Bircan’ın mesajı şöyle:

Lozan Barış Antlaşmamızın 93’üncü yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu, kıvancını ve haklı gurunu yaşıyoruz. Zaferle sonuçlanan Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin bütün dünya tarafından kabul edildiği antlaşma olan Lozan her zaman onur ve şerefle hatırlanmaya devam edecektir.

Bir destan olan Kurtuluş savaşımızın, emperyalist devletlere karşı verdiğimiz bağımsızlık ve kurtuluş mücadelemizin ardından Mudanya Ateşkes Antlaşması ile askeri zafer sonuçlandırılmış, İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile de Türkiye devleti siyasi zaferini tüm dünyaya kanıtlamıştır.

Ulusal mücadeleden cumhuriyete giden yolda en önemli antlaşma olanLozan Antlaşması aynı zamanda kurulacak olan Cumhuriyetin de dış politikasının temel anlayışını da ortaya koymuştur. Bu anlayış Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesidir.Dünya’daki ve coğrafyamızdaki savaşları gördükçe Lozan’ın ve felsefesinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Emperyalistlerin Sevr ile yok etmeye çalıştıkları Türk devletinin diriliş destanı Lozan, 93 yıldır güncelliğini hiç kaybetmemiştir. Biz bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi Lozan’ın temelleri üzerinde yükselttik.

Yeni Türk DevletiMondros ve Sevr’in teslimiyetçi anlayışına boyun eğmemiştir. Lozan’da ortaya konan dış politika anlayışı ile İkinci Dünya Savaşı ve çevremizdeki birçok sorunu Türkiye’nin çıkarlarına uygun belirleyici ve karar verici olarak çözmüştür.

Türkiye Cumhuriyetinin tapusu Lozan Barış Antlaşmasına sahip çıkmak hepimizin görevidir. Anlaşmayla, ülkemizin sınırları belirlenmiş, Misak-ı Milli sınırları içerisinde özgür ve bağımsız bir devlet olduğumuzu dünya kabul etmiştir.

Türkiye Cumhuriyetinin var oluş belgesi olan Lozan Barış Anlaşmasının imzalanmasının 93’üncü yıldönümünü kutlar, başta İsmet İNÖNÜ olmak üzere Lozanı imzalayan tüm heyet üyelerini saygı ve şükranla anarım.