HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan görüşülen kanunun gerçek adının ‘İttifak ve seçim hileleri kanunu’ olması gerektiğinin altını çizerek, “Gece baskını ile Meclis’ten geçen şer ittifakı ile seçimlerde hilelerin nasıl yapılacağını anlatıyor” diye konuştu.

Düzenleme ile haksız temsilin artacağını kaydeden Bircan, “Milli irade diyen AKP milli iradenin Meclis’e yansımasına engel oluyor” açıklamasında bulundu. 12 Eylül faşizminin en belirgin mirasının yüzde 10 barajı olduğunu ifade eden Bircan, “Bu ittifak kanununda da 20 Temmuz darbesini yapanlar 12 Eylül’ü yapan ağabeylerinin mirasını korudu” diye konuştu.

İttifak ve seçim hileleri kanununun açıkça Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Bircan, “Bir seçim çevresinde A partisi 70, B partisi 40 ve C partisi 35 oy alsın. Milli irade, temsilde adalet ve Anayasanın eşitlik ilkesine göre A partisinin milletvekili çıkarması çok açıkken, bu teklif ile ittifak yapan B ve C partileri milletvekilini çıkarma hakkına sahip oluyor. Birinci parti 70 oyla hiç vekil çıkaramazken, 40 oy alan ikinci parti 35 oy alan üçüncü parti ile ittifak yaptığı için milletvekilini o çıkartıyor” diyerek  temsildeki adaletsizliği gözler önüne serdi.

Bircan referandumda mühürsüz oyların kanunsuz olduğunun bu ittifaktaki madde ile kanıtlandığını da hatırlatarak, “Biz referandumda mühürsüz oylar kanunsuz dedik. AKYSK bunları kabul etti. Şimdi bu kanun ile mühürsüz oylar yasal sayılacak. AKP ve MHP seçim güvenliği tamamen yok ediyor” dedi.

İttifak ve seçim hileleri kanunu ile sopalı seçimlerin geri gelebileceği uyarısını yapan Bircan, “CHP’nin önde gittiği sandıkta bir AKP’li seçim güvenliği tehlikede diyecek, ve polis gelip o sandıktan herkesi çıkaracak. Sonra CHP’nin oyları ne olacak. Bu düzenleme demokratik bir ülkede olamaz” diye konuştu.

Sandık taşıma hakkının gelmesinin de seçim hilelerine davetiye çıkaracağını açıklayan Bircan, “Ellerinden geleni artlarına koymasınlar. Biz yine sandıklarda olacağız ve 2019’da korku imparatorluğunu yıkacağız. Halkımızı refaha ulaştıracağız” dedi.