Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Şeyh Bedreddin’in heykelinin Edirne’ye dikileceğinin açıklanmasının ardından başlayan tartışmalara katıldı. Şeyh Bedreddin heykelinin dikilmesine karşı olmadığını ancak Edirne tarihinde değerli bir çok ismin yer aldığını belirten Beksaç, bir park oluşturularak bu parka Edirne tarihinde yer almış ön emli şahsiyetlerin heykellerinin dikilmesinin daha doğru olacağını kaydetti.

Beksaç, şunları söyledi: “Edirne tarihinin parçası olmuş bir şahıs karşımızda duruyor. Fakat heykelin yapılmasından ve diğer toplantıların yapılmasından önce bu eylemlerin arkasında neyin olup olmadığı sorusu hemen aklımıza geliyor. Şu esnada bu tip bir bakışın bu tip bir toplantılar dizgesinin ve hatta bir heykel açılışının önemi nedir konusu hemen aklımıza geliyor.

BELİRLİ GRUPLARIN KENDİNCE PROGRAMLARI SÖZ KONUSU

Yıllardır Edirne’de bir çok kişinin savunduğu, önerdiği, yapmak için, projelerinde değerlendirmek için ortaya koydukları bir kavramdır bu. Ve bu arkadaşlarımız da Edirne’de bir Şeyh Bedreddin sempozyumu yapmak istediler. Ama onların hiç biri gerçekleştirilmedi. Heykel projelerinin öne çıkaran bir çok arkadaşımız oldu. Bunların hiç biri dikkate alınmadı. Birdenbire hiç umulmadık bir anda, ülkenin oldukça zor şartlar yaşadığı bir anda, birdenbire karşımıza bir heykel yapımı ve bir tür anma programları dizgesi çıktı. Bu tabi insanın aklına çok ilginç sorular getirmiyor değil. Ve bu nedenle heykellin yapılması veya yapılmaması konusundan önce bizim bakmamız gereken en önemli olay bunun arkasındaki sebep nedir? Sempozyum programına baktığımız zaman Edirne’den bir kişiyi göremiyoruz. Hatta bir kitap yazmış olan bir Edirneli burada yer almadı. Bu tabi çok enteresan bir durum. Anlaşıldığı kadarıyla burada belirli grupların kendince programları söz konusu ve bu kendilerince hazırlanmış programların da Edirne’yi ve Edirnelileri alet etme eğilimi ön planda.

EDİRNE’DEN TARİH BOYUNCA ÇOK ÖNEMLİ ŞAHISLARIN ATLARI GEÇTİ

Heykel dikilir mi, dikilmez mi? Edirne’den tarih boyunca çok önemli şahısların atları geçti. Gerçekten çok önemli isimler vardı. Bu isimlerden en önemlilerinden bir tanesi de Şeyh Bedreddin’di. Ben Şeyh Bedreddin heykelinin dikilmesine karşı değilim. Ama bu heykelin dikilişine kadar Edirne’nin kurucusu olan Hadrian var. Bu bölgedeki yapılanmaları sağlayan, bu bölgeyi gerçekten bir Trakya yapan, bir odris krallığı var ve bunların 40 sene hakimiyeti sürmüş. Büyük bir kralları Kotis var. Tabi daha sonraki süreçte baktığınız zaman Edirne’yi Osmanlı toprağı Türk yurdu yapan I. Murat var. Dahası Edirne’yi gerçek anlamda başkent yapmış olan II. Murat var. Bu şahısların, tek tek heykellerini anıtlaştırılması yerine bir park oluşturularak bu parkta Edirne tarihinin bütün önemli şahıslarının heykellerinin dikilmesi daha uygundur. Tabii ki bu park içinde sadece bir kişi değil bütün bu önemli kişilerin heykellerinin yapılması şarttır. Bu heykeller arasında Şeyh Bedreddin heykelinin olması da gayet uygundur. Ama tek başına bir meydana dikilerek ufacık bir grubun ki amaçları ne olduğu belirsiz olan bir grubun tapınmasına, bir tür ritüel yapmasına da izin verilmemesi gerektiği kanısındayım.”