CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)  Başkanı İsmail Kahraman'ın Laiklik  yeni Anayasa'da olmamalıdır.” sözlerini eleştirdi. Bircan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası açık, net ve tartışmaya gerek duymayacak şekilde Laikliğin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez bir madde olduğunu ortaya koymuştur. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın bir toplantıda söylediği ‘Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır’ ifadeleri açıkça Anayasa’yı ihlal etmektir. Bu nedenle Anayasanın koruyucu kurumu olan TBMM’nin başındaki görevinden derhal istifa etmelidir.

TBMM Başkanının sözleri talihsizlik ile yorumlanamayacak bir vahametin örneğidir. Cumhuriyet’le rövanş alma derdi içinde olan bir zihniyetin dile gelmesidir.

LAİKLİK AÇIKLAMASI ANAYASAL SUÇTUR

‘Dervişin fikri ne ise, zikri de oldur’ özdeyişimiz bu olayı tam olarak açıklamaktadır. AKP zihniyetinin kafasının arkasındaki düşünce zaman zaman böyle açığa çıkmaktadır. 1969 yılında Kanlı Pazar’da devrimcilerin öldürmeleri ile sonuçlanan olayları başlatan Milli Türk Talebe Birliğinin o dönem başkanı olan İsmail Kahraman’ın Laiklik açıklaması Anayasal suçtur.

Bu ülkedeki herkes şunu çok iyi bilir ki; Laiklik Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının birlik ve beraberliğinin temellerinden biridir. Laiklik halkın dini hayatını özgürce yaşamasının güvencesidir. Laikliğin yok olması toplumsal birlik ve beraberliği yok eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 2’nci maddesindeki Cumhuriyet’in nitelikleri olarak sayılan ‘Laik, sosyal bir hukuk devleti’ ilkelerinden birini yok etmek diğer iki ilkeyi de etkisiz kılmak, Cumhuriyeti niteliklerinden yoksun bırakmak anlamına gelmektedir.

LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ SONSUZA KADAR YAŞAYACAKTIR

Gazeteci, Yazar ve Şair Orhan Seyfi Orhon’un ‘Türkiye Cumhuriyeti, laikliği umdeleri (ilke) arasına koymakla dini, tecavüzden, istismardan, menfaate, şerre (kötülüğe) alet etmekten kurtardı’ sözü Laikliğin önemini ve gereğini çok açık vurgulamaktadır.

Atatürk’ün açtığı yolda, ilke ve devrimleri çerçevesinde Laik Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.”