Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, 2017 Bütçesi konuşmasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ya Edirne’de yaşanan çevre felaketlerini sordu, Bakan Eroğlu konuyla ilgili Bircan yanıt vermedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına yaptığı konuşmada, Edirne’de yaşanan çevre sorunlarını gözler önüne serdi.

BALKANLARDAN GELEN SOĞUK HAVA İÇİMİZİ SOĞUTAMIYOR

Konuşmasına şehitleri anarak başlayan Bircan,“Yıllardır her kış hava durumunu dinlerken ülkemizin Balkanlardan gelen soğuk havanın etkisi altına girdiğini duyarız ancak en son İstanbul'da yaşadığımız terör saldırısında kaybettiğimiz şehitlerimizin acısını ve ülkemizin içinde bulunduğu yangını değil Balkanlardan gelen soğuk hava, en kötü buz kütlesi dahi soğutamaz” şeklinde konuşarak şehitlere baş sağlığı diledi. AK Parti’lilere açık çağrıda bulunan Bircan’ın, “Bu yangının sebebi AKP'lilere soruyorum: Yarın çocuklarınızın ‘Ülke yanarken siz ne yapıyordunuz?’ sorusuna sizler nasıl yanıt vereceksiniz?” açıklaması büyük alkış aldı.
KEŞAN’IN HAVASI YİNE KÖMÜR KARASI  

Keşan’ın Türkiye’nin en kirli havasına sahip olduğunu aktaran Bircan, “Sosyal Yardımlaşmanın dağıttığı kömürler il çevre kurulunun belirlediği kömür standartlarının çok çok altında ve bu kömürü maalesef devlet eliyle dağıtarak havayı kirletiyoruz, insanlarımızı hasta yapıyoruz” dedi. Yaşanan hava kirliliğine karşı hükümetin bir önlem almak yerine kalitesiz kömür dağıtım kararının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bircan, Keşan’ın havasının yine kömür karası olduğunun altını çizdi. “Tunus'un devrik liderinin, diktatörünün doyasıya kullanamadığı VIP uçağına milyon dolarlar ödeyen Hükûmetinizin Keşan'daki yoksullara kaliteli kömür vermeye gücü yetmiyor mu?” diyen Bircan, kömür konusunda çözüm arayan Edirne Valisine de teşekkür etti.

Keşan’da dağıtılan kalitesiz kömürün Keşan’ı, ve çocukları zehirlemekte olduğunun altını çizen Bircan, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız gelsin, Çevre Bakanımız gelsin bu rezaleti gözleri ile görsünler” dedi.
TAŞKINLARA KARŞI NEHİR YATAKLARI TEMİZLENMELİ

Meriç taşkınlarının Edirne'nin en önemli çevre sorunu olduğunu ifade eden Bircan, “DSİ önlem almak için birçok şey yapıyor ancak bize göre öncelikli olarak nehir yataklarının temizlenmesi gerekmektedir. Böylelikle taşkın debi seviyesinin artması sağlanacak ve taşkınlar azalacaktır” dedi.

ERGENE DAHA DA KİRLİ
“Bölgemizin en yakıcı sorunu ise artarak devam ediyor. Yine Sayın Bakanım, yine Ergene, yine Ergene'yi konuşacağız”
diyen Bircan yapılan arıtmaların hala CHP’li belediyelere teslim edilmediğinin altını çizdi.

Son ölçüm rakamlarını da açıklayan Bircan, Ergene’nin en kirli su standardından bile 4 kat daha kirli olduğunu ifade etti.

TRAKYA’NIN YENİ BELASI TERMİK SANTRAL

Bircan, Trakya’da yaşanan çevre felaketlerine AK Parti’nin bir yenisini eklemek istediğini söyleyerek, tarım ve orman arazilerinin planlarını değiştirerek termik santral yapılma çalışmalarını anlattı. “Trakya'yı kirletmek için harcadığınız çabayı ülkemiz için eğer harcasaydınız ülke bu hâlde olmazdı” diye konuşan Bircan, dünyadaki konunun uzmanlarını getirip nereye termik santral yapılmaz diye sorarsanız Trakya’yı göstereceğini ifade etti.

SAÇLIMÜSELLİM’DE TARIM ARAZİSİNE PATLAMA DEPOSU

Bircan, Trakya topraklarının çok değerli olduğunun altını çizerek, tarımsal sit alanı olması gereken yerlere termik santral yetmedi, bir de Nükleer santral yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Uzunköprü’ye bağlı Saçlımüsellim köyünde 6 ay önce tarım arazisi olan alanın araya bir çok kişinin girmesi ile üçüncü sınıf marjinal tarım arazisine çevrildiğini kamuoyuna açıklayan Bircan, “AKP'li biri ya da birileri buraya patlayıcı deposu yapmak istiyor. Bir tarım arazisini altı ayda hangi el çabukluğuyla marjinal araziye çevirdiniz? Televizyonlarda ‘Tarım arazilerimizi koruyalım’ diye kamu spotları yayınlayarak hangi suçlarınızı gizliyorsunuz?” diye konuştu. Bircan, Uzunköprü’nün bir diğer sorunu Çakmak Barajı sulamasının da hala yapılamadığını tekrar hatırlattı.
 İŞGALCİLER ATAMADI, SİZ ÖLDÜREMEYECEKSİNİZ

Bircan, çevreyi kirletmek için oynanan oyunları bir bir açıklayarak,  “Termik santrallerin yanına bir de nükleer santral yaparak tamamen bizleri öldürmenin peşindesiniz ama buna hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Bizi bu topraklardan işgalciler atamadı, sizler bizi öldüremeyeceksiniz” sözleri büyük alkış aldı.

TAŞ OCAKLARI SORUNU DEVAM EDİYOR

Bircan, Mecidiye’de açılan taş ocağını tekrar hatırlatarak, “Turizm bölgemiz Saros'un taş ocaklarına müsaade ettiniz. Mecidiye, Erikli ve Saros, eğer buraları gelip görseniz arkadaşlar bir tanenizin vicdanı dahi kabul etmez. Maalesef, buraya taş ocakları açılıyor. Burası turizm bölgesidir, burası tarihî kentlerdir ama maalesef, yine AKP zihniyeti bunu bu hâle getirdi” dedi.

KEŞAN-ENEZ YOLU HALA SORUN

Bircan, konuşmasının devamında Bakan sıralarındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na dönerek, “Yine, sizler zaten Keşan-Enez yolunu çok iyi biliyorsunuz. Burası kağnı yolundan yapılma bir yoldur. Yani, inşallah kaza geçirmezsiniz, sizlere de temenni etmem. Yine, Sayın Müezzinoğlu bölgemizde Enez'i çok iyi bilir. Keşan-Enez 60 kilometrelik yol, bir türlü yapılmadı, yapılamadı, böyle bir niyet de olmadığını görüyoruz” dedi. Eroğlu’nun “Biliyoruz o yolu, geçiyoruz” sataşmasından sonra Bircan,  “Geçiyorsunuz ama nasıl? 2 araba bir arada, karşı karşıya geçemiyorsunuz değil mi Sayın Bakanım? İnşallah başınıza bir şey gelmez bu konuda” diye yanıt verdi.

Bircan, sözlerini “Biz Edirneliler olarak taşkınsız bir Meriç, tertemiz bir Ergene, rahat nefes alan bir Keşan, yeşili, mavisi korunmuş bir Saroz istiyoruz” diye bitirirken, Orman ve Su İşleri Bakanının gözlerinin içine baka baka anlattığı çevre felaketlerine, sorduğu soruları Bakan hiçbir yanıt veremedi.