Bir dönemin en gözde mesleklerinden olan terzilik, son yıllarda yok olmaya yüz tutarken şu günlerde yaşanan bayram telaşı bile terzilerde bir hareketliliğe neden olmuyor.

Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde birçok sektörde hareketlilik başlarken, terzilere takım elbise yaptırmayı soran bile yok. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda işlerin yoğunluğu sebebiyle kendilerine site kuran Keşanlı terziler, bugün ayakta kalma mücadelesi veriyor.

SADECE TAMİRAT İŞİ YAPIYORUZ

Terziler sitesinde faaliyet gösteren Terzi Asım Kınık, bayramın yaklaşmış olmasına rağmen eski işlerin olmadığını belirterek, “Geçtiğimiz senelerde Ramazan Bayramı hazırlıklarına başladığımızda 2-3 ay öncesinden gece yarılarına kadar çalışırdık. Şimdilerde işler yok gibi. 1980 ihtilaline kadar yoğunduk ancak 80’den sonra mesleğimizde gerilemeye başladık. Bugünlerde tamirat işi yapıyoruz. Ceket yaptıran, takım elbise isteyen yok.” dedi.

KOCA SİTEDE 5 TERZİ KALDIK

Son yıllarda takım elbise yaptırmayı soran dahi olmadığını ifade eden Kınık, şunları söyledi: “Son günlerde 85 yaşında birine tesadüf olarak Osmanlı döneminin yeleklerinden verdik. İşlerin bu duruma gelmesinin en büyük nedeni ekonomi. Bugün pazaryerinde 50-75 TL’ye takım elbise alabilirsin. Ama terziye diktirsen 500 TL’den aşağı terzi dikmez, dikemez. Bizi ezberciliğe alıştırdılar. Al sat. Yahudiler böyle yapıyor. Artık diktirme ürünü tercih eden yok. Zamanında bir site kurduk. Teziler Sitesi’nin kuruluşunda burada 25 terzi vardı. Şu anda 5 terzi kaldı. En genç tezi benim. Terzi dediğin sıfırdan her şeyi biçecek ve dikecek.Meslek de hızla bitmeye yok olmaya doğru gidiyor.”