Ender Arda      

Direksiyon Usta Öğretmeni

 

21-22 Ocak Cumartesi Pazar günleri Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Sınavı gerçekleştirildi.

Bu meslekte 27. Yılını doldurmuş bir usta öğreticisi olarak yapılan sınavın yorumunu yapmak istedim.

Sürücü kurslarına kayıt yaptıran kardeşlerimiz teorik ve pratik eğitimlerini tamamladıktan sonra iki aşamalı bir sınava tabi tutulurlar. Bunlardan ilki Merkezi sistem Teorik sınavıdır. Sınav takvimine uyularak yapılan kursiyerin de yazılı sınav olarak değerlendirildiği olayı anlatan adaylar başarılı oldukları takdirde Direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar.

Buraya kadar her şey rutin olarak yaşanır. Ancak işin en can alıcı kısmı ise Direksiyon sınavı aşamasında meydana gelen olumlu ve olumsuz olaylarda gizlidir. Çünkü insan başarıyı hep kendine yontarken başarısızlığın acısını da birilerine yükleme çabası içerisindedir. Bizler (Direksiyon Usta Öğreticileri) uygulama sınavı öncesi adaylarımızı en iyi şekilde eğitmek için elimizden geleni göstermeye ve başarı düzeyini en üst seviyeye çekmeye çalışırız. Ama yinede bazı hallerde adaylarımızı yeterince eğitmek konusunda eksiklerimizin olduğunu da kabul etmekle mükellefiz. İşin esprisi aday her halükarda bizlerle arasını sınavı geçene dek iyi tutmaya endekslidir. Sınav bittiği andan itibaren olayın rengi değişir. Burada değinmeye çalışacağım asıl konu ise gerçekleştirilen bu direksiyon sınavında olayın bizzat içinde olan ve taşın altına elini değil kendini koyma fedakârlığını gösteren Sınav Komisyon Üyelerinin tamamıdır.

Peki, kimdir bu sınav komisyonun da görev alan kişiler? Çoğumuz bu işin çok basit bir uygulamadan ibaret olduğunu düşünürüz. Ancak iş o kadar detaylıdır ki içine girmeden anlaşılması hayli güçtür. Türkiye de Motorlu Taşıt Sürücü kursları sınavları yapmakla yükümlü olan merci Mili Eğitim Müdürlüğümüzde Özel Öğretim kurumlarına bakan şube müdürümüz sınav öncesi tüm tetkikleri bünyesinde ki memur arkadaşlarla yaparak sınav takvimini uygular. Tabii ki komisyonun asıl başkanı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün de onayı ile sınav kararı verilir. Sınavlarda görev alacak öğretmen arkadaşlar belirlenerek kendilerine haber gönderilir.

Hafta sonu gerçekleşen direksiyon sınavında hava şartları ve yol durumunun tüm olumsuzluklarına rağmen gerek komisyonlar da görev alan öğretmenlerimiz gerek sınav boyunca güzergahını arşınlayan Sayın İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz gerek direksiyon öğretmenlerini durumlarını bizzat takip eden sayın İlçe Milli Eğitim Müdürümüz gerek sınav güzergahını temizleyen Keşan Belediyesi ve gerekse canla başla görevlerini yapmaya çalışan direksiyon usta öğretici arkadaşlarıma huzurlarınızda takdire şayan davranışlarından ötürü teşekkürü bir borç biliyorum.

Esen Kalın