HABER MERKEZİ

CHP’li Bircan Trakya’nın tarımsal sit alanı ilan edilmesini TBMM gündemine taşıyarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya konu hakkında bir soru önergesi vermişti. Bircan’a yanıt veren Bakan Fakıbaba tarımsal sit yerine bir tanesi Edirne’de olmak üzere Tüm Trakya’da toplam 15 alanın daha önce koruma alanı ilan edildiğini kaydetti.

Bircan, “Yüzde 81.6’sı işlemeli tarıma uygun olan Trakya, ülkemizin en verimli topraklarına sahip. Ülke yüzölçümünün yüzde 2.3’ü kadar yer kaplamasına rağmen ülke tarım topraklarının yüzde 8.2’sini oluşturuyor. Ama bizim çabalarımıza rağmen Bakanlık ısrarla Trakya’yı tarımsal sit alanı ilan etmiyor” dedi.

Erdin Bircan, “Trakya, ülke üretiminde ayçiçeğinin yüzde 63’ünü, buğdayın yüzde 10’unu, pirincin yüzde 44’ünü, kanolanın yüze 70’ini karşılıyor. Trakya’da buğday verimi Türkiye ortalama veriminin 5-6 kat fazlası. Ama bakanlık Biz sit alanı ilan edecek misiniz diye soruyoruz, mevcut koruma alanlarını anlatıyor bize. Tarım Bakanlığı tarımın geleceğini hiç düşünmüyor” açıklamasında bulundu.