HABER MERKEZİ

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde sokakta yaşayan canlıların su bulmakta güçlük çektiğine dikkat çekilen bilgilendirmede, şunlar dile getirildi: “Su, insanlar için olduğu kadar diğer canlılar içinde en önemli ihtiyaçtır. Sokakta yaşayan canlılar için sizde kapınızın önüne bir kap su koyarak onların hayatta kalmalarına yardımcı olabilirsiniz. Keşan’da çeşitli noktalarda 11 adet, Yayla Sahili’nde de 6 adet su odağı bulunmaktadır. Belediyemiz sokak hayvanları ile ilgili çalışmalarını devam ettirmektedir. Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğü 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği’nin emrettiği gibi sahipsiz sokak köpeklerini bulundukları ortamdan alıp; kısırlaştırma, aşılama ve gereken tedavilerini yapıp tekrar bulunduğu ortama bırakmaktadır. Sahipli hayvanlara veterinerlik hizmetleri verilmesi bakanlık tarafından yasaklanmıştır. Belediyemiz sadece sahipsiz sokak hayvanlarına müdahale edebilmektedir. Sahipli hayvanlara yapılan hayvan hakları ihlalleri ve sahipli hayvanlarla ilgili şikayet ve talepler Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüve Kaymakamlık yetki alanına girmektedir.”

Keşan Belediyesi’ne ait barınağın da geçici hayvan bakımevi olduğu ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “Barınak, sokaktan topladığımız köpeklerin ameliyatları ve iyileşme süreçleri tamamlanana kadar kaldıkları bir bakımevidir. Bakımevimizde 2019 yılı başından itibaren toplamda 237 sahipsiz sokak hayvanının kısırlaştırılması yapılmış olup, 237 adet mikroçip, 237 adet kulak küpesi ve 237 adet aşılama (kuduz, iç ve dış parazit aşıları) yapılmıştır. 2006 yılından bugüne yaklaşık 6000 sahipsiz sokak hayvanının rehabilitasyonu sağlanmıştır.”

Yaşanılan çevrede insanların dışında yaşayan diğer canlılarında yaşama hakları bulunduğuna dikkat çeken açıklama şöyle sona erdi: “Sokak hayvanlarının yaşam alanları kanunda belirtildiği gibi sokaklardır. Bizimde yaşam hakkına saygı göstermemiz gerekmektedir.”