ve pek çok sendikal hak elde etmişlerdir.

Kimin için? Kadrolu işçiler ve memurlar için!

Bu dönemde ilk kez, 2012 yılında yapılan bir yasa değişikliği üzerine, başka belediyelerde de uygulandığı gibi, Keşan Belediyesi toplu sözleşmesinde, memur belediye başkan yardımcılarına tanınan ek ödemeler, siyasi başkan yardımcılarına da uygulanmıştır. Keşan Belediyesi siyasi başkan yardımcılarının maaş artışı bundan ibarettir. Bu sosyal haklarla birlikte, vergi dilimi yükselmeden (yani maaş miktarı daha aşağıya düşmeden) önce siyasi belediye başkan yardımcılarının aldığı maaş 9 bin 35 liradır. Yılın ilk iki ayından sonra vergi dilimlerinin artmasıyla, bu miktar daha aşağılara düşmektedir. 

VİCDANIM SON DERECE RAHATTIR!

Memur belediye başkan yardımcılarının kazanımları bir hak olarak görülürken, onlardan çok daha fazla sorumluluk taşıyan, bulundukları konum gereği çok daha fazla harcama yapması gereken, uygulamaları ve duruşları nedeniyle yeri geldiğinde canlarıyla tehdit edilen siyasi başkan yardımcılarına aynı hakların tanınması birilerini rahatsız etmiş olmalı ki, siyasi belediye başkan yardımcılarını itibarsızlaştırmaya yönelik sistemli bir hareket başlamış ve siyasi başkan yardımcılarının bu haklardan feragat etmesi talepleri dile getirilmiştir.

6 yaşında okuma yazmayı matbaada öğrenen, o günden 53 yaşına kadar da onuruyla çalışan ve yaşayan, hayatının her döneminde gerek gazeteciliğiyle, gerekse sivil toplum örgütlenmeleriyle hayatını topluma adayan bir insan olarak, birkaç bin liralık bir maaşla yargılanmayı (üstelik gerçek rakamlarla değil, 12 bin lira gibi abartılı rakamlarla), ve kamuoyunda bununla linç edilmeyi hak etmediğimi düşünüyorum. Aynı zamanda, belediyeden aldığım her kuruşun da hakkını verdiğime inanıyorum. Vicdanım son derece rahattır!

Bütün bunlara rağmen;  kamuoyunda şahsımıza, partimize ve belediyemize karşı oluşturulan bu linç girişimi nedeniyle; memur belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri, diğer memurlar ve kadrolu işçilere tanınan hakları ve ek ödemeleri bundan sonra almayacağımı kamuoyuna duyuruyorum. Bununla ilgili olarak, başkanlık makamımız ve sendika temsilciliğimiz tarafından, gerekli toplu sözleşme revizyonu en kısa sürede yapılacaktır.

KAMUOYUNUN YÜCE TAKDİRİNE BIRAKIYORUM

Diğer taraftan; İmara aykırı yapısını yasal hale getirmek için siyaset yapan, ama imar transferi için Keşan Belediyesi’nden olumlu yaklaşım alamayanların, kendi partisinin milletvekilinin, milletvekili seçildiği halde yönetim kurulu başkanlığı yaptığı kurumdan ayrılmayarak, milletvekili maaşıyla birlikte bu kurumun maaşını da almaya devam etmesine karşı çıkamayanların ve o kurumdaki yönetim kurulu üyelerinin maaş miktarını sorgulamayanların,

Çocuğunu belediyede işe aldıramadığı için bütün hayatını belediyeyi karalamaya adayanların,

Belediyede görevliyken çocuğunu belediyede işe aldıranların vs. vs…

“Etik”ten söz etmeye ve siyasi belediye başkan yardımcılarını karalamaya ne kadar hakları olduğunu da kamuoyunun yüce takdirine bırakıyorum.

Kamuoyuna saygılarımla…”