HABER MERKEZİ

Taşeron işçiler, yaşanan mağduriyetleri ilk olarak, MHP Keşan İlçe Başkanı Erkan Gege ve son olarak da, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ın getirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Yaşadığımız mağduriyetleri dile getirdikleri için teşekkür ederiz. Biz maaşlarımızı alamadığımızla ilgili değil; yaptığımız işlerle anılmak isterdik ama bu böyle olmadı. İşçiler olarak, daha önce 4 aylık alacağımız vardı ancak son yapılan ödemelerle birlikte aralık ayı hariç 2 aylık maaş alacağımız bulunuyor. En azından bu alacaklarımızı da 2018 yılına girilmeden almayı umuyoruz. 2018 yılından itibaren inşallah alacaklarımızı her çalışan gibi düzenli alma şansımız olur. Aksi takdirde yine bir takım mağduriyetler yaşanacaktır.”

MEMUR SENDİKASI YÖNETİCİLERİNİN, KEŞAN BELEDİYESİ’YLE ARASINDAKİ SÖZLEŞMEYİ KAMUOYUNA AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ

AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ın Belediye başkan yardımcıları, 12’şer bin lira maaş alıyor.” şeklindeki sözleriyle ilgili konuşan işçiler, şunları söyledi: “Keşan’da şu anda 5 tane belediye başkan yardımcımız bulunuyor. Bunların maaşları vergisi, stopajı ve diğer giderlerle birlikte 15 bin lirayı bulduğunu düşünüyoruz. Bu başkan yardımcılarımız sendikalı oldukları için sosyal iyileştirme adı altında paralarda alıyorlar ve kuruma maliyetleri 75 bin liradır. Elbette ki sigortaları da aldıkları maaş üzerinden hesaplanırsa, kuruma maliyetini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Ayrıca memur sendikası yöneticilerinin, Keşan Belediyesi’yle arasındaki sözleşmeyi de kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Belediyemizde 155-160 tane de memur çalışan var. Bunlara da sosyal iyileştirme adı altında yüzde 25 zam yapıldığı dile getiriliyor. Bin 100 lira iyileştirme alan memur, şimdi bin 400 lira alıyor. Keşan Belediyemiz o kadar zengin ki İpsala Belediyesi’nin hiç vermediği sosyal iyileştirmeyi asgari ücret düzeyinde veriyor. Elbette ki bin 40 lirada vergi, stopaj ve diğer giderlerle birlikte bin 700 lirayı bulmaktadır. Bunun da belediyeye maliyeti yaklaşık 275 bin liradır. Sendikalı işçilerin aldığı astronomik mesai ücretleri de belediyenin belini bükmektedir. Örnek vermek gerekirse, Keşan Belediyesi’nde kadrolu işçi sayısı 100 olması gerekirken şu an 120 kişidir. Ayrıca Edirne Belediyesi’nde kadrolu işçi sayısı 260 olması gerekirken; sendikalı sayısı 55’tir. Keşan Belediyesi’ndeki sendikalı işçilerin aylık mesai ücreti toplamı 100 bin lirayı bulmaktadır. Kültür etkinlikleri, tiyatro, şarkıcı, türkücü, balo, yemek masrafı da toplam 100 bin liradır. Belediye başkan yardımcıları, memurların sosyal iyileştirmesi, sendikalı işçilerin mesai ücreti, kültürel etkinlikler olmak üzere, belediyemizin kasasından toplam 550 bin lira çıkmaktadır. Keşan Belediyesi’nde yeni alımlarla birlikte yaklaşık 250 kişiyi buluyoruz. 550 bin lirayı 250 kişiye böldüğümüzde, 2 bin 200 lira kişi başı para düşüyor. Bu taşeron işçilerin maaşlarıdır. Yetkililer, yeterli kaynak olmadığından bahsediyor. Ancak taşeron işçiler olarak çok fazla hesap kitap yaptığımız için tasarrufun nasıl yapılacağını bizden daha iyi bilen olmaz.”

ARTIK BAZI ŞARTLARIN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR

Keşan Belediyesi’nde birçok işin taşeron statüsünde çalışan kişiler tarafından yapıldığını belirten işçiler, Greyder şoförü, kepçelerin şoförleri, dozer şoförü, otobüs şoförleri, hal sorumlusu, asfalt şantiye sorumlusu, tüm kamyon şoförleri, temizlik işleri gibi birçok birimde taşeronlar aktif olarak görev yapmaktadır. Buradaki taşeron işçiler bütün gün çalışıyor. Ancak soysal iyileştirmeden yararlanan ve çok iş yapan zabıtalar 24-48 saat çalışıyorlar. Yani ayda 10 gün çalışıyorlar, 20 gün izin yapıyorlar. Ayrıca zabıta müdürümüz, 7 aylık bir personeli zabıta komiseri ya da amiri yaparak maaşında 500-600 lira zam alıyorlar. Acaba bu zabıtalar bunları alırken, hangi partiye oy veriyorlar? Biz kendimizi bildiğimizden beri CHP’ye oy veriyoruz. Artık bazı şartların düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.

1 YIL İÇERİSİNDE HİZMET VEREN BİR BELEDİYE KONUMUNA GELİR

Taşeron işçiler, Keşan Belediyesi’nde harcama kalemlerinin çok fazla olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Belediyenin kasasından her ay 550 bin lira çıkıyor. İlla ki bize maaş olarak yansıyacak diye bir durum yok. Tasarruf yapılarak, kaldırımların ve yolların iyileştirilmesi için ayrılabilir. İyileştirme ve başkan yardımcılarının olmadığı İpsala ve Uzunköprü’nün yol ve kaldırımlarını yetkililerin görmelerini tavsiye ediyoruz. Keşan Belediyesi havaya giden paralar konusunda tasarruf yaparsa, 1 yıl içerisinde gerçek anlamda hizmet veren bir belediye konumuna gelir.”