Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, atanamayan arkeolog ve sanat tarihçilerini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Erdin Bircan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, Arkeolog, Sanat Tarihçisi ve Restoratörlerin yeterince istihdam edilmemesi yüzünden ülkemizin tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılamadığına, korunamadığına ve sergilenemediğine dikkat çekti. Yazılı soru önergesi gerekçesinde “Tarihi eserlerimiz konusunda uzman binlerce Arkeolog, Sanat Tarihçisi ve Restoratör işsizken, ülkemizin zenginliklerinin ortaya çıkarılması için bu alanlarda istihdam sağlamak konusunda bakanlığa büyük görev düşmektedir” ifadelerini kullanan Bircan, önergesinde şu sorulara yer verdi.

-      Müzelerimizde ve koruma kurullarında çalışan Arkeolog, Sanat Tarihçisi ve Restoratör sayısı nedir? Son 10 yılda personel sayısındaki değişim nasıl olmuştur?

-      Son dönemlerde basında yer alan Şile Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi mozaik ve Antalya Aspendos Antik Tiyatro basamakları restorasyonu ile ilgili çıkan haberlerdeki tarihe uygun olmayan restorasyonlardan kim sorumludur? Bu sözü geçen restorasyonlar için yeterince yetişmiş personel yok mudur?

-      Arkeolojinin beşiği olan ülkemizde, tarihi eserlerin bulunması, ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik uzman personel ihtiyacı nedir? Son 10 yılda istihdam edilen personel sayısı nedir?

-      2016 yılı için istihdam edilmesi planlanan Arkeolog, Sanat Tarihçisi ve Restoratör sayısı nedir?

-      Okullarda seçmeli ders olarak yer alan Sanat Tarihi dersinin zorunlu ders haline getirilmesi ve Sanat Tarihi mezunları ve Arkeologlar tarafından verilmesi konusunda Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

-      Marmaray kazılarında ortaya çıkarılan tarihi eserlerin korunması ve sergilenmesine yönelik herhangi bir proje mevcut mudur?

 

“Birçok meslek grubunda atanamamak en büyük sorun. Ülkemiz bu kadar büyük bir tarih hazinesiyken, bu hazineyi ortaya çıkaracak ve ülkemizin kültürel mirasını zenginleştirecek işin uzmanı yetişmiş personelin işsizlikle boğuşması kabul edilemez” diyen Erdin Bircan, toplumun tüm kesimlerinin sorunlarını çözmek için Milletvekili olduğunu vurguladı.