Sonay CAN

Mehmet İLMAN

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun, 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimlerine ilişkin belirlediği seçim takvimi kapsamında, siyasi parti ilçe başkanlıklarının, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listeleri, dün saat 17.00'ye kadar ilçe seçim kurullarına teslim edildi.

Keşan’da da diğer partiler, yasal süre içerisinde listelerini teslim ederken, CHP’de istenmeyen olaylar yaşandı.

CHP’YE YAKIŞMADI

İddiaya göre; önceki akşam saatlerinde, CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Koyuncu ile Keşan Belediye Başkan Adayı Mehmet Özcan Keşan Belediye Meclisi aday listesi konusunda anlaştılar. Dün ise Koyuncu tarafından yeni bir liste yapıldığı ve bu listenin Keşan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na verileceği söylentisi yayıldı. Bunun üzerine, Özcan taraftarları Keşan Hükümet Konağı’na giderek, listeleri teslim etmesi gereken Koyuncu’yu beklemeye başladı. Konağın her katında onlarca Mehmet Özcan taraftarının bulunması ve bir o kadarının da girişte beklemesi tedirginlik yarattı. Vedat Koyuncu’nun, hazırladığı listeleri polis nezaretinde teslim edeceği bilgisinin ulaşmasından kısa bir süre sonra Keşan Hükümet Konağı’nın dördüncü katında bulunan Keşan İlçe Seçim Kurulu polis tarafından önce basın mensuplarına, ardından partililere ve son olarak da vatandaşlara kapatıldı. Bunun üzerine gazeteciler, Hükümet Konağı ile Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ön ve arka girişlerinde konuşlandı. Listelerin teslim edilmesi gereken sürenin dolmasına kısa süre kala gerginlikle birlikte, Hükümet Konağı önündeki partili sayısı da yüzlerle ifade edilir çoğunluğa ulaştı.

Saat 16.55 sırasında bir araçtan inerek, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gelen Koyuncu, önce toplanan kalabalık tarafından yuhalanarak protesto edildi, ardından da fiili saldırıya uğradı. Koşarak Emniyet Müdürlüğü’ne giren Vedat Koyuncu’nun arkasından koşan saldırganlar, daha sonra, birlikte geldiği CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Er’e yönelip, saldırıda bulundu. Er, polislerin ve bazı partililerin yardımıyla geldiği araçla olay yerinden uzaklaştı.

Karakola girmeye çalışan ve Koyuncu’ya saldırıda bulunan birkaç partili de güvenlik amacıyla kısa süreli gözaltına alındı. Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Keşan Hükümet Konağı önünde güvenlik önlemleri artırılırken, gazeteciler bu kez de Emniyet Müdürlüğü önünden uzaklaştırıldı.

CHP İlçe Başkanı Vedat Koyuncu’nun, Emniyet Müdürlüğü ile Hükümet Konağı arasındaki arasındaki geçitten Keşan İlçe Seçim Kurulu’na götürüldüğü ve listeleri teslim ettiği öğrenildi.

Öte yandan, partililer uzun süre Cumhuriyet Meydanı’ndan ayrılmayınca, yeniden Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Koyuncu, saat 18.15’e kadar karakolda bekletildi, ardından da arka kapıya gelen bir araçla binadan ayrıldı.

Gazetecilerin olay yerinden ayrıldığını gören partililer, Vedat Koyuncu’nun gittiğini öğrenip dağıldılar. Koyuncu’nun kendisine saldırıda bulunanlardan şikayetçi olmadığı ve kısa süreli gözaltına alınan kişilerin de serbest bırakıldığı öğrenildi.

DİĞER PARTİLER, LİSTELERİNİ OLAYSIZ VERDİ

Keşan’daki diğer siyasi parti ilçe başkanlıkları ise; belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini, dün saat 17.00'ye kadar ilçe seçim kuruluna olaysız şekilde teslim etti.

AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı’na ait listeler önceki gün akşam saatlerinde Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikel tarafından, Keşan İlçe Seçim Kurulu Müdürü Sevil Dal’a iletildi.

Dün ise, MHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Doğuş Şimşek, Demokrat Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kumkale, İşçi Partisi Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Alabak, Saadet Partisi Keşan Belediye Başkanı Adayı Ali Zontul, Türkiye Komünist Partisi’nden Aydoğan Soysal, Demokratik Sol Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Cem Akgül, söz konusu listeleri Keşan İlçe Seçim Kurulu’na ileterek, binadan ayrıldılar.

Yapılacak itirazlar ya da görülen eksiklikler nedeniyle yapılacak olan düzeltmelerin ardından kesin aday listeleri, 2 Mart 2014 Pazar günü İlçe Seçim Kurulu tarafından ilan edilecek.