Keşan Belediye Meclisi, nisan ayı olağan toplantısının ikinci oturumu dün gergin geçti. 2014 Yılı Denetim Komisyonu İnceleme ve Araştırma Raporu’na göre Keşan Belediyesi’nin toplam gelirleri 47.876.921,55 TL ile % 77 olarak, 54.066.203,32 TL ile toplam gider de % 71 olarak gerçekleşti. Denetim Raporu maddesinde, Meclise Başkanlık eden CHP Belediye Meclis Üyesi ve 1. Başkan vekili Ercan Ersoylu ile AK Parti Grup sözcüsü Tolga Saltık arasında tartışma yaşandı. Ersoylu, kişilere yönelik bir denetim komisyon raporu sunmayı etik bulmadığı gerekçesiyle Saltık’ın Denetim Raporu üzerindeki Muhalefet Şerhi açıklamasını yaparken sözünü kesti. Saltık da Bu kadar kişiye okunmasına bile tahammülünüz yok. Hiç kimseye de bundan sonra diktatör demeyin.” dedi.


İZİNLİ ÖZCAN’IN YERİNE ERSOYLU BAŞKANLIK ETTİ

Mehmet Özcan’ın mazereti nedeniyle Meclis 1. Başkan Vekili Ercan Ersoylu’nun başkanlık ettiği toplantıda; Meclis üyeleri Murat Arhatır ve Salim Şevik izinli sayıldı.


ATIK SU TARİFESİ BELİRLENDİ

Toplantıda, ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Keşan Belediyesi tararından yapılan

Atık Su Arıtma Tesisi’nin 2015 yılı içerisinde faaliyete geçecek olması nedeniyle yıl içerisinde su abonelerine uygulanacak olan atık su ücret tarifesinin Meclisçe ele alınması maddesi görüşüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Ender Mağden hazırlanan tarifeyi okudu.

Mağden, atık su tarifelerine KDV ekleneceğini, fosseptik kullanıcılarının atık su atıklarını kendi imkanları ile atık su tesislerine getireceğini, arıtma tesisine dâhil olan Yenimuhacir Beldesi’nde atık su bedelleri için de aynı tarifenin uygulanacağını ifade etti.

Meclis ton başına aşağıdaki tablodaki oranlarda tarifenin uygulanmasını oy birliği ile kabul etti.

MESKENLER

0,60

TİCARETHANELER

1,20

OKULLAR

0,60

ÖZEL YURTLAR

1,00

RESMİ YURTLAR

0,90

RESMİ DAİRELER

1,20

ŞANTİYE

1,20

KM.İ(KONUT)

1,00

ÖZÜRLÜLER

0,30

TURİSTİK HOTELLER

0,65

Başkan Vekili Ercan Ersoylu, 10 tonluk bir su tüketimi sonrasında abonelere yaklaşık 6,5 TL’lik bir yansıma olacağını dile getirdi.

ÖZEL OKULLARIN AYLIK TAHSİS ÜCRETİ 2 BİN TL

Meclis daha sonra yine ilk oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Keşan Belediyesi Atatürk Kapalı Spor Salonu tarifesini görüştü.

Komisyon Sözcüsü Ender Mağden’in bilgilendirmesinden sonra özel okulların eğitim dönemi içerisinde hafta içi 10.00 ile 16.00 saatleri arasında olmak kaydı ile her okul için aylık tahsis ücreti 2.000 TL olarak oy birliği ile kabul edildi.


ERSOYLU: KİŞİLERE YÖNELİK BİR DENETİM KOMİSYONU RAPORU SUNMAYI AÇIKÇA ETİK BULMUYORUM

SALTIK: KİMSEYE DİKTATÖR DEMEYİN

Meclis bu tarifenin belirlenmesinden sonra 2014 yılı faaliyet raporunu görüştü.

Oy çokluğu ile kabul edilen faaliyet raporundan sonra Denetim Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Başol,  Denetim Kurulu Raporu’nu okudu.


Ersoylu, AK Parti Grubu’nun Denetim Komisyonu Raporu’na şerh koyduklarını açıkladı ve şerhin açıklanması için AK Parti Grup Sözcüsü Tolga Saltık’a söz verdi. Tolga Saltık da Denetim Raporu’na verdikleri muhalefet şerhini maddeler halinde okumaya başladı.

Saltık, Denetim Komisyonu çalışması neticesinde, farklı başlıklar altında, muhalefet şerhi koyduklarını bu hususlardan birinin de personel giderleri olduğunu söyledi. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesinin, Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı VUK’a (Vergi Usul Kanunu) göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir. Amir hükmü olmasına karşılık, belediyenin 2013 gelirlerinin 40.533.797,16 TL olduğunu buna 213 sayılı VUK’a göre yeniden değerleme oranı % 3,93 uygulandığında 2013 yılı gelirlerinin 42.126.775,39 TL olarak gerçekleştiğini kaydetti. 2014 yılı personel harcamaları SGK harcamaları hariç 16.663.901,85 TL harcamanın gelirlere oranının da % 39,56 olarak görüldüğünü ifade etti. Ercan Ersoylu, Levent Keçimen’e hesaplamanın doğru olup olmadığını sorduğunda, Keçimen’in de bu yılki rakamlarla hesaplandığında % 34,78 şeklinde bir oran çıktığını, geçen yılki rakamlara göre yapıldığında hesaplamanın doğru olduğunu söyledi.

Ercan Ersoylu, AK Parti Grubu’nun hesabının olduğunu, buna karşılık Saltık da kendilerinin hesabı olmadığını bu hesabın kanunun hesabı olduğunu kaydetti.

Daha sonra Saltık, muhalefet şerhi açıklamasına kaldığı yerden devam etti. Mali idareler genel müdürlüğü tarafından Belediyelere ait Konsolide gelir gider kontrol edildiğinde belediyelerin ülke geneli ortalamasının 2013 yılında ülke genelinde %21,42 olduğu bilgisini veren Saltık, Park Bahçeler Müdürlüğü’ne ait payın 4.588.000 iken gerçekleşen bütçenin, % 26,09’una denk geldiğini bunun da 1.234.826 TL olarak görüldüğünü söyledi. Bütçenin 254.031 TL yatırım harcaması olarak kullanıldığını aktaran Saltık, toplam gerçekleşen müdürlük bütçesinin % 7,57’sine denk geldiğini kaydetti.

Erikli’de gerçekleştirilen ihale ile ilgili açıklamasını yaparken Meclis Başkanı Ersoylu, bu sunumun kişisel olduğunu öne sürerek Saltık’ın okuduğu muhalefet şerhi açıklamasını kesti. Denetim komisyonunda konunun görüşüldüğünü söyleyen Ersoylu, “Kişilere bağlı olarak kişiler üstünden meclise ek bir sunum yapmayı etik bulmuyorum açıkçası. Bu konuları tartıştık, size yanlış gelebilir.  Kişilere yönelik bir denetim komisyonu raporu sunmayı açıkça etik bulmuyorum.” dedi.

Saltık da: “Siz ister etik bulun ister etik bulmayın, bunu okumak zorunda da değiliz, biz bu muhalefet şerhini halka ulaştırmasını biliriz. Senede bir kere bile olsa muhalefetle ilgili bir şey söylememize müsaade etmiyorsunuz. Bu kadar kişiye okunmasına bile tahammülünüz yok. Hiç kimseye de bundan sonra diktatör demeyin.” şeklinde konuştu.

Ersoylu, Saltık’a Meclise bu konunun araştırılması için soru önergesi verebileceği bilgisini verdikten sonra, Saltık, “Demek ki gayet doğru bir yere parmak basmışız. Konu sizin keyfi olarak, idare şartnamesine uygun olmayan işi kabul etmenizdir. Hukuki bir engel var mı bizim burada bunları açıklamamızda, sizin hukukçunuz var. Hukuki hiçbir engel yok bizim bunları söylememizde.” dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Demirci de komisyonda kendilerinin de bir şey söyleme haklarının olduğunu, tespitlerini meclisle paylaşmak istediklerini söyledi.

Ercan Ersoylu da meclise sunma haklarının olduğunu söyledikten sonra muhalefet şerhinin içeriği hakkında bir itirazı olduklarını bu yüzden müdahale ettiğini vurguladı.

Meclis daha sonra İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen Keşan Belediyesi mülkiyetindeki Aşağı Zaferiye Mahallesi, 290 Ada 1 Parselin Satışı’nı görüştü. Meclis bu maddeyi takdir komisyonuna havale etti.

Toplantıyı kapatan Ersoylu, verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti ve alınan kararların kente hayırlı olmasını dileğinde bulundu.

Ersoylu, Mayıs ayı Meclis toplantısının 7 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 16.00’da toplanacağını açıkladı.