CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan Türkiye’nin en kirli havasına sahip yeri olan Keşan’ın hava kirlilik ölçümlerinin yapılmadığını söyleyerek, “Bakanlık diğer bölgelerde kirlilik ölçümü yapıp yayınlarken, Keşan’daki hava kirliliğini gizliyor” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan geçen sene Türkiye’nin en kirli havası olan Keşan’da bakanlığın yapması gereken ölçümleri yapmadığını ifade ederek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Bircan kömür kullanımına bağlı olarak Türkiye’nin en kirli havasına sahip olan Keşan’ın havasının temizlenmesi için çalışmalar yürütüyor. Geçen sene Keşan’a bir an önce doğalgaz gelmesi için girişimlerde bulunun Bircan, Keşan’da devletin kalitesiz kömür dağıttığını da yine Meclis gündemine taşımış, TBMM Genel kurulunda defalarca anlatmıştı. Bircan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye vermiş olduğu soru önergesi ile 27 Ocak’tan beri Hava Kalitesi İzleme İstasyonları web sitesinde Keşan’ın hava kirliliği ölçümlerinin yer almadığını belirtti.

Erdin Bircan soru önergesinde,

“-Bakanlığınıza bağlı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları web sitesinde Keşan’ın verileri neden yoktur?

Geçen kışın en kirli havasına sahip olan Keşan’da kirlilik verilerinin paylaşılmaması sebebi Keşan’ın havasının yine çok kirli olması mıdır?

Yaklaşık 5 gündür Hava Kalitesi İzleme İstasyonları web sitesinde yer almayan Keşan’ın hava raporu yıllık ölçümlerde yer alacak mıdır? Bu ölçümler yer almayacaksa, yıllık bazda mevcut kirlilikten daha az bir kirlilik oranı ilan edilmesi doğru bir uygulama mıdır?” sorularına yanıt aradı.

­Bircan, Keşan’ın hava kirliliğinin bölgedeki en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizerek, “Ülkede tek gündem referandum ama benim Keşanlım hava kirliliğinden hasta oluyor, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olan bu kirlilik için hükümet hiçbir girişimde bulunmuyor. Kirliliği yok etmesi gerekenler ölçümleri yapmayarak, kirliliği gizlemeye çalışıyorlar” dedi.