CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile “Varlık Barışı” adı altında ülkemizin tarihin en büyük yolsuzluk, rüşvet, kaynağı belirsiz ve kara para aklama trafiğinin merkezi olacağını ifade etti.

Erdin Bircan, yapılmak istenen düzenlemenin “Gerçek ve tüzel kişilerce yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilecek. Alacaklar ve rayiç bedeliyle taşınmazlar, 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden vergi dairelerine beyan edilecek. Gerçek ve tüzel kişiler bu varlıkları, diğer kişilerin nam veya hesabına bildirim veya beyanda bulunabilecek. Bildirim ve beyan halinde vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak. Yurtdışından getirilen bu varlıklar, işletmelerin kanuni defterlerine kaydedilebilecek” hükümlerini içerdiğini altını çizerek, “Hukuk dışı yollardan para depolayanlar, uyuşturucu, silah, insan kaçakçıları, kara parası olanlar, kaynağı belirsiz parası olanlar, Türkiye’ye getirmek suretiyle paralarını aklayabilecek. Bu tam bir felakettir. Bu yasa ile gelen paranın kaynağı sorulamayacağından, örneğin PKK’nın, Işid’in kara parası Türkiye içinde resmi şekilde aklanacak. Resmi olarak aklanan parası ile servetlerine servet katacak terör örgütleri yine gelip ülkemizin ve dünyanın başına daha büyük bela olmaya devam edecek.” diye konuştu.

“Yapılacak düzenleme ile rüşvet ve kara paranın aklanması 17/25 Aralık’ta ortaya çıkan paraların da hiçbir şey yapılmadan resmiyet kazanması anlamına gelebilecek.” diyen Bircan, bu yasa ile yeni rüşvet ve hırsızlık çarklarının oluşturacağını, terörün bu yasa ile daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.

Çıkacak bu yasa ile Türkiye’nin uluslararası camiada da büyük bir sıkıntı ile karşılaşacağını belirten Bircan, “Avrupa ve dünyada kara para cenneti olacak bir ülkenin saygınlığı mı kalacak? AKP rüşvet, hırsızlık, uyuşturucu, terör, kaçakçı paralarını aklayarak, Türkiye’nin ekonomik itibarını da sıfırlayacak.” dedi.