AYGÜL KONAR

“BOCUK, ÇOK ESKİ DÖNEMLERE AİT BİR GELENEKTİR”

Çamlıca’da her yıl düzenlenen “Bocuk Gecesi”geleneği hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Beksaç, “Bocuk, çok eski dönemlere ait bir gelenektir. Bugün Bulgaristan, Yunanistan Romanya ve Sırbistan’da kutlanan törenlerin bir benzeridir. Ama bocuk daha köklü bir gelenektir. Bocuk, en kısa günün bitimiyle birlikte günlerin uzamaya başlamasıyla bağlantılı bir süreci temsil ediyor. Eski yılın bitip, yeni yılın gelmesi ve hayatın bitip, yeniden doğmasıyla ilgili bir kavramdır.” dedi.

“BU ETKİNLİĞİ HEM HRİSTİYANLAR HEM DE MÜSLÜMANLAR KUTLAMAKTADIR”

Engin Beksaç, bocuk geleneğinin hangi dönemlere ait olduğu hakkında ise, şunları söyledi: “Trak ve Türkmen kökleriyle karışıp, bugünlere gelen bir gelenektir. Ama Trak dönemi daha ağır basmaktadır. Bu etkinliği hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar kutlamaktadır. Trakya Bölgesi’nde özellikle Pomaklar arasında yaygındır. Bocuk geleneğinin tarihi 4000 yıl öncesine dayanıyor. Trakya’da bocuk benzeri etkinlikler yapılıyordu ama kaybolup gitmişti. Son yıllarda yeniden bu etkinlik yapılmaya başlandı. Buna benzeyen etkinlikler, Trakya’da yok olup gitmeye başladı. Tarihi değeri olan bu etkinliklerin ya da törenlerin koruma altına alınması lazım.”

“BOCUK GELENEĞİNİN YAŞATILMAYA ÇALIŞILMASI GÜZEL BİR DURUM”

Bocuk geleneğinin Çamlıca’da yeniden yaşatılmaya çalışıldığına kayıt düşen Beksaç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu gelenek biraz Trakya kimliğinden uzaklaşmış durumda. Ama bocuk geleneğinin yaşatılmaya çalışılması çok güzel bir durumdur. Gelecek süreçte, inşallah daha güzel etkinlikler yapılacaktır. Bu geleneği yaşatmaya çalışan herkese teşekkür ederim.”