Keşan Ticaret Borsası’na 2009-2012 arasındaki tescil miktarlarını

açıklayan Yusuf Yörük ise, Ender Mağden’in de kendi firmasının

Borsa tescil miktarlarını açıklamasını istedi

 

 

Keşan Ticaret Borsası’nda 3 Mayıs 2013 Cuma günü yapılacak organ seçimleri öncesinde, tarafların biribirine yönelttikleri iddialar ve sorular hız kazandı.

Geçen hafta içinde Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Güven ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ender Mağden’in açıklamalarının ardından, dün de Borsa Üyesi Ahmet Eler ile Borsa eski Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, ayrı ayrı çeşitli iddialarda bulundu.

ELER; YÖRÜK’Ü,

ÜRETİCİLERİN

30 BİN TON BUĞDAY

PARASINDAN

SORUMLU TUTTU

Ahmet Eler, Yusuf Yörük’e yönelttiği, “2004 yılında bölgemiz üreticilerinin ödenmeyen yaklaşık 30 bin ton buğday parasında sorumluluğunuz var mı?” sorusuyla başlayan iddialarında, Özsakarya Tarım Ürünleri Ltd. Şti.’nin, üreticiye borçlarını ödemeden kaçtığını iddia ederek, Yusuf Yörük’ün, şirket stopaj ödemediği halde Özsakarya’nın borsa tescillerini yaptığını, çiftçinin de bu yüzden mağdur olduğunu savundu.

Eler, yazılı açıklamasında şu iddialara yer verdi:

Özsakarya Ltd. Şti.’ni hatırlamaman imkansız. Kendi meclisinde arkadaşlarına verdiğin çok iddialı sözler mevcut. Arkasında durur musun bilmem. Firma 2004 yılı Şubat, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustosta sana sinyal vermiş, verdi dairesine stopajlarını gecikmeli yatırmış. Önlem almamışsın. Onu bırak, 2004 Eylül, Ekim, Kasım’daki müstahsillerin stopajlarını hiç ödememiş. 2004 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan meclis toplantılarında meclis üyelerin tarafından, Özsakarya borsa tescillerinin önceki aya ait stopajların vergi dairesine ödenmediğine ilişkin tahsilat makbuzu olmadan yapılıyor olmasının usule ve hukuka aykırı olduğu konusunda uyarılmadın mı? Bu ayrıcalıklı uygulamanın neden yapıldığı soruldu mu, sorulmadı mı? Özsakarya’nın borçlarını ödemeden kaçabileceği belirtilmedi mi? Firmanın senedi ve boş çeki borsada mevcut olduğu halde, dikkat et bize olan borcunu demiyorum, Vergi Dairesine olan 138 bin TL’lik borcu için 2005 yılının Mart 24’üne kadar beklemişsin çeki teslim etmek için. Çok fazla geç değil mi? Bu arada geçen sürede kendi gübre alacaklarını tahsil ettiğin söylentileri doğru mu? Bu yüzden meclis üyelerinden tepki aldın mı?

Sayın Yusuf Yörük, bu durumu üyelerine mesaj atarak veya basın aracılığıyla bilgilendirme yapsaydı, acaba bu firma zahirecilerimizden ve çiftçilerimizden bu kadar çok buğday toplamaya devam edebilir miydi?”

YÖRÜK: “TESCİL

MİKTARINI AÇIKLA”

Yusuf Yörük de dün “Yusuf Yörük Ender Mağden’e Soruyor” başlığıyla gazetemize gönderdiği sorularında, Taysan Gıda ve Öz Evren Yem ve Gıda’daki Borsa tescil tutarlarını açıklayarak, Ender Mağden’in de kendi firmasının Borsa tescil miktarlarını açıklamasını istedi.

Yörük, Mağden’e şu soruları yöneltti:

“Ender Mağden, Bülent Koyuncu’nun TOKİ’den alınan arsa ile ilgili basına bazı veriler verdiğini söylüyorsun. Biliyorsun ki o veriler doğru değil, basında da bazı üyelerin bu rakamların doğru olmadığını söyledi cevap vermedin. O dönem bankalardan aldığınız faiz oranları nedir? Bu oranlardan hangisini seçtiniz, arsanın fayda/ maliyet analizini yaptın mı, borsaya kaça mal oldu, Turkmall şirketinden Borsa muhasebe kayıtlarına göre kaç para alacağınız var, açıkla?

Borsaya 27 dönüm arsa kazandırdığını söylüyorsun, arsanın 10 dönümüne ne oldu?  Onu da açıkla? Bu arsaya meclis üyelerinden ne yapılması yönünde teklif geldi toplantıda açıkla? Senin hayallerin vardı bu arsa satılmadan önce 100 dönüme park bahçe yapacaktın, kongre /fuar merkezi yapacaktın ne oldu senin hayallerine, açıkla?

Borsa Başkanı olarak 4 yıl birlikte görev yaptığın meclis üyesi arkadaşlarına “düşük seviyeli” olarak tanımlıyorsun, utanmıyor musun insanlara böyle yakıştırmalar yapmaya? Sen bu yetkiyi nasıl kendinde buluyorsun açıkla?

Benim görevi bıraktığım günde Keşan Ticaret Borsası’nın iştirakleri ( KİOB + Mezbaha İşletmesi ) dahil kasasında ne kadar parası vardı? Şimdi ne kadar var açıkla? Bizim dönemimizde Mezbaha Ltd. Şti. Edirne Vergi Sıralamasından bir dönem 8. diğer dönem 17. oldu senin dönemin kaçıncı oldu açıkla da üyeler seni güzelce tanısın.

Benim listemden bazı kişilerin Kurumlara imzasız mektup yolladığını ve Borsayı zor durumda bıraktığını iddia ediyorsun, bu kişi ya da kişilerin kim olduğunu açıkla, 14 kişiyi zan altında bırakıyorsun, açıklamazsan müfterisin.”

Firmaları olan Öz Evren Yem ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.’nin 2009-2012 arasında toplam 2 bin 649,99 TL; Taysan Gıda Tarım Ürün ve Oto San. ve Tic. Ltdi. Şti.’nin aynı dönem içinde 11 bin 231,05 TL tutarında Keşan Ticaret Borsası’na  tescili olduğunu açıklayan Yusuf Yörük, “Önce kendi firmanın tescil rakamlarını açıkla, bu kuruma başkan olduğundan beri kaç liralık tescil yaptırdın aynen benim yaptığım gibi belgerle açıkla” dedi. Yörük, sorularını şöyle sürdürdü:

“Ben şuan halen görev yapan bazı Meclis Üyesi arkadaşlarla yola çıkmışken sen neden 14 Meclis Üyesi arkadaşından sadece 2’sini listene alarak aday oluyorsun, madem çok başarılıydın da neden hepsini yanına almadın açıkla? Ayrıca Eyüp Gür meclis toplantılarına katılmadığı için üyeliği düşmüş bir kişi iken “çok çalışkan” bu arkadaş ile mi yola çıkmaya karar verdin açıkla?

Sen vicdanlara sesleniyorsun, senin döneminde hangi personel iş yerinde senden baskı görüp istifa etmek zorunda kaldı ve ekmeğinden oldu, sonrada dava açtı bu konuyu da açıkla?

Bu güne kadar hakkında; basında gerek yöneticilerce, gerekse üyelerce sorulan hiçbir soruya ve eleştiriye cevap vermedin, Keşan Ticaret Borsası’nın ve % 99 payla ortağı olduğumuz Mezbaha Ltd. Şti’nin sen göreve geldiğinden beri oluşan mizanlarını, bilançolarını, kimden ne kadar alacaklı olduğunu açıkla?

Ama bu sefer eğip bükmeden , yalan atmadan , siyahı beyaz yapmadan, “yüksek seviyen” ile cevapla , cevaplamaz isen kamu oyu önünde tekrar tescilleneceksin.”