BÜLENT SAYLAM

Öte yandan Keşan Belediyesinin 1,5 ay arayla ÇED Raporuna verdiği iki belge arasında da farklılıklar olduğu gözlendi. Keşan Belediyesinin 14 Aralık 2018 tarihinde projenin içme suyunu Çokal Barajından, atıkların bertarafını da Keşan Belediyesinin Yayla Sahilindeki Atıksu Tesislerinde yapılacağı iznini önceki dönem Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın verdiği görüldü.

EDİRNE BELEDİYESİNDEN ‘MÜCAVİR SAHAMIZ DIŞINDA’ CEVABI

Mart 2019 ve Nisan 2020 yılında hazırlanan ÇED raporlarında dikkati çeken konulardan biri de önceki dönem Keşan ve Edirne Belediyelerinin rapora verdikleri görüşler oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından 24 Ocak 2019 tarihinde Edirne Belediyesine gönderilen yazıya 28 Ocak 2019 tarihinde dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İşçan Edirne Belediye Başkanı adına elektronik imzalı verilen cevapta, Sazlıdere Köyü’nün ‘Edirne Belediyesinin mücavir sahası dışında bulunduğundan herhangi bir görüş üretilmeyecektir’ ibaresinin yer alması dikkat çekti. Cevapta şu ifadeler kullanıldı: “İlgi yazınızda Edirne İli, Keşan ilçesi, Sazlıdere Köyü Mevkii'nde ‘Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’ ile ilgili olarak ÇED raporu hakkında toplantıya katılınması talebiniz incelenmiştir. Söz konusu alan Belediyemiz mücavir sahası dışında bulunduğundan Belediyemizce herhangi bir görüş üretilemeyecektir. Bilgilerinize arz ederim.” 

KEŞAN BELEDİYESİNDEN ‘PROJENİN İPTAL EDİLMESİ’ CEVABI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından 25 Ocak 2019 tarihinde bu sefer de Keşan Belediyesine gönderilen yazıya dönemin Keşan Belediye Başkan Yardımcısı olan Cengizhan Aktan Keşan Belediye Başkan Vekili sıfatıyla elektronik imzalı olarak ‘Saros Sazlıdere FSRU liman ve kara boru hattının yapılmasının iptal edilmesi’ yönünde Keşan Belediye Meclisi’nin tavsiye kararının da ekte olduğu cevabı veriyor. Cevapta şu ifadelere yer alıyor: “Saros Yüzer Sistemlerden Transfer Edilen Gazlaştırılmış Doğal Gazın Sisteme Aktarılması İçin İskele, Yardımcı Tesisleri ve Boru Hattı Yapımı ile ilgili proje alanı Belediyemiz sınırları dışında kalmakla birlikte, Belediyemizin mücavir alanları olan Erikli, Danişment ve Yayla Sahilleri, projenin olumsuz etkileyeceği Saros Körfezinde yer almaktadır. Ayrıca gerek mücavir alanlarımız, gerekse proje alanı, 2006 yılından bu yana Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi statüsündedir. Ayrıca I. Derece Deprem Bölgesidir. Yapılması planlanan iskele, dolgu platformu ve 100 bin DTW tonluk gemilerin körfeze girip çıkması, Saros Körfezinin biyolojik çeşitliliğini, bölge balıkçılığını, bölge turizmini olumsuz yönde etkileyecektir. Saros Körfezinde, Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği eliyle gerçekleştirilmiş olan Yapay Resif ve Sualtı Tarih Müzesi bulunmaktadır. Söz konusu gemilerin, bu oluşuma da zarar vermesinden endişe etmekteyiz. ÇED Başvuru Dosyasında, atıkların (balast gibi) ve diğer olumsuz çevresel etkilerin ne şekilde bertaraf edileceği de yer almamaktadır. Tüm bu nedenlerle, Keşan Belediye Meclisimiz, 06.09.2018 tarih ve 2018-146 sayılı kararla, ‘Saros Sazlıdere FSRU liman ve kara boru hattının yapılmasının iptal edilmesi’ yönünde tavsiye karan almıştır. Kurumumuzun e-ÇED sistemine üyeliği bulunmadığından, görüşümüz sisteme yüklenememiştir. Konu ile Belediye Meclis Kararı yazımız ekinde sunulmuş olup, Bilgilerinize arz/rica ederim.”

PROJENİN İÇME SUYU ÇOKAL’DAN; ATIKLARIN BERTARI YAYLA’DA TESİSLERİNDEN

28 Ocak 2019 tarihinde Keşan ve Edirne Belediyelerinin verdikleri cevaplardan 1.5 ay önce ise Keşan Belediyesinin ÇED Raporuna, projeye su temini Çokal Barajı’ndan, atık su ve evsel atıkların Yayla Sahili Atıksu Tesislerine dökülmesi ile ilgili verdiği cevap ise dikkat çekti. ÇED Raporunu hazırlayan firma tarafından 4 Aralık 2018 tarihinde Keşan Belediyesine gönderilen yazıya 10 gün sonra 14 Aralık 2018 tarihinde belediye tarafından verilen cevapta firmanın projenin yapımında kullanılacak su temini ile ilgili olarak Keşan Belediyesinden kullanım izni aldığı ve bunu da rapora koyduğu görülüyor. Keşan Belediyesinin yaptığı değerlendirmede şantiye alanında sızdırmasız fosseptiğin belirli aralıklarda ilgili yönetmelikler kapsamında vidanjör ile çektirilerek ve ücreti mukabilinde Keşan Belediyesine ait Yayla sahilindeki atıksu arıtma tesisine verilerek bertaraf edileceği kaydedildi.