AYGÜL KONAR

Yıllar sonra Keşan’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı eski günlerdeki gibi kutlanırken; törene katılan vatandaşlar “29 Ekim bayram gibi kutlandı” diye yorum yaptılar.

28 Ekim Pazar günü saat 13.00’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı kapsamında Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Garnizon Komutanı Piy. Alb. Öztürk Mustafa Yılmaz Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, törene katılanlar saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı’nı okudu. Törene kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

29 Ekim pazartesi günü gerçekleştirilen program ise saat 09.30’da, Keşan Kaymakamı Nuri Özder tarafından makamda tebriklerin kabulü ile başladı.

Tören, Cumhuriyet Meydanı’nda Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Garnizon Komutanı Piy. Alb. Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan tarafından, halkın bayramını kutlaması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam etti.

Keşan Kaymakamı Nuri Özder günün anlam ve önemini belirten konuşmasında: “Bu gün ülkemizin her köşesinde Cumhuriyetimizin 95. Yıl dönümünü millet olarak coşkuyla kutlamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Biliğindiği gibi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, tüm imkânsızlıklara rağmen, büyük bir inanç ve kararla yürütülen Kurtuluş Savaşımız, tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlanmıştır. Bu zafer, Cumhuriyet’le taçlandırılarak, tarihimizin en büyük dönüm noktalarından birisi gerçekleşmiştir. Cumhuriyet rejimi; demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirme inancının temel dayanağı olmuştur. Cumhuriyet, Türkiye için sadece bir yöntem şekli değil aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Bu çağdaşlaşma sayesinde Türk insanının ufku genişlemiş ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır.

Cumhuriyet sayesinde Türkiye evrensel Hukuk prensipleri ile buluşmuştur.

Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Büyük Türk milleti Cumhuriyeti kuranlara ve onu yüceltenlere minnet ve şükran duymaktadır.

Bize Cumhuriyeti kuran ve armağan eden Büyük Önder Atatürk ve aziz Şehitlerimize olan görevi yerine getirebilmemiz daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmak, Ülkemizi daha iyi yerlere getirmekle mümkün alacaktır.

Sevgili gençler Atatürk’ün bize mirası olan bilimsel, akılcı yoldan ayrılmadığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır.

Bu büyük günde bir kez daha Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk başta olmak üzere Kahraman silah arkadaşlarını, Aziz Şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Bu duygularla tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet bayramını kutlar, saygılarımı sunarım.

Cumhuriyetin kuruluşu ile ilgili ilkokul, ortaokul ve liseler arasında yapılan şiir yarışmasında birinci seçilen eserlerin okunması, Keşan Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibi gösterisini sunması, Milli Eğitime bağlı okullar, askerlerin geçişinden sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 95. yıl dönümü töreni sona erdi.