Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul:

“Devletin biraz daha vatandaşın yanında olması lazım”

“20 sene önce Keşan’dan Malkara’ya sinema seyretmeye,

yemek yemeye geliniyordu. Şimdi biz Keşan’a gidiyoruz”

“Trakya’nın en modern mezbahasını Malkara’ya kazandıracağız”

 “7 çöp kamyonu ve 4 mahalle vardı. Şimdi 77 adet mahalle var 9 tane çöp kamyonu var”

 

Bülent Saylam

“Bölgemizdeki Belediye Başkanları konuşuyor” yazı dizisinde ekonomik, sosyal ve siyasal olarak birbirine bağlı  coğrafik bir bölgede olan Malkara, Uzunköprü, İpsala, Enez, Şarköy, Gelibolu ve Keşan’ın Belediye Başkanları ile sırasıyla röportaj yaparak kendi görev alanlarındaki icraatlarını ve bölge ile ilgili yapmak istediklerini kamuoyuyla paylaşmalarını amaçladık.

37 yıl sonra sağın kalesi olan Malkara’da CHP’ye (Cumhuriyet Halk Partisi) Malkara Belediye Başkanlığını getirmesi ve 34 yaşında genç bir belediye başkanı olması nedeniyle ilk olarak Ulaş Yurdakul ile röportaja başladık. 24 Eylül 2014 Salı günü yaptığımız röportajda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde yer alan Malkara’nın geleceği hakkında bilgi veren Yurdakul, Malkara ile ilgili projelerini anlattı. Keşan’da son zamanların gündeminde olan doğalgaz konusunda da görüşlerini aktaran Yurdakul, kendilerinden önce AK Partili Belediye zamanında doğalgaz girişimleri ve Malkara’daki doğalgaz süreci ile ilgili bilgi verdi.

MÖ 5. Yüzyılda Thraklara dayanan bir geçmişi olan Malkara, 1.225 km2 yüzölçümü ile Tekirdağ İlinin toprak alanı en geniş olan ilçesi. Tekirdağ İline 56 km. uzaklıkta olan Malkara'nın kuzey batısında, Uzunköprü İlçesi, kuzey doğusunda Hayrabolu, güneydoğusunda Şarköy, güneyinde Çanakkale'nin Gelibolu ilçesi, batısında ise Keşan İlçesi bulunmakta. Malkara çevresinde bulunan ilçelerden Keşan'a 26 km, Uzunköprü'ye 72 km, Gelibolu'ya 100 km, Şarköy'e 48 km, Hayrabolu'ya 46 km mesafededir. İlçede yüksek dağlar, vadiler yoktur. Genelde toprakları aşınmış tepelerden yarı ova özelliği gösteren plato görünümündedir. Tekirdağ İlinin en önemli Dağı olan Tekir Dağları Malkara'ya 25 km mesafede. Bu dağlar, İlçenin güney bölümünde, Tekirdağ-Gelibolu istikametinde uzanıyorlar. İlçe Çimendere Köyü yakınında son buluyor. Ganos dağı, Tekir sıra dağlarının en önemli yükseltisi.

Röportajımızı yaptığımız Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, 11 Nisan 1980 tarihinde Malkara ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Malkara'da tamamladıktan sonra, lise öğrenimimi Tekirdağ Anadolu Lisesinde, Yüksek öğrenimimi de Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde tamamladı. 2004 yılında Yurdakul Eczanesi'ni açarak eczacılık mesleğine başladı. 2009 yılında CHP Belediye Meclis Üyesi Adayı olarak başladığı siyaset hayatına, 16 Ocak 2010 tarihinde yapılan ilçe kongresinde Malkara CHP İlçe Başkanı olarak seçildi. 15 Temmuz 2013 tarihinde yaklaşık üç buçuk sene yaptığı İlçe Başkanlığı görevinden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanı adayı oldu. Çeşitli dernek ve kuruluşlarda görev alan Yurdakul, 31 Mart 2014 tarihinde Malkara Belediye Başkanı seçildi.

Başkan Yurdakul, evli ve bir kız çocuğu babası. Yurdakul’la yaptığımız röportajı aşağıdaki satırlarda bulabilirsiniz.

“DEVLETİN BİRAZ DAHA VATANDAŞIN YANINDA OLMASI LAZIM”

Saylam: “Bakanlar Kurulu’nun 22.2.2013 tarihli kararnamesi ile doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında nüfusu 10.000’in üstündeki ilçelerin elektrik abonelerinin % 60’ının 335 TL İl Özel İdaresinin açtığı bir hesaba yatırılması ile başvuru yapması konusunda Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in girişimiyle Keşan’daki katılım oranının % 15’e indirilmesiyle doğalgaz Keşan’da da gündeme oturdu. 14 Temmuz 2011 tarihli Malkara Saygın Gazetesi’nde dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Eğilmez’in diyor. Malkara’da doğalgaz ile ilgili son durum nedir?”

Yurdakul: Bakanlar Kurulu Kararları Malkara için de geçerli. Haberde söylendiği gibi BOTAŞ’a bir başvuru yapılmadı. Doğalgaz önemli bir yakıt. Ama Malkara’da ne kadar kullanılır ne kadar kullanılmaz, altyapı, binaların durumu uygun mu uygun değil mi, insanların ekonomik gücü kaldırmaya yeter mi bunların bilinmesi gerekir. Devletin biraz daha vatandaşın yanında olması lazım. Gerek politikalarıyla, gerek hizmetleriyle vatandaş odaklı olması lazım. Bu şirket de özel sonuçta. O şirket hizmeti getirecek alan alacak öyle olması lazım. Bizde maalesef artık Türkiye’de siyaset tamamen değişti. Demokrasi anlayışı değişti. Katılımcı demokrasi diye bir şey yok tamamen çoğulcu demokrasi üzerinden gidiyoruz. Ben yaptım oldu zihniyeti her yere yerleşti. Bürokratından tutun, en üst düzey daire amirinden siyasetçisine kadar bu zihniyet var.”

“20 SENE ÖNCE KEŞAN’DAN MALKARA’YA SİNEMA SEYRETMEYE,

YEMEK YEMEYE GELİNİYORDU, ŞİMDİ BİZ KEŞAN’A GİDİYORUZ”

Saylam - 2014 yerel seçimlerinden sonra Belediye Başkanı seçildiniz, şu an için projeleriniz nedir?

Yurdakul: “Malkara’yı eski yerine taşımak, marka şehir yapmak için çalışmalara başladık. Bununla ilgili olarak da Şehitlik Caddesi projesini 30 Mart 2015’e yetiştirmek istiyoruz. Ben ortaokul liseye giderken insanlar Keşan’dan Malkara’ya sinema seyretmeye, yemek yemeye geliyordu. Aradan 20 sene geçti, karnımız acıktığında, hastalandığımızda, alışveriş yapmak istediğimizde Keşan’a gidiyoruz. Canımız sıkılıyor Keşan’daki AVM’lere, Cennet Bahçesine gidiyoruz. Ben ne zaman kısa süreliğine Keşan’a gitsem, 10-15 Malkaralı’yı görmeden gelmem imkânsız. Ha burada Malkara’da yürümüşsün ha Keşan’da sokakta yürümüşsünüz fark yok. Keşan’da özel hastaneye gidelim %30’u Malkaralıdır. Yani Malkara’da seçilen belediye başkanları hepsi iyi niyetle görevlerini yapmaya çalışmışlar, projelerini uygulamaya çalışmışlar. Ama sonuç olarak kişi olarak değerlendirmiyorum, Malkara şu an iyi yerde değil. Gerek yollarıyla gerek caddeleriyle gerek kültürel aktiviteleriyle gerek insanların vakit geçirebileceği rekreasyon (eğlenme dinlenme alanı) alanlarıyla Malkara iyi yerde değil. Malkara’yı biz eski yerine taşımak istiyoruz. Trakya’da marka bir şehir haline getirmek istiyoruz. Marka olacağımız çok fazla ürünümüz var. Tarihi dokusu var. Gıda ürünleri üzerine markalaşmış yerler var. Malkara’dan Genel Kurmay’ın kahvaltı salonuna peynir gidiyor. Demek ki bir malzeme var önemli olan bunları meydana çıkarmak. Bizim yaptığımız aktiviteler esnafımızı destekleyici, Malkara’da artık unutulan şehir hayatını, sosyal hayatı canlandırma yönünde oluyor. Malkara’daki insanlar çok ciddi destek oluyorlar. Örneğin Ahi Evren’de bir festival yaptık. Köyün nüfusunun 6-7 katı kadar bir katılım oldu. Çevre köylerden olsun Malkara’dan olsun geniş katılımlı bir festival gerçekleştirildi. Şehitlik Caddesi’nde hiçbir hareket yoktu. Çocuklara yönelik çok profesyonel olmayan basit bir İlköğretim Haftası etkinlik Şehitlik Caddesi’ni bir haftalık da olsa İstiklal Caddesi gibi hareketlendirdi. Bu etkinlikte şunu da gördük maddi durumlarından dolayı bazı şeyleri göremeyen çocuklar için de güzel bir etkinlik oldu. AVM’lere (Alış Veriş Merkezi) giden belirli düzey ailelerin çocukları bu etkinlikleri görebiliyor. Ama daha alt gelirdeki çocuklar bunları göremiyor yaşayamıyor. En azından Malkara’da 10 D sinemanın ne olduğunu biliyor. İlk etapta palyaçoların makyajlarından giydikleri kıyafetlerden dolayı korkan çocuklar vardı. Sonlara doğru çocuklarımız alışmaya başladılar. Malkara’nın kabuğunu kırmak için biz her şeyi yapmak istiyoruz. Ve inşallah da kıracağız.

Katılımcı demokrasiyi işler hale getirmek için Kent Konseyi’ni de işler hale getirmeliyiz bununla ilgili çalışmalarımıza başladık.

Şehitlik Caddesi ile ilgili yayalaştırma projemiz var. 30 Mart’a yetiştirmek istiyoruz. Projeyi esnafa tanıtacağız, onlara düşüncelerini soracağız ve projeyi o yönde yenileceğiz. Ekim ayının 2. haftası ihalesini hazırlayacağız. 45 gün ihale süreci olacak 90 günde de işe başlama süresi olacak 30 Mart’a bitirmek istiyoruz. Keşan’da da olsun Malkara’da da olsun caddelerimiz sokaklarımız dar. Mersin’e toplantıya gittiğimizde 30 m cadde aralarının olduğunu gördük, bizim bu projemizde bazı yerlerde 12 m cadde aralığına kadar daralıyor. Projeyi yaparken bazı şeylerde zorlanıyorsunuz. Örneğin kent mobilyalarını tasarlarken bu darlıktan dolayı sıkıntılar oluyor. Bu cadde tamamen trafiğe kapalı olmayacak, belirli saatlerde esnafımızın mal indirip bindirmesi için trafiği açacağız. Bu projeyi bitirdiğimizde Şehitlik Caddesi ile beraber kentin havası da değişeceğine inanıyoruz.”

“TRAKYA’NIN EN MODERN MEZBAHASINI MALKARA’YA KAZANDIRACAĞIZ”

Saylam: “Malkara’da bilboardlarda Kombine Et Tesisi ile ilgili görsellere rastladık Başkanım, konu hakkında bilgilendirir misiniz?”

Yurdakul: “Malkara’nın et üretimi Tekirdağ’ın diğer ilçelerinden daha fazla. Yıllardır aynı mezbaha, günümüz şartlarına ve teknolojisine uygun değil. Geçen dönem özelleştirilmişti fakat biz yeniden mezbahayı kendi bünyemize aldık. Büyükşehir yasasına göre aslında mezbahayı Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerekiyormuş ama yılsonuna kadar biz yapacağız bununla ilgili yetki aldık. Yeni yılda ruhsat sorunumuz olacak onu da aşmamız lazım. Burada insanları mağdur edemeyiz. Bu konuda da hem iktidar partisinden hem de yetkililerden ciddi anlamda destek almamız lazım. Malkara’nın 53 bin nüfusu var bunun 26 bini köylerde, 27 bini şehir merkezinde yaşıyor. Biz bu bölgeye düşündüğümüz kombine et tesisi ile çiftçinin ürününün daha kıymetli olmasının sağlanacağına ve Malkara’ya yeni bir soluk yeni bir hava getireceğine inanıyoruz. Seçimlerde de bunun sözünü verdik. Trakya’nın en modern mezbahasını Malkara’ya kazandıracağız dedik.”

“7 ÇÖP KAMYONU VE 4 MAHALLE VARDI,

 ŞİMDİ 77 MAHALLE 9 ÇÖP KAMYONU VAR”

Salyam: “Son olarak Büyükşehir Belediyesi’nde Belediye olmanın faydalarını gördünüz mü?

Yurdakul: “1,5 sene önce Büyükşehir Yasası ile birlikte yeni bir yapılanma oldu. Yeni seçilen başkanlar olarak, meclis üyeleri olarak örgütlenme çalışmalarına başladık. Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu komisyonlarda da görev alıyorum. Büyükşehir örgütlenmesi tamamlandığında biz de rahatlayacağız. Birçok projemiz var. Örneğin; otogar, pazaryeri ve yağmur suyu projelerimiz hazır hepsini Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik. Büyükşehir’in de maddi sıkıntıları var, bürokratik sıkıntıları var, daha yeni daire amirlerinin atamaları bitti. Genel sekreterin ataması Temmuz ayında oldu. Bunların hepsi bizi biraz yavaşlattı. Bu yaz ciddi yağmurlar yağdı devraldığımızda yollar zaten çok iyi durumda değildi. Büyükşehir’in bize çok desteği oluyor. Kombine et tesisi inşaatının büyük bölümünü büyükşehir karşılayacak. Belediyedeki server 9 sene önce alınmış, otomasyona geçeceğiz, bunun da ciddi bir maliyeti var. Burada da Büyükşehir’in desteği var.

Biz görevi devraldığımızda Malkara’da 7 çöp kamyonu ve 4 mahalle vardı. Şimdi 77 adet mahalle var 9 tane çöp kamyonu var. Maddi imkânlar belli, taşerona bir borç vardı, esnafa borç vardı, onları biraz azalttık. Gelir getirici birkaç projemiz var onlar da faaliyete geçti. Türkiye’de ilk defa gelir paylaşım modeli ile TEDES (Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri) ihalesini Malkara Belediyesi yaptı. Yaklaşık 6 milyon TL’lik bir proje. Belediye’nin kasasından bir harcama yapılmayacak ve güvenli bir şehir amaçlanıyor bu projeyle. Taşeron işçi çalıştırmaya her ne kadar karşı olsak da yasaların elverdiği bir personel çalıştırma potansiyeliniz var. Eldeki sayı da hizmet vermeye yeterli değil. Az önce de belirttiğimiz gibi 4 mahalleden 77 mahalleye hizmet vermek durumundayız. 2 hizmet nokta arası 88 km. Mecburen taşeron personel çalıştırmak zorundayız. Ben de insanları buraya daimi işçi ve memur olarak almak isterim ama kanunların belirlediği oranda personel çalıştırmak mecburiyetindeyiz.”