Edirne İl Genel Meclisi Üyeleri Abdülaziz Çıkıkçı ile Sebahattin Karaman, dün düzenlenen basın toplantısında 2013 yılı içinde yapılan meclis çalışmaları hakkında bilgi verdi.

CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nda saat 11.00’de başlayan toplantıya, Çıkıkçı ile Karaman’ın yanısıra CHP Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu, Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Sunar ve Sayman Selahattin Gündüz de katıldı.

KOYUNCU: ENGELLİLERE VERİLEN HAKLAR BİR LÜTUF DEĞİL

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vedat Koyuncu, öncelikle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla tüm engellerin aşıldığı bir dünya dilediğini ifade ederek, “Ülke nüfusunun %10’undan fazlası engelli, diğerlerimizin de engelli adayı olduğunu unutmadan, engellilerimizi siyaset malzemesi yapmadan, onlara daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak tüm siyasilerimizin ve katmanlarımızın asli görevidir. Çağdaş dünyada engellilerimize verilen haklar bir lütuf değil onların önceliklileridir, bizim sorumluluklarımızdır. Bu bilinçle ben tüm engellilerin Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

ARTIK SON AYA GİRİYORUZ

Daha sonra Çıkıkçı söz aldı. 3 Kasım itibariyle başlayan bütçe toplantılarından dolayı kamuoyuyla bazı çalışmaları paylaşamadıklarını dile getiren Abdülaziz Çıkıkçı, şunları söyledi: “Aralık toplantılarından sonra zaten seçim moduna gireceğiz. Sık sık bölge sorunları ile ilgili görüşeceğimize inanıyorum. Açıklamayı bugün yapma nedenimiz yaklaşık 1 yıldan beri buradaki iki kişi olarak ben daimi encümende ve il encümende görev yaptım. Artık son aya giriyoruz. Sebahattin arkadaşımız da Köylere Hizmet Götürme Birliği encümeninde görev yapıyor.

SESSİZ KALMAMIZIN BELLİ NEDENLERİ VAR

Tabii ikimiz de en icracı bölümde görev yapan iki kişiyiz. Bugüne kadar belki sessiz kalmış olabiliriz. Ama sessiz kalmamızın belli nedenleri var. Ara ara açıklamalar yapmayı ve yaptığımız açıklamanın da bölgesel bir derdi toplumsal bir değeri olsun istiyoruz. İkide bir açıklama yapmayı uygun görmüyoruz.

SUYA KAVUŞMA NOKTASINDA SIKINTI OLMAYACAK 

Çıkıkçı, 2013 yılının başından bu yana Edirne bölgesinde 23 km birinci kat asfalt, 108 km ikinci kat asfalt olmak üzere 131 km asfalt yapıldığını belirterek, “24 km stabilize yol, bunlara ilaveten de geçen hafta Beyköy-Mecidiye Beyköy- Suluca arasındaki stabilize yolların birleştirme çalışması yapıldı ve bitti. 68 köye 100 bin metrekare parke taşının yaklaşık 3’te 1’i olan 32 bin metrekaresi Keşan’da 19 tane köye paylaştırıldı. Yerlisu ve Mercan’a sondaj ve Yerlisu Köyü’nün sondajı bitti. Enerji nakil hattı çalışmaları devam ediyor. Su deposu gerekli olacaksa o yapılacak. Bu hizmet en kısa sürede devreye alınacak. Mercan Köyü sondaj aşamasında. Geçen hafta bildiğim kadarıyla Edirne’de başka köylerle beraber ihalesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde suya kavuşma noktasında sıkıntı olmayacak.

2013 BÜTÇESİ 80 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKTI

Köylere hizmet götürme birliklerine 2 milyon 621 bin lira aktarma yapılmış. Diğer ilçelerimiz de bu kapsamda.  2013 yıl bütçesini biliyorsunuz geçen yıl 22,5 milyon olarak bağlamıştık. Gerçekleşme oranı yıl içerisinde KÖYDES ve AFAT’tan gelen paralarla birlikte gerçekleşme oranı 80 milyonun üzerine çıkmış durumdadır. Yeni yıla kadar bir ödenek daha gelirse bu da bunun üzerine binecek. 2014 yılı bütçesine geldiğimizde 2014 yılı bütçesi daha önce de dillendirdiğimiz gibi 25 milyon olarak kabul edildi. Ve 25 milyonluk bütçemiz öz kaynakları içeren bütçedir. Bunun üzerine 2014 yılı bütçesine AFAT ve KÖYDES ile başka kaynaklardan gelecek paralarla 100 milyonun üzerine çıkacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

2014 yılı bütçesinde en fazla tarımsal sulama ile yol ve ulaşım hizmetlerine önem verileceğini kaydeden Çıkıkçı, şunları söyledi: “Yasal sorumluluk gereği de bu bütçenin %27’si milli eğitim bütçesine aktarıldı. Şimdi bu milli eğitim bütçesine aktarılan para ile bizim bu yıl içerisinde düşündüğümüz ve yıllardır yakın takibimizde olan Raşit Efendi Ortaokulu’nun sorunu çözülebilir. Bu bizim önemli girişimlerimizden biridir. Gerek arsanın büyütülmesi konusunda gerekse kazanılması durumunda bütün arkadaşlarımızın çabası ortada. Başka katkısı olanlar da var tabiî ki. Her konuda herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıl içerisinde oraya bir okul olması için şu anda bir engel görülmüyor.

ASFALT ÇALIŞMALARI

Abdülaziz Çıkıkçı, Keşan’da öz kaynaklarla yapılması düşünülen yatırımlar olduğunu belirterek, “Birinci kat asfalt olarak Kılıçköy-Türkmen arası var. Biliyorsunuz çok kötü durumda. 5-6 ay ufak tefek sıkıntılar olacak ama 5-6 ay sonra oraya zaten güzel bir asfalt olacağı programlandı. Bu bölgenin insanı Kılıçköy ve Türkmen arası Türkmen’le Boztepe arası diye düşünebilir. Boztepe ve Akçeşme bağlantıları da ileride KÖYDES kapsamında olacak. O yol başladığında buradan Boztepe ve Akçeşme bağlantıları da KÖYDES programlarında olacaktır zaten. O bölgenin insanını da o şekilde rahatlatalım. Önümüzdeki dönemde görev yapacak arkadaşlarımız bu programla görev yapacak. Kim gelecekse bilgi sahibi olması açısından buradan da böyle bir ifadede bulunalım. İkinci kat Seydiköy, Şükrüköy, Kadıköy hattı var. Yani bu yol ne kadar yama ile yapılacak gibi gözükse de şimdi teknik olarak bizim de doğru bulduğumuz, birinci kat asfaltlardan sonra ikinci kat asfaltın hemen yapılması. Çünkü asfaltı en azından 3 kat daha fazla güçlendirmiş oluyorsunuz. Daha ekonomik ve daha sağlam yol olmuş oluyor. Stabilize olarak da Yenimuhacir-Keşan arasından geçen yol var. O da önemli bir yolumuz. Yenimuhacir’le Keşan’ı direkt bağlayan bir yol. Bir de Beyendik ve Pazardere arasında birisi İpsala’nın köyü birisi de bizim beldemiz ama Beyendik ve Pazardere arasında yolumuz var.” dedi.

İYİLEŞTİRME KAPSAMINA ALINACAK GÖLETLERİMİZ VAR

Artık ekonomik ömrünü tamamlamış veya iyileştirilmesi gereken işler olduğuna da vurgu yapan Çıkıkçı, şöyle dedi: “Hamzadere kapsamında Keşan’ın köyleri de olsa bile Hamzadere’nin kapsamında olmayan birtakım göletlerimizi de iyileştirip açma gereği duyuyoruz. Onlardan birisi de Orhaniye, Şabanmera. Kapalı sisteme alınması tasarlanıyor. Koruklu ve Kocadere de özel takibimizde. Özellikle Koruklu sahile yakın olduğu için mutlak surette en kısa zamanda tasarlanması gerekiyor ve Koruklu köyümüzde hayvancılık da çok güçlü. Bizim Devlet Su İşleri üzerinde bir şeyimiz yok. Biz konuyu gündemde tutmak için, baskı unsuru olmak için üstümüze vazife olmayan konularla da ilgilenmek zorunda kalıyoruz. Bundan da zevk duyuyoruz zaten.

SENEYE KANALİZASYONSUZ KÖYÜMÜZ KALMAZ

Abdülaziz Çıkıkçı, Koruklu Göleti ile kanalizasyonsuz köylerle ilgili de şu bilgileri verdi: “Koruklu’daki gölet eski sistem, yalak sistemi dediğimiz bir kısmı buharlaşarak uçan ve o kanal sistemiyle giden bir sistem. Kanallar da zaman zaman belli yerlerden kaçırıyor. Artık çağdaş olan, kapalı sistemdir. Bu göleti kapalı sisteme almalıyız. Bu konuda girişimlerimiz var. Çobançeşme köyü kanalizasyonuna en kısa zamanda başlanacak. Keşan’da 5 tane köyümüzün kanalizasyonu yoktu. İhalesi Köylere Hizmet Götürme Birliği ile yapılacak. Ve yaptığımız temaslara göre de Mart ayı sonuna kadar bu hizmet bitmiş olacak. Bunlar çok fazla büyük değil önem sırasına göre olacak. Önümüzdeki dönemde kanalizasyonsuz köy kalmaz diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

ARTIK SON VİRAJA GİRİYORUZ

Keşan Fen Lisesi Pansiyonu inşasının 2014 yılında yapılacağını belirten Çıkıkçı, “Bu yıl içinde bunun ihalesi olması beklenirken maalesef şu ana kadar gerçekleştirilememiş. Belki yakın zamanda bunun ihalesi olacak. Bizimle alakası olmamasına rağmen bunu da takip ediyoruz. Biz bölgemiz için hizmeti ön plana çıkarttık. Kavgaya <Hayır> dedik. Edirne bölgesinde iki tane iktidar olduğunu söyledik. Yerel ve genel iktidar diye. Zaten İl Genel Meclisi’nde yaptığımız toplantılarda aldığımız kararların hemen hemen hepsini oybirliği ile aldık. Birkaç olayın dışında AK Parti’li arkadaşlarımızın bize tam uyum sağladıklarını düşünüyoruz. Bu konuda genel iktidarı temsil eden arkadaşlarımıza da teşekkürü bir borç biliyoruz. Artık son viraja giriyoruz. Muhtar arkadaşlarımıza da buradan bir mesaj: Taş döşemelerinde olsun başka konularda olsun bugüne kadar biz verdiğimiz sözlerin fazlasını tuttuk. Bizim de donelerimiz var. Özellikle Enez, İpsala ve Keşan bölgesinde nasıl bir deprem yarattığımızı herkes anımsasın istiyorum. İşte o gün ne sözler verdiysek canlı canlı hemen hemen hepsini gerçekleştirdik. Muhtar arkadaşlarımızın da bu 4 yılı bizimle beraber iyi değerlendirmeleri gerektiğini tavsiye ediyoruz. Hepinize saygılar sunuyoruz.” dedi.

KARAMAN: LOJMANLARI SATTIK GELEN PARA İLE ARAÇ PARKIMIZI YENİLEDİK

Toplantıda son olarak söz alan Sebahattin Karaman ise şunları söyledi: “Bilindiği gibi kasım ayında 2014 yılı Özel İdare Bütçesini onayladık. Bütçemizin hayırlı olmasını dilerim. 1 yıl boyunca İl Genel Meclisi üyeleri, encümen üyeleri ve Özel İdare çalışanları ile çalışarak ilimize gerekli olan işleri yaptık. Yerel yönetimlerle, halkla en yakın ilişki sağlayan İl Genel Meclisi üyeleri çok önemlidir. İlimizde milletvekillerimiz ve biliyorsunuz bakanımız da var. Hiçbir zaman bunlarla ilgili köylerimizde olsun muhtarlarımız olsun ilişkimizi koparmadık. Milletvekilimizin bakanımızın yapmış olduğu çalışmaları beraber arkadaşlarımıza giderek aktarmaya çalıştık. Tabiî ki sorunlarımız hiçbir zaman bitmeyecek. Bu sorunları çözmek için bu mevkilerdeyiz. 2014 yılı bütçe çalışmalarımızı zaten arkadaş anlattı. Sadece özel idarenin kullanılmaz olan lojmanlarıyla ilgili bazı şeyler söylemek istiyorum. Lojmanları biliyorsunuz sattık. Bunların yerine araç parkımızı yeniledik. Bu aldığımız araçları sizlere sunmak istiyorum. Bir tane paletli dozer alımı yaptık 680 bin TL. 27 kişilik bir otobüs aldık 156 bin lira, tank 62 bin TL, saha temizleme makinası aldık 780 bin TL, 8 adet Mercedes damperli kamyon aldık 1 milyon 735 bin TL. Köylerimiz için çok önemli olan kanal açma makinesi aleti aldık 500 bin TL’ye son olarak da çalı temizleme makinasını 700 bin TL’ye aldık. Bunların kullanımı hakikaten önemli. Daha önce kullandığımız araçlar zamanını doldurmuştu. Yeni bütçede yeni araç alımı yok, sadece tarımsal alanda 3 milyon 800 bin TL bir para ayırdık, bu da kapalı sistemde yapılacak çalışmalarımızla ilgili olacak.”