CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan Edirne’nin Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarını değerlendirerek, İşverenlerin neredeyse yarısı prim borçlusu, işte AKP’nin ekonomiyi soktuğu durum bu kadar vahim.” dedi.
CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan SGK prim borçluları ile ilgili vermiş olduğu iki soru önergesinin yanıtını değerlendirerek, “Edirnemizdeki işveren, Bağkur ve Tarım Bağkur prim borçlarının toplamı 31 Aralık 2015 tarihi itibari ile 168 milyon 550 bin Lira. İşveren, esnaf ve çiftçimiz kazanamadığı için primlerini ödeyemiyor. Primlerini ödeyemediği için işverenler, esnaf ve çiftçilerin yaklaşık yarısı ve onların aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor” diye konuştu.
AKP BAŞKANLIK, VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE
Bircan, “AKP başkanlık, vatandaş geçim derdinde. İşverenimiz, esnafımız, çiftçimiz geçinemediği için prim borçlarını ödeyemiyor ve bu yüzden hastaneye, doktora bile gitme hakkı elinden alınıyor. Başkanlıktan başka konusu olmayan AKP vatandaşın dertlerine kulaklarını tıkamaya devam ediyor” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sormuş olduğu iki önergeye yanıt verilen Bircan, eski Bakan Süleyman Soylu ve yeni Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun verilerini değerlendirerek çarpıcı sonuçları kamuoyu ile paylaştı.
İŞVERENLER PRİM ÖDEYEMİYOR
Bircan, “Edirnemizdeki toplam 9 bin 434 verenin 3 bin 962’si SGK prim borçlarını ödeyememektedir. 4 bine yakın işverenin toplam SGK’ya borcu 131 milyon 745 bin 373 Lira 32 Kuruştur. İşverenlerin yüzde 42’si yanlarında çalıştırdıkları çalışanların primlerini ödeyememektedir.  Bu da işverenlerin yaşadıkları sorunları ortaya koymaktadır. Para kazanamayan işveren çalışanının primini ödeyememektedir” dedi.
Bircan Bağkur ile ilgili de önemli bilgiler vererek, “11 bin 679 aktif Bağkurlunun da 4 bin 602 tanesi primlerini ödemediği için sağlık hizmetinden yararlanamamaktadır. Bu da Edirne’de toplam aktif Bağkurluların yüzde 40’ının prim borcu olduğunu ortaya koymaktadır. Aktif olmayan da2 bin 921 Bağkur borçlusu bulunmaktadır. Tüm Bağkur borçlularının SGK’ya toplam borcu ise 22 milyon 743 bin 158 Liradır. Prim ödemesi yapamadığı için 4 bin 602’si aktif Bağkurlu olmak üzere toplam 7 bin 523 borçlu ve ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır” diye konuştu.
En borçlu durumdakilerin Tarım Bağkurlular olduğunun altını çizen Bircan, “9 bin 943 Tarım Bağkurlunun ise, 4 bin 309 tanesi primlerini ödeyememektedir. Tarım Bağkurluların da yüzde 43’ünden fazlası prim borçlusudur. Aktif olmayan da 2 bin 904Tarım Bağkur borçlusu bulunmaktadır. Tüm Tarım Bağkur borçlularının SGK’ya toplam borcu ise 14 milyon 60 bin 531Liradır.Prim ödemesi yapamadığı için 4 bin 309’u aktif Tarım Bağkur’lu olmak üzere toplam 7 bin 39 borçlu ve ailesi de sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır” dedi.
14 BİN 500 BAĞKURLU VE AİLESİ SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR
Edirne ili toplam SGK borcunun 168 milyon 549 bin 62 Lira 32 Kuruş olduğunu da ortaya koyan Bircan, “Sadece Bağkur ve Tarım Bağkur prim borçlusu olduğu için 14 bin 500 den fazla sigortalı ve aileleri sağlık hizmeti dahi alamamaktadır. Yaşananın ekonominin ciddi kriz içinde olduğunun kanıtıdır” diye konuştu.