DİSK Genel-İş Sendikası Toplu Sözleşme Daire Başkanı Aladdin Öztürk, ve Genel-İş Trakya Şube Başkanı Salim Şen, dün düzenledikleri ortak basın açıklamasında, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı ve İstanbul’da çıkan olayları değerlendirdi. Şehitlik Parkı’nda saat 14.00’de başlayan açıklamada ilk olarak Öztürk konuştu.

1 MAYIS’A ÇOK İYİ HAZIRLANDIK

Sözlerine Tekirdağ’da yapılan kutlamalar ile ilgili değerlendirmede bulunarak başlayan Aladdin Öztürk, “Genel-İş Sendikası olarak 1 Mayıs’a çok ciddi hazırlandıkları belirterek, “Kutlamalarda gördüğümüz kitle iyi çalışıldığını ortaya koymuştur. Ufak tefek sıkıntılarımız olmasına rağmen kitle olarak iyi bir 1 Mayıs kutladık” dedi. 
BAYRAMLAR YERELE İNDİRİLEREK COŞKUYLA KUTLANMALI

Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Tekirdağ’ın havasını değiştirdik. Yaklaşık 3 bin kişi ile coşku içinde bir bayram kutladık. Sayıların bizim için pek bir önemi yok. Amacımız bu bayramların yerele inerek kutlanmasıdır. Bizim için her yer Taksim, her yer direniştir. Yeter ki bu etkinlikler bayrama dönüşsün. Bayramlar yerele inerek coşku ile kutlanmalıdır. Sendikalaşmak artık ülkemizde çok zor hale gelmiştir. Bu nedenle sendikalaşarak örgütlenmek gerekiyor.” 

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının İstanbul Taksim Meydanı’nda yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle yaşanan olaylara üzüldüklerini ifade eden Öztürk, “Tekirdağ’daki 1 Mayıs kutlamaları ciddi anlamda bizi mutlu etse de İstanbul Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar bizi gerçek anlamda üzdü ve diğer illerde yapılan kutlamalara gölge düşürdü. Biz buna benzer olayları geçmiş yıllarda da yaşadık. Ancak yine anlayışından kurtulamadık. 2009 yılında girdiğimiz Taksim Meydanı sonrasında AK Parti tarafından söylenilen söylemleri bu yıl ne oldu da değişti. Bu alanı bize AK Parti vermedi. İşçi sınıfı tırnakları ile kazıyarak aldı. Bu mücadeleyi kimse yok sayamaz. İşçi sınıfının illaki Taksim demesinin birçok sebebi vardır. Devlet önce katledilen 36 işçinin faillerini yargı huzuruna çıkarsın. Bu failleri bulduktan sonra Taksim Meydanı’nı sahiplensinler. Çünkü uluslararası olan bu tarz bayramlar ülkelerin en güzel meydanlarında kutlanır. Bizim yapan her yasakçı zihniyete karşı duruşumuz nettir. Yaklaşık 200 yaralı işçimizin bu duruma gelmesinin izahı yoktur” dedi.
ŞEN: TRAKYA’DAKİ GÜCÜMÜZÜ GÖRDÜK

Daha sonra söz alan Salim Şen, Tekirdağ’daki 1 Mayıs kutlamalarına 4 örgütün öncülük ettiğinin altını çizerek, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB öncülüğünde yapılan kutlamalara birçok siyasi parti ve örgütten destek geldiğini kaydetti.

 Şen, şöyle konuştu: Bayramımızda Trakya’nın ne kadar örgütlü mücadele içinde olduğunu görmüş olduk. Oluşturulan kortej ile Tekirdağ merkezden sahile kadar uzun bir kitle oluştu. İstanbul’da yapılan kutlamalara gelirsek, basına yapılan açıklamalarda yetkililer olayların çıkmasını marjinal gruplara bağlamış. Bu marjinal gruplar geçtiğimiz yıl da oradaydı. Burada valilik ve emniyetin yapması gerek en şey kutlayıcı kitlelere karşı dışarıdan güvenlik sağlamaktır.

Geçtiğimiz yıl bu böyle oldu ve doyasıya bir bayram kutladık. Ancak marjinal grupları tahrik eden anlayış olayları bu boyutlara getirmektedir. Bunu göz ardı etmemek gerekir.