Eski AK Parti Edirne Milletvekili, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesinde kurulan TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı)’na bağlı FAPRI (Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü) Yönetim Kurulu Başkanı ve TRT 3 ile TRT GAP kanallarında “Tarım Hayattır” adlı programın sunucusu Prof. Dr. Necdet Budak, dün Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’nda, Hamzaderte Barajı’yla ilgili düzenlenen toplantıya katıldı.

Keşan TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 11.00 sıralarında başlayan toplantıya, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Paşayiğit Belediye Başkanı M. Zeki Engin, Hamzadere Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Şimşek, Birlik Müdürü Önder Çetinkaya ve İpsala Koyuntepe Köyü Muhtarı Ömer Kayan katıldı.

BUDAK: “HAMZADERE BARAJI’NIN SULAMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI GEREKİYOR”

Toplantıda ilk olarak söz alan Budak, TEPAV ve Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Hamzadere Barajı konusunda tarımsal politikaları geliştirecek bir projeye, oda, borsa ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte katkı vermek amacıyla Keşan’a geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“TEPAV ve Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı ve Edirneli bir hemşehriniz olarak Keşan TSO ile Keşan ve İpsala Ticaret Borsa başkanlarımıza yeni görevlerinde başarılar dilerim. Ayrıca sözlerimin başında, çalışmalar doğrultusunda irtibat içerisinde onların talep edecekleri projeler bazında çalışmaya hazır olduğumu buradan kamuoyuna duyurmak ve onlarla paylaşmak adına böyle bir ziyarette bulunuyorum. İkinci ziyaret sebebim ise ben, Cumartesi günleri, TRT 3 ve TRT GAP kanallarında “Tarım Hayattır” adlı programın sunuculuğunu yapıyorum. Sayın Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ve Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile birlikte bu hafta sonu Hamzadere Barajı ve Trakya’da sulama politikaları, Ergene Nehri kirliliği gibi konuları bizim televizyon programı çerçevesinde ele almak istedik. Bunun nedeni de şu; Hamzadere Barajı bitti. Açılışını da yaptık. Ama bitmesi yetmiyor. Sulama projelerinin de hızlanması gerekiyor. Çünkü barajda az su var. 350 bin dönüm arazinin sulanması gerekiyor.”

“DESTEĞE HAZIRIM!”

Çalışmaların hızla artırılması gerektiğine vurgu yapan Budak, bölgenin elbirliğiyle kalkındırılması gerektiğinin altını çizerek, her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi. Necdet Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmaların hızla arttırılması lazım. Küçük hesaplarla düşünürsek, bölgeye 100 milyon TL katkı bekleniyor. Çiftçilerin 100 bin dekar daha su taşıdığını düşünürsek çok daha büyük rakamlara ulaşır. Açıkçası şahsen böyle bir programı bu bölgede yapmamız olumlu. Belki hızlanmasına daha da katkı sağlarız. Onun için buradayız. Hamzadere Sulama Birliği, Seçkin Şimşek’i yeni başkan seçti. Ona ve ekibine, yönetim kurulu üyelerine açıkçası Edirne Belediyesi’nin bütçesinden daha büyük bir bütçeyle bölge ekonomisine çok hizmet verecek bir sulama birliği. Türkiye’ye örnek olabilecek bir kapasiteye sahip. Biz emek verdik. Böyle bir arkadaşımızın seçilmiş olmasıyla da gurur duyuyoruz. El birliğiyle de bölgenin kalkınması konusunda her türlü desteğe hazırım. Benim genel olarak söyleyeceklerim bunlar.”

YÖRÜK: ARTIK, TARIMDA AKLI KULLANMAK İSTİYORUZ

Daha sonra söz alan Yusuf Yörük, Budak’ın Hamzadere konusunda çok büyük emeği olduğunu belirterek, bundan sonra da  katkısı olacağını söyledi. Yörük, şöyle dedi: “Üretim safhasında da plan ve proje aşamalarında da katkılarınız olacak. Biz buna inanıyoruz. Burada hatırlarsanız daha ilk temeller atılırken  diye bir şey söylemiştim Gerekirse üniversitelere gidelim. Bölgemizde Namık Kemal Üniversitemiz ve 18 Mart Üniversitemiz var. Artık biz tarımcılar olarak tarımda aklımızı kullanmak istiyoruz. Ayçiçeği, buğday, çeltik tarımına yönelmeliyiz. Buradaki toprak çok farklı. Benim düşüncem çok ciddi bir projeye ihtiyacımız olduğu doğrultusunda. Oraya sizlerin akıttığı çok büyük paralar var. Biz kaynaklarımızı iyi kullanmalıyız diye düşünüyorum. Bilimi kullanmalıyız. Yanımızda büyük bir ülke gibi duran İstanbul’umuz var. 25 km ötemizde ise tüketime ihtiyaç duyan bir AB var. Biz burada ne üretmeliyiz ki buralara hitap edelim? Belirli sıkıntılar hep olacak en doğru iş bu pazarlara yönelik şeyler üretmektir. Bunlara yönelik projeler hazırlamalıyız.”

BUDAK: GÖNÜLLÜ DANIŞMAN OLMAYA HAZIRIM

Bu açıklama üzerine yeniden söz alan Budak, konuyu başbakan ve bazı bakanlara ilettiğini ifade ederek, şöyle dedi: “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan’a ben Edirne milletvekili olarak konuyu milletvekilliğim döneminde iletmiştim. O da maliye bakanına talimat verdi. O dönemde bu işi bitirdik. Zaten Cumartesi günü TRT’de Hamzadere Barajı ve bu Trakya’daki sulama projelerini ele alacağız. Ben gönüllü danışman olmaya hazırım.”

ŞİMŞEK, BİRLİK LOGOLARINI TANITTI

Necdet Budak’ın açıklamasının ardından söz alan Seçkin Şimşek, 2 aylık süre içerisinde hazırlamış oldukları Hamzadere Sulama Birliği logolarını katılımcılara göstererek, görüşlerini sordu. Budak, içlerinden birini beğenerek, fikrini beyan etti.

GİRGİN: TARIM VE HAYVANCILIKLA BÜYÜYECEĞİZ

Hamzadere’yle ilgili görüşlerini açıklayan İbrahim Girgin, “Bölgeyle ilgili eksikliğinizi hissediyoruz. Biz bölge olarak tarım ve hayvancılıkla büyüyeceğiz. Sanayi kurulsa bile buna bağlı bir sanayi olacak. Hamzadere Barajı konusunda Yusuf Yörük’e katılıyorum. Geleceğimize iyi yön vermemiz lazım. Buna da suyu doğru kullanan insanları yetiştirmekle başaracağımıza inanıyorum. Suyun doğru kullanımıyla ilgili bir tarım politikamızın olması gerekiyor. Sizler bu adresin içindesiniz. Ben bölgemize şekil vermek için seve seve görev alacağınıza inanıyorum. Şimdiden hayırlı olsun.” dedi.

BUDAK: KONUYU MASAYA YATIRIRIZ

Açıklamaların ardından konu karşılıklı sohbet şeklinde devam etti. Bu esnada söz alan Budak

“TRT’de bu hafta programları, bakanlarımız; Veysel Eroğlu ve Mehmet Müezzinoğlu ile beraber planladık. Sırf bu sulama projelerini ve Trakya’yı gündeme taşıyarak programımızı değerlendirmek istedik. Hamzadere ile ilgili ya da bölgedeki tarım, borsa gibi konular için ben kartımı bırakıyorum. Benim mail adresime yazdığınızda ben size randevu sağlarım. Teknik ekibi toplayarak konuyu masaya yatırırız. Sizin bünyenizde, sizin vergi ve desteklerinizle dönen bir yer. Beraber bir proje geliştiririz. Biz bir çalışma grubu kurduğumuz zaman ilgili konuda Türkiye’nin en iyi hocalarını ekibe katıp çalışıyoruz. Kar amaçlı proje yapmıyoruz. Kamuya yararlı olmak için çalışıyoruz. TEPAV’ın açılımı zaten Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı. TOBB’un bir kurumu. Parasal menfaat gütmeyen bir kurum. Buradaki yöneticilerin diğer kurumlarda olduğu gibi maaşı yoktur. Amaçlarının birinci önceliği bulunduğu bölgeyi kalkındırmaktır. Bizim enstitü de Türkiye’de bir ilktir. Amerika’daki iki üniversite işbirliğiyle ve başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun desteğiyle kurduk. Ben Amerika’da doktora yaptığım için oradaki üniversiteleri tanıyorum. Neden Tarım Bakanlığı varken yeni bir gıda ve tarım araştırmaları enstitüsü kuruyoruz? Bu politika şu an Bulgaristan’da, Ukrayna ve İrlanda’da da var. Amerika’da  uzun yıllardan beri var. Amacımız bakanlıkla beraber çalışmak ve Tarım Bakanlığı’na destek olmak. Türkiye’deki araştırmaların %80’ini devlet yapıyor. Amerika’da araştırmaların %50’sini enstitüler yapıyor. Ama önemli olan ikisinin de beraber çalışması. Türkiye’nin açığı sanayi bazlı olup olmadığını, yetiştirilebilecek ürünleri bilmemiz lazım. Biz matematik, ekonometrik bazlı modellerle çalışıyoruz.”

YÖRÜK: ÜRETİMDEN TÜKETİME KADAR PLANLAMA YAPILMASI LAZIM

Geçmişte, Keşan’da Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için yapılan çalışmalarda başarılı olamadıklarının altını çizen Yusuf Yörük, “Bu çalışmada ne yazık ki başarı sağlayamadık. İnşallah sizin sayenizde organize tarım hayvancılık konusunda iyi bir planlama dahilinde başarıya ulaşacağız. Üretimden tüketime kadar planlama yapılması lazım.” şeklinde görüş belirtti.  

BUDAK: HEDEF 2023 TRAKYA!

Kaynakları iyi kullanmak gerektiğinin altını çizen Budak,  tarımda hedefin <2023 Trakya> olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Tarımın üretimden tüketimine kadar planının yapılması lazım. Hamzadere Trakya’nın GAP’ı. Trakya’da 330 bin dekar sulanan başka bir alan yok. Biz burada ateşi yaktık. Ben her zaman hazırım. Biz bir proje önerisinde de bulunduk. Biz bu konuda birlik-bütünlük sağlayalım. Ankara’da bakanlıklar nezdinde bu girişimleri sağlama imkanımız var. Biraz hemşericilik yapalım. Programlarımızda bütün Türkiye’ye buradan canlı yayın yapacağız. Bakanımız da bu düşünceye sıcak baktı. Kendisinin Ergene Nehri’yle ilgili yeni bir eylem planı hazırlığı var. Biz Hamzadere konusunu Oda, Borsalar ve STK’lar olarak elbirliğiyle gündeme getireceğiz. Bizler bunu başaracağız. Çalışacağız, ekonomi gelişecek ve huzurlu olacağız.”

GİRGİN: DÜNYA; SU, ENERJİ VE GIDAYI KONUŞUYOR

Necdet Budak’ı yanıtlayan Girgin, “Dünyanın konuştuğu 3 ana konu var. Su, enerji ve gıda. Biz enerji dışındaki ikisini bu çalışmada hayata geçireceğiz. Basınımız da burada halka yardımcı olacak.” diye kısa bir saptamada bulundu.

HELVACIOĞLU: BÖLGE GELİŞECEKSE, BU ÇALIŞMA BÖLGEYE DEĞER KATACAK

Daha sonra söz alan Mustafa Helvacıoğlu, Budak’ın Hamzadere Barajı’nda büyük emeği olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Sevincimiz, bizim camianın içerisinde görev almanız. Hisarcıklıoğlu’nun çok önemsediği TEPAV içinde bulunmanız. Varlığınız, Türkiye çapındaki çalışmalarda etkili olacak. Bunun dışında siyasi geçmişinizde Hamzadere’nin inşaatının başından sonuna kadar alın teriniz var. Müthiş bir çabanız var. Şimdi ARGE aşamasında inovasyon çalışmasında bölgenin gelişmesindeki önemli ayakta rol alacaksınız. Bölge gelişecekse, bu çalışma bölgeye değer katacak. Türkiye’de 360 oda ve borsa var ama biz İpsala ve Keşan olarak bunların en şanslı üçüyüz. Hamzadere’nin temelinden her şeyi bilen biri olarak bu çalışmada olacaksınız. Hamzadere’nin geleceği için bu projeyi birlikte yapacağız. Bölge de tarımla gelişecekse, tarımı şekillendireceksek, siz de buraya daha sık geleceksiniz. Burada sizin ve TEPAV’ın bir ofisiniz olduğunu bilin. Camianızın bir parçasısınız. Hizmet eden herkese kapımız açık.”

Helvacıoğlu, konuşmasının ardından, Keşan ve bölgenin Staratejik Gelişme Planı CD’sini Budak’a verdi.

ALİOĞLU: TEPAV’IN TOBB’UN ÇATISI ALTINDA OLMASI BİZİ MEMNUN EDİYOR.

Toplantının sonlarına doğru konuşan Yüksel Alioğlu da Necdet Budak’a diyerek,

“Vekilliğiniz döneminde bölgemize yaptığınız çalışmaları halkımız unutmadı. Yeni görevinizde de başarılar diliyoruz. TEPAV’ın TOBB’un çatısı altında olması bizi memnun ediyor.” Şeklinde kısa bir açıklamada bulundu.  

BUDAK: BENİ YENİDEN KEŞAN’A BAĞLADINIZ

Son olarak söz alan Budak, Alioğlu’na teşekkür ederek, “Beni şimdi tekrar Keşan’a bağladınız.” dedi ve toplantının basına açık bölümünü sonlandırdı.