CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın tarımsal arazi satışı ile ilgili sorularının hiçbirine yanıt vermeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik toprak birleştirme kanunu olarak anılan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununu değişikliği ile vatandaşların mağdur olduğunu kanıtladı.

CHP’li Erdin Bircan vermiş olduğu soru önergesi ile toprak kanunu yüzünden mağdur olan köylülerin durumunu Meclis gündemine taşımıştı.

Erdin Bircan’ın kanun çıktıktan sonra arazi satmak isteyen kaç yurttaşın bu işlemler için ne kadar bekletildiği sorularının hiç birine yanıt vermeyen Bakanlık, sorun yoktur demekle yetindi. Kaç yurttaşın talebine olumlu, kaç yurttaşın talebine olumsuz yanıt verildiğinin de bilgisinin olmadığı yanıtta, kanundan sonra çıkması gereken yönetmeliklerin çıkmadığı da itiraf edilmiş oldu. “Kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelik kanundan ne kadar sonra çıkartılmıştır? Bu süre içinde vatandaşlarımız neden mağdur edilmiştir?” sorusunu da es geçen Bakanlık vatandaşı mağdur ettiği uygulama hakkında hiçbir bilgi de vermemiştir.

Ne kadar arazinin el değiştirdiği, teknik olarak ekonomik bütünlük değerlendirmesi, toprak sınıf farkı yüzünden yaşanan mağduriyetlerin hiç birine yanıt vermeyen Bakanlık yanıtta, Kanun uygulamaları ile ilgili yapılan işlemlerin kısa sürede sonuçlandırılabilmesi amacı ile hazırlanan yazılım programı 2016 yılında hizmete alınacaktır” diyerek 2 yıl önce çıkan kanunla ilgili sistemin hala oturtulmadığını da itiraf etmiş oldu. 

Erdin Bircan, tarımsal arazilerin bölünmesinin engellenmesinin olumlu bir yasa olduğunu ancak uygulamadaki aksaklıklar yüzünden yine çiftçilerin mağdur olduğunu ifade etti. Yasanın geçmesinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala gerekli sistemin kurulmadığını bakanlığında itiraf ettiğini söyleyen Bircan, “Verilen yanıtta hiçbir soruma karşılık gelecek yanıt yok. Bakanlık görevini yapmıyor, bizim denetleme görevimizi de yok saymaya çalışıyor” dedi. Yasa çıkarken CHP’li Milletvekillerini yaşanabilecek sorunlara dikkat çektiğini vurgulayan Bircan, “AKP bizim arkadaşlarımızı dinleseydi bu sorunlar yaşanmayacaktı, Edirneli köylüm toprak birleştirme kanunundan mağdur olmayacaktı” dedi.