CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Enez'in Vakıf Köyünde sahil muhtarları ile bir araya geldi. Toplantıya Keşan Yayla Muhtarı Mehmet Onur, Enez Büyükevren Muhtarı Sedat Uzun, Vakıf Muhtarı Alaaddin Arıcı, Sultaniçe Muhtarı Erhan Arı, Kara İncirli Muhtarı Osman Öztekin, Gülçavuş Muhtarı Burhan Kahraman ile Yayla Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Taner Bayraktar, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Enez İl Genel Meclis Üyeleri Şenol Kılıç ve Erol Açık katıldı.

Sahil muhtarlarının talepleri ile başlayan toplantıda muhtarlar, kıyı şeridindeki hazine arazilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi sonrasında başlatılan kiralama çalışmaları ile ilgili kaygılarını dile getirdi. Tüm muhtarların ortak talebi sahillerin kiralanacaksa muhtarlıklara kiralanması oldu. Sahillerin özelleştirilmesinin halka yansımasının çok kötü olacağını ifade eden muhtarlar, bu konuda Erdin Bircan'a çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Bircan, konu hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığı görüşmeleri muhtarlara aktararak, “Olayın en büyük sıkıntısı şu: Eğer ortada bir otel varsa kıyısı için ihaleye girmesine gerek yok, pazarlık usulü ile kıyıyı kiralayabilecek ama, muhtarlıklarımız şirketler ve şahıslarla ihaleye girmek zorunda kalacak.” dedi. Yapılması planlanan uygulamanın yanlışlarını Bakanlık ve İl Müdürlüğü yetkililerine aktardığını anlatan Bircan, muhtarların kaygılarına katıldığını, bu alanların özelleştirilmesinin yöre haklının zararına olduğunu teyit etti.

Kıyıların kiralanmasının önüne geçebilmek, kiralanacaksa da muhtarlıklara tahsis edilmesi ile ilgili hukuki bir çözüm bulunup bulunamayacağı ile ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Üyesi ve daha önce Çanakkale'de sahillerin işgal ve kiralamaları ile ilgili çalışmış Avukat Ali Furkan Oğuz ile de görüştüğünün bilgisini veren Bircan, “Avukat Ali Furkan Oğuz'dan hukuki bir rapor istedim. Kendisi bu konudaki bir çalışma yaparak bir an önce tarafıma ulaştıracak.” dedi.

Muhtarların yanından TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş'ı arayan Bircan, durumla ilgili kaygılarını dile getirerek, kıyıların muhtarlıklara tahsis edilmesi talebinde bulundu. Bircan'ın talebi karşısında Komisyon Başkanı Pektaş da Edirne'deki kıyı tahsislerin kaymakamlıklara yapılmasına, kaymakamlıkların da köy muhtarlıklarına kıyıları tahsis etmesi yöntemi ile muhtarlarımızın taleplerinin karşılanacağını ifade etti.