Keşan Belediye Meclisi, 2012 Yılı Kesin Hesabını, 23 Mayıs 2013 Perşembe günü yaptığı oturumda görüşerek onayladı.
            Toplantıda kesin hesap hakkında bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mali Müşavir İsmail Özkan, 2012 yılı toplam gelir bütçesinin 43 milyon 50 bin TL olarak tahmin edildiğini, ayrıca İller Bankası'ndan 8 milyon TL borçlanma düşünüldüğünü, ancak %89'luk gerçekleşme oranıyla 38 milyon 510 bin 58,58 TL olarak gerçekleştiğini; gider bütçesinin ise 51 milyon 50 bin TL olarak tahmin edildiğini, %79'luk oranla 40 milyon 190 bin 722,14 TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.
            Kesin hesabın, tahmini bütçeye göre gerçekleşme oranları, belediyelerin plan-program, hesap-kitap yapabilme yeteneklerini ve belediye yönetimlerinin ne kadar öngörü sahibi olduğunu göstermesi açısından önemlidir.
            Ancak ben burada, %89 gelir ve %79 gider olarak açıklanan gerçekleşme oranının bu açıdan ne ifade ettiğini değil, bir hesap hatasını ortaya koymakla yetineceğim.
            Sayın Özkan, 2012 yılı toplam gelir bütçesinin 43 milyon 50 bin TL olarak tahmin edildiğini, ayrıca İller Bankası'ndan da 8 milyon TL borçlanma düşünüldüğünü, 38 milyon 510 bin 58,58 TL olarak kesin hesaba bağlandığını belirtiyor ve buna göre gerçekleşme oranını %89 olarak açıklıyor. Bu oran, 38 milyonun 43 milyona oranıdır.
            Oysa, bütçede gelir ve giderler denk olmak zorundadır. Gider bütçesi 51 milyon 50 bin TL olduğuna göre, gelir bütçesi de aynı miktardadır. Zaten, Sayın Özkan'ın ifadesindeki 43 milyon 50 bin TL ile İller Bankası'ndan alınması düşünülen, ancak hesap dönemi içinde alınamadığı anlaşılan  8 milyon TL'lik kredi toplandığında bu rakam elde edilmektedir.
            Ama ne hikmetse, gerçekleşme oranı gider bütçesinde 51 milyon 50 bin TL üzerinden hesaplanarak %79 olarak bulunmuşken, gelir bütçesinin hesaplanmasında, bütçe denkliği göz ardı edilerek, 8 milyon TL'lik kısım yok sayılmış ve bütçenin gerçekleşme oranı 43 milyon 50 bin TL baz alınarak hesaplanmış. Gözardı edilen kalemin bir kredi olması, bütçenin denk olma gerekliliğini ortadan kaldırmaz.
            Belediyenin Hesap İşleri Müdürlüğü mü, Bütçe Komisyonu mu, Belediye Meclisi'nin Mali Müşavir Üyesi ve Bütçe Komisyonu Başkanı İsmail Özkan Bey mi, tümü mü yanıldılar, yoksa böyle lanse etmek işlerine mi geldi bilemiyoruz ama Belediye Meclisi'nin muhalefetteki üyelerinin de bu gerçeği atladıkları görülüyor.
            Dünkü yerel gazetelerde, meclis toplantısında yapılan açıklamaya göre oranlar yayımlanmış olduğundan (ki, manşetteki başlıkta bu oranları verirken, açıklayanın ağzından tırnak içinde verdim, çünkü o hesap yanlış), sadece bir saptama yapmak istedim:
            Keşan Belediyesi'nin 2012 Yılı Kesin Hesabı'nın, tahmini bütçeye göre gerçekleşme oranı, gelir bütçesinde (%89 değil) %75,4; gider bütçesinde (açıklanan %79 kabul edilebilir) %78.7'dir.

(25 Mayıs 2013)