Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Keşan İlçe Başkanı Doğuş Şimşek, son günlerde kamuoyu gündeminde yeralan “kentsel dönüşüm” konusunda, belediye ve hükümet partisi yetkililerinin yaptığı açıklamaları, “siyasi ve ekonomik rantı ellerinden kaçırmama ve paylaşamama gayreti” olarak değerlendirdi. 2006 yılından bu yana konuyla ilgili olarak Keşan Belediyesi’nin neler yaptığını soran Şimşek, AKP Keşan İlçe Teşkilatı’nın ise, 2006 yılından “sabıkası bulunduğunu” söyleyerek, AKP İlçe Teşkilatı’nın o tarihte aldığı ve basına da yansıyan, “Yapılacak Mahalli ve Genel Seçimler'de ilçemizde başarı bekleniyor ise,  projenin mutlak suretle Keşan Belediyesi muhatap alınmadan TOKİ idaresince yaptırılması hususunda Bölge Milletvekillerimize ve Genel Merkezi'mize bu kararımızın bildirilmesine oy birliği ile karar verildi” şeklindeki kararını hatırlattı. Doğuş Şimşek, “AKP Keşan İlçe Teşkilatına ait ve benzer bir konu ile ilgili olarak alınan yönetim kurulu kararı aslında İlçe Başkanı Hakan Çevikel’in “yapturtmayuk, kullandırtmayuk” mealindeki çıkışını açıklamaktadır. Zihniyet aynı zihniyet, farklı olan sadece aktörler.” dedi.

MHP Keşan İlçe Başkanı Doğuş Şimşek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın kentsel dönüşümün başlayabilmesi için TOKİ’nin karanlıkdere mevkiindeki konutların kullanılabileceği konusundaki açıklamaları ile başlayan tartışma AKP İlçe Başkanı Hakan Çevikel’in ‘kullandırtmayız’ anlamına gelen açıklamaları ile devam etmiştir.

Halbuki idarecilerden beklenen, bölgenin en büyük ilçesi ve en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Keşan’ın sorunlarının geniş kapsamlı olarak tespit edilerek (bahse konu kentsel dönüşümün yapılacağı alan da bu sorunlardan biri) önceliklerin belirlenmesi ve gerekli planlamalar yapıldıktan sonra sorunların çözümüne ilişkin çalışmalara başlanmasıdır.

KEŞAN KEŞMEKEŞ İÇİNDE

Nüfus, sosyal hayat ve ticari gelişim olarak sürekli büyüme eğilimi içersinde yer alan ilçemizin ticari ve bürokratik merkezin yer aldığı şehir merkezimiz iki cadde etrafında kümelenmiş dar ve bozuk yollara sahip sokakları ile büyük bir keşmekeş görüntüsü vermektedir. Bu sıkışıklığa bağlı olarak meydana gelen trafik de özellikle ticari hayata sekte vurmaktadır. İlçemizin merkezini kaba hatları şöyle bir gözden geçirirsek 100. Yıl Pasajı, Eski Adliye Binası, Kardeşler İş Hanı, Ali Paşa Halk Çarşısı, Köy Garajı, Belediye Binası gibi  ticari ve sosyal hayatta merkez olması gereken alanlar gerek bakımsızlık gerek ilgisizlik ve gerekse plansızlık gibi nedenler ile ilçemize bir harabe görünümü vermektedirler.

Kentsel dönüşüm gibi bir kentin önündeki 50-100 senelik geleceğine yön verecek önemli bir konuda siyasi iradeyi temsil eden kişi ve kurumların fikirlerini herhangi bir vatandaş gibi aklına geldiği zamanda aklına geldiği ölçüde söylemesi de ayrıca bir garabet örneğidir.

BELEDİYE, 2006 YILINDAN BERİ

NE YAPTINIZ, YAPTIRDINIZ?”

Belediye Başkanımız Mehmet Özcan konu ile ilgili yaptığı açıklamada belediye olarak 2006 yılından beri kentsel dönüşüm konusunda çalışmaları olduğunu belirtti. Sayın belediye başkanına soruyoruz; 6 yıldır yaptığınızı söylediğiniz çalışmalar ne aşamadadır? Bu süre zarfında yaptığınız çalışmalar konusunda gerek Keşan kamuoyunu gerek siyasi partileri ve gerekse sivil toplum kuruluşlarını ne kadar bilgilendirdiniz ve karşılıklı görüş alış verişinde ne kadar bulundunuz? Ayrıca yakında temelini atacağınız Pazar Yeri Projesi bu çalışmalar kapsamında değerlendirilmesi gerekmez mi idi? Yoksa hazır pazaryeri projesine başlayacağız onun yakınında bulunan bu alanı plansız programsız  bir şekilde de olsa aradan çıkaralım iş olsun mu dediniz. Çünkü gerek pazaryeri alanı gerek tartışmalara konu olan alan ve bu alanların çevresinde bulunan Atatürk Ortaokulu ve Köy Garajı birbirine bağlı ve sıra ile yapılması gereken ama aynı plan ve projede yer alması gereken düzenlemelerdir.

AKP’NİN 2006 SABIKASI ORTADA

“Yapılacak Mahalli ve Genel Seçimler'de ilçemizde başarı bekleniyor ise,  projenin mutlak suretle Keşan Belediyesi muhatap alınmadan TOKİ idaresince yaptırılması hususunda Bölge Milletvekillerimize ve Genel Merkezi'mize bu kararımızın bildirilmesine oy birliği ile karar verildi”

AKP Keşan İlçe Teşkilatına ait ve benzer bir konu ile ilgili olarak alınan yönetim kurulu kararı aslında İlçe Başkanı Hakan Çevikel’in “yapturtmayuk, kullandırtmayuk” mealindeki çıkışını açıklamaktadır. Zihniyet aynı zihniyet, farklı olan sadece aktörler.

Belediye Başkanının kentsel dönüşüm konusundaki açıklamasını takiben oturup düşünmeden ve ilçe başkanınca TOKİ bölge müdürü ağzı ile yapılan açıklama göstermektedir ki, Keşan için bu denli önemli bir konuda bile AKP ilçe teşkilatı tarafından oy hesabı yapılarak siyasi destek verilmeyecektir. Açıklamasında kentsel dönüşüm konusunda yardımcı olmaya hazırız dense “ianesi iştir kişinin lafına bakılmaz” sözü bir kez daha geçerlilik kazanmaktadır. Ayrıca kentsel dönüşüm esnasında vatandaşı prefabriklere çıkarma fikri de başlı başına bir garabet örneğidir. Açıklmasının satır aralarında geçen “pazaryeri projesinde hükümetimizden kaynak istediler hükümetimiz de 30 milyon TL aktardı” açıklaması başlı başına bir had bilmezliktir. AKP İlçe Başkanı;  bahsettiğiniz hükümet sizin değil Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümetidir. Söz konusu kaynak da babanızın mirası değil bu vatandaşın vergileri ile toplanan paradır. Bu millet hükümetinden himmet değil ürettiği katma değerin geri dönüşünü istemektedir.

Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza söyleyeceğimiz şudur ki; kişilerin siyasi ve ticari menfaat hesaplarına kapılarak ileride pişman olacağınız işlere kalkışmayın. Bulunduğunuz bölge değerlenmiş ve daha da değerlenecek bir bölgedir. Ama mevcut hali ile kaldığı müddetçe yaşadığınız sıkıntılar aynen devam eder. Burada önemli olan sahip olduğunuz mülkleri elinizde tutmanız değil, buranın alt yapısı ile güzelleştirilerek yaşanılabilir hale getirilmesi ve yapılacak konut ve iş yerlerinde sizlerin de hakkınızı almanızdır. Yoksa maazallah bir bakarsınız elinizde mülkleriniz kalmamış veya kentsel dönüşüm adı altında kamulaştırma yolu ile mülklerinizden olmuşsunuz.

BİRLİKTE KARAR VERMEK LAZIM

MHP Keşan İlçe Teşkilatı olarak, şehrimizin geleceği konusunda büyük önem arz eden söz konusu konuda,  öncelikle içerisinde belediye, kaymakamlık, siyasi temsilciler, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumların yer aldığı bir komisyonca Keşan’ın önümüzdeki 50 yıllık gelişim planının yapılmasının ve bu gelişim planı çerçevesinde öncelik belirlenerek Belediye ve TOKİ ortak girişimi ile sadece bahse konu bölgenin değil şehir merkezinin dönüşümünün yapılmasının doğru olacağı kanısındayız.

Ayrıca global bir tıkanıklığa sürüklenmekte olan ve bölgemizde de önemli bir ticari hareketlilik yaratan inşaat sektörünün yaklaşmakta olan bu tıkanıklığı aşması açısından da;  bölge iş adamlarının oluşturacağı bir birliktelik ile kentsel dönüşüm projesinin bölgemiz iş çevreleri eli ile yapılmasını ve ortaya çıkarılacak kârın da bu vesileyle bölgeye bırakılmasının doğru olacağını düşünmekteyiz.”