Bircan, Bakan’a sert tepki göstererek, “Atatürk düşmanı olmayan bu ülkede hiç Türkolog yok mu? Sosyal Bilimci yok mu? AKP’nin Milli Eğitimi getirdiği bu noktada, Atatürk’ün torunları benim Edirnelim bu Atatürk düşmanı zata gereken tepkiyi göstermiştir.” dedi.

Bircan, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Edirne’de edebiyat günleri adı altında 14 Mart 2016’da Devecihan Kültür Merkezi'nde çıkardığı “Derin Tarih’’ adlı dergisinde ve diğer mecralardaki yazılarında açık açık Cumhuriyetin değerlerine, Mustafa Kemal Atatürk’e ve laikliğe saldırdığını iddia ettiği Mustafa Armağan’ın öğrencilerle buluşturulmasına sert tepki göstererek, konuyu Meclis Gündemine taşımıştı. Bakan İsmet Yılmaz, Bircan’a verdiği yanıtta söz konusu kişinin Türkolog olduğu ve Sosyal Bilimler Ansiklopedisi hazırladığı için çağrıldığını iddia etti.

Edirne veliler, sivil toplum kuruluşları, Cumhuriyet Halk Partisi, sendikalar ve öğrenciler tarafından tepki ile karşılanan Armağan, Edirne dönüşü de Twitter’dan Atatürkçü Edirneli Öğrencileri eleştirmiş ve hedef göstermişti.

Bircan’ın soru önergesini yanıtlayan İsmet Yılmaz, Mustafa Armağan’ın “01 Mart 2016 tarihli Valilik onayı ile belirlendiğini belirtti.

Bircan’ın edebiyat günlerine çocuk kitapları yazan herhangi bir yazarın neden çağrılmadığı sorularına ise Bakanlık yanıt vermedi.

Erdin Bircan Bakanlık yanıtına da sert tepki göstererek, “Atatürk düşmanlarını Edirne’ye ne hakla getiriyorsunuz.” dedi. “Bakanın yanıtında valiliğin onayı ile geldiği açıklanıyor bu Atatürk düşmanı zatın. Bu adamın Edirne’ye gelişinin sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı, İl Müdürlüğü ve Valiliktir. Tüm sorumluların bu konuda hesap vermesi gerekmektedir” diyen Bircan, Atatürkçü Edirnelilerin gereken yanıtı Mustafa Armağan’a verdiği için teşekkürlerini iletti.