Çevre Mühendisi Beyhan Nanta, yaptığı açıklamada, bu şartlarda bölgemizdeki  taş ocakları sorununun artarak devam etmeye mahkum olduğunu bunun önüne geçmenin tek koşulunun Edirne Çevre İl Müdürlüğü tarafından yapılacak iyi bir planlama çalışmasının olduğunu söyledi.

BEN DEMİŞTİM

Bölgemizdeki taş ocakları sorunuyla ilgili olarak bundan bir süre önce de açıklama yaptığını hatırlatan Nanta, “Yeni ÇED yasasının yürürlüğe girmesiyle bölgemizde yeni birçok taş ocaklarının açılacağını söylemiştim. Doğru olduğunu gördük. Çünkü yapılan değişikliklerle ÇED raporu alma zorunluluğu kaldırıldı. Bizim ÇED’ten önce bölgemize ait bir çevre planı oluşturmamız gerekiyor.. Limanı turizm alanı ilan edip hemen birkaç kilometre ilerisine taş ocakları açarsanız bu olmaz. Orada ekolojik dengenin bozulmasının yanında güvenlik zaafları da söz konusu. Taş ocaklarında patlatmalar yapılıyor. Biliyoruz ki birkaç yıl önce bir ocakta yapılan patlatma neticesinde taş ocağından fırlayan taş limandaki teknenin batmasına neden oldu. Bu yöre daha önce buna benzer olaylar yaşanmış. Bu nedenle Edirne Çevre İl Müdürlüğü tarafından taş ocaklarının yeri konusunda iyi bir planlama çalışması yapılması gerekiyor” diye konuştu.

TAŞ OCAĞI ÇEVREYİ DEĞİŞTİRİR

Taş ocaklarının bulunduğu alanın üretimin bitmesinin ardından ne şekilde değerlendirileceği konusunun ciddi anlamda masaya yatırılması gerektiğini ifade eden Beyhan Nanta, şunları söyledi: “Endüstriyel olarak yapılan her şeyin bir sonucu var. Taş ocağı açılan bölgede çevre belli oranda değişir. Bunu hiçbir önlem almayıp katletme noktasına mı getireceğiz yoksa kontrollü bir şekilde çevre etki değerlendirmesi yaparak, etkilerini değerlendireceğiz mi? Bu değerlendirmeyi yaparsak almamız gereken tedbirleri düşünürüz. Böylelikle çevreye verdiğimiz zararı en aza indirmiş oluruz. Zaten çevrenin doğal olarak kendini yenileme gücü de var.”

ÇAM ORMANI İÇİNE TAŞ OCAĞI AÇILDI

Son zamanlarda Bölgede yeni taş ocaklarının açıldığını da dile getiren Nanta, “Güzelim ormanın içerisinde taş ocağı açıldı. Bunun yanında taş kırma ve eleme tesisi de var. Bu tesise çevre izni verilmiş. Bu işin izin sistemi nasıl ilerliyor? Çam ormanları arasında patlatma yapılan bir taş ocağı. Önce planlama yapmamız lazım. Yakın çevreyi göz ardı edeceksen, bunu planlarsın. Ancak başka bir alanı doğanın yararlanacağı şekilde planlamalısın. Bunu yapmazsan canlılar ne yapacak?” diye konuştu.

EYLEMLER VATANDAŞLARIN ÇEVREYE DUYARLILIĞININ GÖSTERGESİ

Basın mensuplarının taş ocaklarına karşı yapılan eylemler ile ilgili sorusuna yanıt veren Nanta, şöyle konuştu: “Bu iş eylemle filan olmaz. Planlı olacak ve bu planı üst düzey birimler organize edecek. Planlar doğrultusunda çalışmalar denetlenecek. Gezi Parkı’nda eylemler yapıldı ama bizim bölgemizde ormanın kendi ekolojik ortamında oluşan ağacın katledilmesi söz konusu. Yapılan eylemler sadece insanların çevreye karşı duyarlı olduğunu gösteriyor. İnsanlar duyarlı da geliştirilen çalışmalar ne olacak? Çevre İl Müdürlüğü de ‘Ruhsatı alınmış ben burayı denetleyim’ bazında değil de gerçek kullanımıyla ilgili denetleme yapılmalı.”