MURAT ARKAN

AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık dün yaptığı açıklamada Alpullu Şeker Fabrikası, şeker pancarı ve sit alanları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Şu ana kadar şeker pancarı talebinin 130 bin ton civarında olduğunu ve 200 bin ton olması durumunda Alpullu Şeker Fabrikasının faaliyete geçeceğini belirten Boyalık sözlerine şu şekilde devam etti: “Çiftçilik, tarım, hayvancılık, bizim Trakya bölgesinin başlıca geçim kaynaklarıdır. Geçim kaynaklarını daha elverişli kullanmak adına Adalet ve Kalkınma Partisi’nin  her zaman bir çalışması vardır. Sayın İl Başkanımız İlyas Akmeşe şu anda Ankara’da. Dün şeker pancarı üretimiyle alakalı Sayın Bakanımızla, Sayın Bakan yardımcımızla, Şeker pancarı Genel Müdürü Sayın Ergin İçenli ile birlikte bir görüşme yaptı. Bu görüşmeler neticesinde şu ana kadar 130 bin ton civarında bir ön talep olduğunu kendisi beyan etti. İl başkanımızın görüşmesi Cuma gününe kadar bu talebin 200 bin ton civarında olursa, pancar ekimine müsaade edilmesi ayrı bir şey. Bir de Alpullu Şeker Fabrikasının 200 bin ton gibi bir talep ve üretim olması durumunda faaliyete geçecek. Bizim bölgemiz için bulunmaz bir nimettir bu. Bölgemizde üretimin olmamasından dolayı atıl durumda olan bir şeker fabrikasının üretime geçmesi, ekonomiye katkıya bulunmaya başlaması, bizim bölgemize bir katma değerdir. Bunun için çiftçilerimizden bir özen bekliyoruz, gayret bekliyoruz. Son bir gayretle bu üretimi 200 bin tona çıkartalım. 300 bin tona çıkartalım. Pancarın getirisi şu anda hakikaten çok iyi. Bölgemizin gözde ürünü olan çeltikten 3 kat daha fazla para kazandırıyor. Biraz meşakkatli bir iş çıkarması, nakliyesi, tonajı var çünkü. Bu yıl 1 dekardan 13-15 ton verimler duyduk ki bunlar gerçek. Şeker pancarı üreticileriyle bir Ankara ziyaretimiz oldu. Şeker pancarı üreticilerinin hepsi Allah bereket versin derken, gözlerinde ki mutluluk okunuyordu. Dün ve bugün şeker pancarı paraları ödenmeye de başlandı. Şeker pancarında avansı, gübresi var, bakımı ve meşakkati var. Bölge üreticilerinin şeker pancarına olan üretiminin artmasını temenni ediyoruz. Bölgemiz için katma değer olsun.”

EDİRNE DSİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAKLAŞIK YÜZDE %45 GİBİ BİR BÜTÇESİNİ KEŞAN ALIYOR

Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Keşan’da istihdam yaratacağına değinen Boyalık sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sayın Edirne Ak Parti İl Başkanım İlyas Akmeşe’ye de çok teşekkür ediyorum. Bu konuda önemli bir noktaya değindi. Bunun içinde Ankara’da mücadelesini veriyor. Sayın Edirne Ak Parti İl Başkanım İlyas Akmeşe, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanım Faruk Özlü ile birlikte görüşmesi olacak. Keşan’ın Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için bir takım evrakları gönderdik. Bunlarla ilgili olarak ta Keşan Organize Sanayi Bölgesi için olumlu bir sonuçla toplantıdan çıkacaktır. Bu olumlu sonuçla birlikte Keşan istihdam yaratacak olumlu bir sonuç alacak. Trakya arazileri çok verimli, çok bereketli araziler, kıymetli araziler. Hamzadere projesinin de hızla ilerlemesiyle birlikte, sulanabilir araziler arttı. Bin Gölet projesi kapsamında da sulanabilir arazilerde artış görüldü. DSİ burada çalışmalarına son sürat devam ediyor. Gölet yapımları devam ediyor. İhale aşamasında olanı var, devam eden projeler var. DSİ şuanda Keşan bölgesinde, DSİ’den en fazla yatırım alan Keşan. Bir defa bunu net olarak söylüyorum. Edirne Devlet Su İşleri Müdürlüğünün yaklaşık yüzde %45 gibi bir bütçesini Keşan alıyor. Yani yarı bütçesi Keşan için harcanıyor. Neden Keşan için harcanıyor, bizim ova ve su kaynaklarımız çok güçlü. Hamzadere projesi büyük yatırım oluyor. Bin göletteki orman kenarlarında köylerin tamamına göletler yapıldı. Su tutma oranı yüksek bütün dere çatakları gölet ve baraj haline getirildi. Kapalı devre sulama sistemleri de bir o kadar hızlı gidiyor. Tamam bu kadar yatırım yapıyoruz da birde bu ovaların korunması lazım. Bu kıymetli tarım arazilerinin korunması lazım. Bu koruma kapsamında da Sayın Bakanlığımız iyi bir karar aldı. Bu kıymetli tarım arazilerinde yapılaşma ve yapı yapılmaması konusunda net bir karar aldı. Bunların içerisinde Keşan ve 18 tane köy var. Kadıköy, Mahmutköy, Seydiköy, Şükrüköy, Çamlıca, Bahçeköy, Türkmen, Gündüzler, Karahisar, Kızkapan, Akhoca, İzzetiye, Mercan, Orhaniye, Büyükdoğanca, Karlıköy, Kılıçköy ve Keşan merkez. 18 tane yerleşim yerinde büyük ova olarak kabul ettiğimiz, düz, sulanabilir, sulanması çok kolay olan ve üzerinde hiçbir yapı bulunmayan bakir yerlerin tarım dışında kesinlikle kullanımları yasaklanmıştır. Bu alanlar tamamen sit alanı, bir doğa koruma altına alınmıştır. Bu arazilerde kesinlikle ve kesinlikle hiçbir münasebet olmayacaktır. Bunlar doğru kararlardır. Heba edilmemelidirler. Verimli topraklar hiçbir şekilde yapılaşmayla heba edilmemelidir. Köy yerleşik alanları hariç. Köy yerleşik alanları dışında büyük ova diye tabir ettiğimiz ovalık alanların bir tanesine yapı yapılmayacaktır. Buralar doğal sit alanlarıdır.”