BÜLENT SAYLAM

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında yapılacak olan toplantı; Belediye Meclis Salonu’nda saat 15.00’te başladı. Yapılan yoklamada Meclis üyesi ve Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Nuran Uslu’nun görevli olması nedeniyle, Bahadır Tokgöz, Şafak Uslu, Tarık Uysal, Volkan Erkan ve Coşkun Lofçalı mazeretleri nedeniyle oy birliği ile izinli sayıldı.

Pandemi tedbirleri kapsamında izleyici kabul edilmeyen Meclis toplantısında 1. Oturumdan kalan 4 maddenin görüşülmesine geçildi.

1- Belediyenin 2020 Yılı Kesin Hesaplarının görüşülerek karara bağlanması maddesinde Mali Hizmetler Müdürü Levent Keçimen söz aldı. Keçimen, Kesin Hesabın Plan Bütçe Komisyonuna havale edilerek görüş ve raporunun hazırlandığı söyledi.

GELİR GERÇEKLEŞME ORANI %74

Keçimen, kesin hesapla ilgili şu bilgileri verdi: “2020 yılının toplam gelir bütçesi135 milyon 700 bin TL olarak tahmin edilmiştir. Ayrıca İller Bankasından 15 milyon TL borçlanma düşünülmüştür. Kesinleşen toplam gelirimiz 112 milyon 500 bin 941 TL’dir. 2019 yılından devreden tahakkuk 29 milyon 353 bin 201 TL, yıl içinde yapılan tahakkuk 122 milyon 569 088 TL, toplam tahakkuk 151 milyon 922 290 TL’dir. Yıl içinde yapılan toplam tahsilat 112 milyon 742 bin 033 TL. tahakkuktan terkin 241 bin 092 TL. Yılın net tahsilatı 112 milyon 500 bin 941 TL, tahsil edilemeyip 2021 yılına devredilen ödeneğimiz 39 milyon 180 bin 256 TL’dir. Gerçekleşme oranımız % 74’tür.

GİDER GERÇEKLEŞME ORANI %80

Keçimen gider rakamları hakkında ise şu bilgileri verdi: “2020 yılı gider bütçemiz 150 milyon 700 bin olarak tahmin edilmiştir. Önceki yıl devreden ödenek 2 milyon 667 044 TL. Toplam ödenek 153 milyon 367 bin 044 TL. Yıl içinde kullanılan ödenek 122 milyon 947 bin 471 TL sonraki yıla devreden ödenek 18 milyon 376 bin 777 TL. İmha edilen ödenek 12 milyon 042 bin 795 TL’dir. Gider bütçemizin gerçekleşme oranı % 80’dir  ”

Başkan Helvacıoğlu %74 gerçekleşme oranının diğer belediyelerle karşılaştırıldığında iyi bir oran olduğunu belirterek, “İnşallah 2021 yılı en az bunun kadar olmasını diliyoruz. Gerçekleşme oranlarındaki açığın çok büyük olmamasına rağmen 2021 yılına borçlu girmişiz anlamına geliyor” dedi.

Meclis grupları adına ilk söz alan AK Parti Grup sözcüsü Nehir Gergin, başta mali hizmetler olmak üzere tüm personele teşekkür etti. Gergin, “Şahsınıza, komisyonumuza ve Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı’ya da teşekkür etmek istiyorum. İnşallah pandemiyi atlatarak daha büyük bütçelerle daha yüksek bilançolarla şehrimize halkımıza hizmet ederiz” dedi.

3 gün önce pandemi rakamlarının sıfırlandığını söyleyen Başkan Helvacıoğlu, “10’un altına rakamlar indi. Belediyemiz olarak hizmet ediyoruz. Her gün 600 kişi aşılanmak için davet ediliyor. Keşan Devlet Hastanesine çadır gölgelik kurduk.” Şeklinde konuştu.

Kesin hesapları hazırlayan mali hizmetlere teşekkür eden CHP adına Feridun Tümer de şöyle konuştu: “Pandemi nedeniyle en yoğun yük plan bütçe komisyonuna düşmüştür. Geçen dönem bırakan arkadaşlara bu dönem devralan arkadaşlara hepsine teşekkür ederim”

Daha sonra belediyeye ait kira ve işgaliye alacaklarına Covid-19 kapsamında destek yapılması hususu ele alındı.

Madde ile ilgili bilgi veren Emlak ve İstimlak Müdürü Ahmet Yaşar, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede; belediye ve iştiraki olan şirket kiracılarından faaliyetleri kamu kurum ve kuruluşları tarafından tamamen durdurulanlardan 2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarında kira alacaklarının tamamı, faaliyetleri durdurulmayanlardan ise %50’lik oranının alınmamasına, pazarlarda tezgah açtan pazarcı esnafından ise işgaliye bedellerinin tamamının alınmamasına oy birliği ile karar verildiğini söyledi.

Madde ile ilgili Mustafa Helvacıoğlu’nun görüş bildirmesinin ardından yapılan oylamada komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısı, Erikli sahiline getirilecek içme ve kullanma suyu için abonelerden su bağlantı bedelinin tespit edilmesi hususunun görüşülmesiyle devam etti.

Konuyla ilgili söz alan Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Nihat Selvi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun oy birliği ile Erikli sahilinde su bağlantı bedelini; eski abonelerde peşin ödeme halinde 6 bin 625 TL, taksitli ödeme halinde ise 8 bin 932 TL, yeni abonelerden ise peşin ödemede 9 bin 125 TL, taksitli ödeme halinde ise 11 bin 432 TL olarak belirlediğini kaydetti.

Mustafa Helvacıoğlu ise Keşan’da en büyük yatırımlardan bir tanesini hayata geçirdiklerini dile getirerek, “Temmuz’un ilk haftası su çeşmelerden akacak. Sezon sonu ise kanalizasyon ve su şebekelerinin yenilenmesi çalışmaları devam edecek. Pandemiye rağmen 2 yıllık işi 6 ayda gerçekleştiriyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ve çalışmalar iyi gidiyor. Mücavir alanlarımızda sorunların yavaş yavaş çözüldüğü döneme geldik” dedi.

Madde ile grup başkanlarının görüş bildirmesinin ardından yapılan oylamada komisyon kararı oy birliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısında son olarak Erikli köyünü verilecek suyun fiyatının belirlenmesi görüşüldü.

Konuyla ilgili olarak Plan ve Bütçe Komisyonu, Erikli köyüne verilecek olan suyun m3 birim fiyatının 3,30 TL olması yönünde oy birliği ile karar verdi.

Madde ile ilgili görüş bildirilmesinin ardından yapılan oylamada komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

Haziran ayı meclis toplantısı 3 Haziran 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek.