HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, dün yaptığı açıklamada, son günlerde özellikle gençler arasında bonzai kullanımının ciddi oranda arttığını belirterek, uyuşturucuyla mücadelede daha etkin olunması ve bu konudaki yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 

Keşan’da son günlerde bonzai kullanımının gözle görülür derece de arttığını ifade eden Kantar, “Bonzai kullanımı sadece mahallemizde değil, Keşan ve Türkiye genelinde bir çok yerde arttı. 2 yıl önce bonzai kullanımının her sokak başında olacağına yönelik uyarılarda bulmuştum. Bonzai ve sentetik madde de olsa, cezai işlemin yapılması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, bu uyuşturucu maddeler yapılırken sinek ilacı ve parfümün de kullanıldığı ifade ediliyor. Bunlar uyuşturucu madde için kullanılıyorsa, gerekli cezai işlem uygulanmalıdır. Bundan ötürü de, gerekli yasal mevzuatın biran evvel çıkartılması gerekiyor. Mevzuat çıkartılmaması durumunda, kullanımının ve satışının önüne hiçbir şekilde geçilemez.” dedi.

‘DIŞARDAN GELİP, KEŞAN’DA BONZAİ KULLANANLAR VAR’ İDDİASI

Fikret Kantar, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bonzai kullananlar konusunda hassas davrandığını ifade ederek, şunları söyledi: “Emniyet güçlerimiz bonzai konusunda, gerekli tedbirleri alıyor ve çalışmaları yapıyor ancak yasalarda belli bir boşluk olmasından ötürü emniyetin de yapacağı çok fazla bir şey yok. Çünkü bonzai kullanan kişilerin, yakalandıktan sonra yasal boşluklar nedeniyle, serbest bırakıldığını görmekteyiz. Serbest bırakılmasının nedenlerine bakıldığında ise, uyuşturucu maddenin tarım ilacından yapıldığını görmekteyiz. Tarım ilacının da, cezası olmadığı için serbest bırakılıyor. Bundan ötürü de, yasalardaki boşlukların giderilip, emniyetin ve mahkemelerin ellerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Yoksa sokaklarda bonzai kullanan genç sayısı her geçen gün artmaya devam edecektir. Cezai yaptırım uygulanmadan bu sorunun önüne geçilmez. Bonzai kullananlar sadece Keşanlı değil dışarıdan gelenler de oluyor. Keşan’da ithal içicilerin sayısı çok fazla. İpsala, Malkara, Gelibolu, Uzunköprü gibi ilçelerden geliyorlar. Bonzai kullanıp kendinden geçenlerin büyük çoğunluğu Keşanlı değil, dışarıdan gelen kişilerdir.”

AİLELER BU KONUDA ÇOK DERTLİ VE ÇARESİZLİK İÇERİSİNDE

Madde bağımlılarının ailelerinin olumsuz yönde etkilendiklerini ve büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Kantar, “Aileler bu konuda çok dertli ve çaresizlik içerisindeler. Aile içi huzursuzlukların ve şiddetli geçimsizliklerin meydana geldiğini dile getiriyorlar. Aileler, çocuklarının bonzai ya da diğer uyuşturucu madde kullanımından kurtarmaya çalışıyor. Bu çerçevede; çocuklarının tedavi görmesini istiyor. Fakat gençlerin de tedavi konusunda çaba göstermesi gerekiyor. Gençler bu konuda çaba göstermediği takdirde, ağlık kuruluşlarının yapabileceği bir şey yok. Uyuşturucu madde ve bonzai kullanımı konusunda ailelere büyük işler düşüyor. Çocuklarını sürekli olarak, takip etmelerinde fayda var. Aksi takdirde ilerleyen süreçte, büyüklerine karşı saygısızlık ve karşı çıkmalar gibi durumlar yaşanıyor. Daha sonraki süreçte ise, kullanan gençler arasında can kayıpları yaşanıyor. Bundan ötürü de, istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınmaması için ailelerin kendi önlemini alması gerekiyor. Keşan’da ölüm vakaları yaşanmadan önlemler alınmalı. Gençler, bonzai ve uyuşturucu kullanımına ‘bir kereden bir şey olmaz.’ düşüncesiyle başlıyor ancak, hayatlarını karartıyorlar. Türkiye’nin birçok yerinde uyuşturucu ve bonzai kullanımından ötürü ölümler meydana geliyor. Keşan’da da, benzer ölüm vakaları yaşanmadan gerekli önlemlerin alınmasında fayda var.” diye konuştu.