Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Keşan İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Karagöz’ün tutuklanması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Karagöz’ün tutuklanması ile ilgili bazı internet gazetelerinde gerçeğe aykırı ve maksatlı haberlerin yer aldığını belirten Akbey, bu nedenle de kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyulduğunu kaydetti.

Karagöz’ün, yerel gazetelerin 26 Ocak 2016 tarihili sayısında yer alan demecinden ötürü “basın yoluyla terör propagandası yapmak” iddiası ile tutuklandığını bildiren Evren Akbey, bazı ulusal internet gazetelerinde yer alan ve soruşturmanın bir köy muhtarının haberi üzerine başlatıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bu nedenle, kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirmek adına açıklama yapma gereksinimi duyulduğunu ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, şunları dile getirdi:

“Söz konusu ulusal basın internet sitelerinde yer alan bir kısım haberlere göre, hakkında ‘terör örgütü propagandasını basın yoluyla yaptığı’ iddiası ile soruşturma yürütülen Hasan Karagöz ile ilgili işlemlerin 18 Şubat 2016 tarihinde ilçemiz köy muhtarlarından birisinin haberi üzerine başlatıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

Söz konusu soruşturmaya konu haber, 26 Ocak 2016 tarihinde Keşan ilçesinde faaliyet gösteren günlük yerel gazetelerde yer aldığı, yerel gazetelerimizden Volkan adındaki gazetenin manşetinde ‘Adı konmamış bir savaş yaşanıyor’ şeklinde şüpheli Hasan Karagöz tarafından dile getirilen bir yazının yayımlandığı, haberin manşet ve devamında özet olarak; ülkemizin gündemine bir süredir meşgul eden terör olayları ile ilgili şüpheli tarafından Güneydoğu Anadolu bölgesinde devletin katliam yaptığı, Kürt kökenli vatandaşların silah zoruyla göç ettirildiği, hükümetin seçimle değil halk hareketlenmesi ile sokağa dökülüp devrilmesi gerektiği içeriğinde uzunca bir yazının yer aldığı, 29 Ocak 2016 tarihinde Uzunköprü Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir vatandaşın söz konusu gazetelerin haber içeriği ile ilgili suç duyurusunda bulunduğu, suç duyurusunun Uzunköprü Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yetkisizlik kararı ile gönderildiği, kararın Cumhuriyet Başsavcılığımıza 9 Şubat 2016 tarihinde ulaştığı, basın yoluyla işlenen suç nitelendirmesiyle genel soruşturmaya kaydedilip soruşturma sürecinin başlatıldığı, bu kapsamda şüpheli Hasan Karagöz dahil birtakım ifadelerin genel soruşturma kapsamında alındığı, ancak Cumhuriyet Başsavcılığımızca dosya üzerinde yapılan tetkikte şüphelinin ifadesinin terör propagandası suçlaması yapılmadan alındığı tespit edilmiştir. Yazı içeriğinin terör propagandası olarak değerlendirilmesi üzerine soruşturma dosyası genel soruşturma kısmından alınıp, terör suçlarını soruşturmakla görevli yetkili savcıya aktarılmıştır. Bu kapsamda Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Grup Amirliği’ne gerekli talimatlar verilmiş olup, şüpheli Hasan Karagöz’e bu kez 18 Şubat 2016 tarihinde yasal müdafaası üzerine ek ifade hakkı verilerek, basın yoluyla terör propagandası yapma suçlamalarına ilişkin savunması alınmıştır. Şüpheliye yöneltilen suçlamanın niteliği, alt ve üst ceza sınırları ve soruşturmanın devam ediyor olması nedeniyle toplanacak delillerin selameti açısından Hasan Karagöz tutuklanma talebi ile sevk edildiği yetkili mahkemece tutuklanmıştır. Şüpheliye yöneltilen suçlamalar, bir kişinin bir kurumun suç duyurusunda bulunmasını gerektiren suçlamalar değildir. Cumhuriyet başsavcılarının resen harekete geçip, gereğini ifa etmesi gereken suçlardır. 18 Şubat 2016 tarihinde yerel gazetelerimizin ilçemiz köy muhtarlarından birisinin 26 Ocak 2016 tarihinde habere tepki olarak yaptığı açıklamaları tutuklama tarihine denk gelmesi tamamen tesadüfidir. Cumhuriyet başsavcılıkları devletin bölünmez bütünlüğünün her türlü suçlamalarda doğrudan hareket etme yetki ve sorumluluğuna sahiptir. Yukarıda da belirtildiği gibi başsavcılığımızın soruşturması 18 Şubat 2016 tarihli haber üzerine değil, çok daha önceden soruşturma başlatılmıştır. Bunun haricindeki haberlerin maksatlı ve taraflı olduğu değerlendirilmektedir. Kamuoyuna duyurulur.”