Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)  ve Çamlıca Derneği, Çamlıca Bocuk Gecesi’nin ulusal basın organlarında “Cadılar Bayramı” olarak isimlendirilmesi ve siyasi bir oluşum gibi gösterilmesinin ardından konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Saat 16.00 sıralarında Keşan TSO Meclis Toplantı Salonunda başlayan toplantıya Keşan TSO Meclis Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Akif Topçu Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Cemil Çakıcı ve Merthan Dağtaş, Çamlıca Muhtarı Arif Büyükyatıkçı, Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Tahir Demirel ve Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği (KORUDER) Başkanı Ersun Sezay Karanı, Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Çakır ve Okan Tınmaz katıldı.

BOCUK GECESİ BALKANLARDAN GELEN BİR KÜLTÜR

Toplantıda Bocuk Gecesi ilk olarak söz alan Mustafa Helvacıoğlu, “Ulusal basında algı biraz farklı oldu. Cadılar bayramı dediler, işin içine siyaset soktular. Bunlar yanlış şeyler. Belediye başkanı da kamuoyu da basın mensupları da bu konudan rahatsız. Konuyla ilgili tescil belgesini aldık. Bocuk Gecesi Balkanlardan gelen bir kültür. Kabak tatlısı yenilen bir gece. Çamlıca Bocuk Gecesi, ilimizin kültürel envanterine girdi. Bu çok önemli. Edirne’nin 9 kültürel miras envanteri var. Resmi anlamda Çamlıca Bocuk Gecesi kutlamaları kabul edildi. Bu kutlamaları Turizm Bakanlığı’nın da tanıması anlamına geliyor. Bocuk gecesini ulusal gazetelerdeki gibi ‘Cadılar Gecesi’ veya siyasi bir gece değil tamamen milli bir kutlama havasına sokan bir gelişme. Önümüzdeki sene bir organizasyon yaparak festival havasına sokarak, bir takvim belirlenebilir. Yöresel bir hava oluşturulur. Eylül ayında bocuk gecesinde kim çalışacak diye anons yapılır. Herkes gönüllü olarak başka şekiller ortaya çıkarılabilir. Önümüzdeki takvimde biz de olmaya hazırız. 12. yılımızda 12’den vurarak, ‘Profesyonel olduk’ diyelim. Neler yapılabilir daha zenginleştirebiliriz. O zaman da ulusal basın ‘Cadılar bayramı, siyasetin parçası’ demez.” dedi.

DAHA İYİ YERLERE GETİRMEK İÇİN GAYRET EDİYORUZ

Helvacıoğlu’dan sonra konuşan Çamlıca Muhtarı Arif Büyükyatıkçı ise, Çamlıca Bocuk Gecesi kutlamalarının 11 yıl önce başladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Daha iyi yerlere getirmek için gayret ediyoruz. Köy ayağında organizasyona 2 dernek ve muhtarlık olarak sahip çıkıyoruz. Fakat bu yılki kutlamalarda basınımızdan Çamlıca Bocuk Gecesi’ni cadılar bayramı olarak haber yapılmamasını istedik. Ancak yine de ‘CHP’nin bayramı’, ‘Cadıların Bayramı’ gibi başlıklar atıldı.” dedi.

KOLAY HABERE KAÇMAK İÇİN ‘CADILAR BAYRAMI’ DENİYOR

Arif Büyükyatıkçı’nın ardından söz alan Tahir Demirel, köyde 2 derneğin faaliyet gösterdiğini dile getirerek, “Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği 1. dernek. Kültür ayağında. Destek anlamında ise KORUDER diğer dernek. İki dernek uyum içerisinde çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Derneği 2004 yılında kurulduğunda ne yapabiliriz diye düşündük. Bu süreçte mani gecesi yaptık, 2 yıl kendi aramızda bocuk gecesi gerçekleştirdik. Daha sonra bu kültürü dışarısıyla tanıştırmak istedik. İlk olarak Keşan MYO Turizm Bölümü öğrencilerini davet ettik. 2 yıl yine kültür evinde gerçekleştirdikten sonra katılım sayısının artmasıyla bahçede kutlamaya başladık. Bu şekilde günümüzde kadar geldi. Bizim etkinliğimizin Hıristiyanların etkinliğinle ilgisi yok ve bunun ne olduğunu bilen dahi yok. Kolay habere kaçmak için ‘Cadılar Bayramı’ deniyor.”

Konuşmaların ardından Çamlıca Bocuk Gecesi Tescil Belgesi, Mustafa Helvacıoğlu tarafından Arif Büyükyatıkçı’ya teslim edildi.