HABER MERKEZİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelecek olan heyet, Çamlıca’da destinasyon ve ritüel incelemelerini gerçekleştirecek. Ulusal Kültürel Miras Listesi ile birlikte, UNESCO için zorunlu bir koşul yerine getirilmiş olacak.

UNESCO listesinde Türkiye’den 14 adet Kültürel Miras bulunmakta; Bocuk Gecesi, Türkiye - Trakya - Edirne ve Keşan’ın, tüm dünyada kültür turizminde farkındalığı sağlanması açısından önemli bir kültürel zenginlik olarak göze çarpıyor. Bocuk Gecesi, İnsanoğlunun doğa takvimini takip ederek yapmış olduğu dünyada 7 adet sıra dışı ritüellerden birisi olarak yer alıyor.

BİR KÜLTÜR VARLIĞININ UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE GİRMESİ NEDEN ÖNEMLİ?

1- Farkındalık

UNESCO internet sitesinde verdiği resmi bilgide, bir alanın bu listeye alınmasının toplumlar ve hükümetler nezdinde farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.

2- Turizm

Listeye alınan kültür varlığının bilinirliği artıyor ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış oluyor.

3- Sahiplenme

Listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.

4- Finansal Destek

Bunun yanında listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabiliyor.

5- Korumak

Yıllık 4 milyon dolarlık bir toplam fondan, özellikle de gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş olan dünya miraslarını korumak için pay ayrılabiliyor.

6- Hasar Giderilmesi

Bu fon aynı zamanda “tehlikedeki dünya mirası” listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.

7- Teşvik

Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor.